Η σειρά 8 της BMW μεγαλώνει, αφού μετά τις M8 Coupe και Convertible (BMW M8) αποκαλύφθηκε η νέα 8 Series Gran Coupe. Το νέο μοντέλο είναι εμφανές πως επιδιώκει να κερδίσει τους οικογενειάρχες χωρίς όμως αυτό να αποτελεί εμπόδιο για όποιον άλλον την έχει βάλει στο μάτι. Η κατασκευή της έχει γίνει από χάλυβα, αλουμίνιο και ανθρακονήματα, έτσι ώστε να μειωθεί το βάρος του.

Όπως μπορεί να διακρίνει κάποιος και από τις φωτογραφίες, εξωτερικά η 8 Series Gran Coupe, θέλει να δώσει μια διαφορετική και πιο επιθετική αίσθηση. Το μήκος της φτάνει τα 5,08 μέτρα, το πλάτος τα 1,93 μέτρα, το ύψος τα 1,40 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο είναι 3,02 μέτρα, κάτι που σημαίνει πως είναι ένα από τα μεγαλύτερα της κατηγορίας του.

Το καπό με τις νευρώσεις, η κλασσική διπλή μάσκα της BMW, που είναι πιο φαρδιά και ο αεροδυναμικός προφυλακτήρας δίνουν αυτό που θέλουν οι Γερμανοί στο αμάξωμα. Τα LED φωτιστικά σώματα, με τα φώτα ημέρας προσφέρουν πολύ καλό φωτισμό που φτάνει έως και 600 μέτρα, παρά την απουσία των προβολέων ομίχλης. Στο πίσω μέρος το γερμανικό μοντέλο θέλει να ξεφύγει από τη φιλοσοφία των άλλων BMW, διαθέτοντας και εδώ αεροδυναμικό προφυλακτήρα, μια πολύ λεπτή αεροτομή, διαχύτη και τη διπλή απόληξη της εξάτμισης.

Εσωτερικά η πολυτέλεια είναι εμφανής με τα δερμάτινα δίχρωμα καθίσματα, το τριάκτινο δερμάτινο τιμόνι με τα χειριστήρια και το δερμάτινο επιλογέα ταχυτήτων. Αυτό όμως που κερδίζει με την πρώτη ματιά είναι ο ψηφιακή οθόνη του πίνακα οργάνων μεγέθους 12,3” και η οθόνη αφής μεγέθους 10,2”, με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας Operating System 7.0. Στον προαιρετικό εξοπλισμό προσφέρεται το ηχοσύστημα της Bowers & Wilkins Diamond, καθώς και η πανοραμική οροφή των 1,5 τετραγωνικών μέτρων. Ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 440 λίτρα, ενώ με την αναδίπλωση των καθισμάτων ανεβαίνει σημαντικά.

Μηχανικά υπάρχουν τρεις επιλογές, δύο βενζίνης και μια πετρελαίου. Η βασική έκδοση βενζίνης 840i Gran Coupe αποτελείται από τον TwinPower Turbo κινητήρα χωρητικότητας 3 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 340 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 50,9 κιλά. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 5,2”, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ/ώρα. Η δεύτερη επιλογή είναι η πολύ δυνατή M850i xDrive Gran Coupe με το V8 Twin-Turbo κινητήρα χωρητικότητας 4,4 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 530 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 76,4 κιλά. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε μόλις 3,9”, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται και αυτή ηλεκτρονικά στα 250 χλμ/ώρα.

Η επιλογή του πετρελαίου αφορά στην 840d xDrive Gran Coupe, η οποία τροφοδοτείται από τον 6κύλινδρο TwinPower Turbo κινητήρα χωρητικότητας 3 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 320 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 69,3 κιλά. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 5,1”, η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ/ώρα. Όλοι οι κινητήρες συνδυάζονται με 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο Steptronic Sport της γερμανικής φίρμας. Όσο για τη μέση κατανάλωση; Με βάση τον κατασκευαστή η 840i Gran Coupe φτάνει τα 7,5 λίτρα/100χλμ, η M850i xDrive Gran Coupe φτάνει τα 10 λίτρα/100χλμ, ενώ η 840d xDrive Gran Coupe φτάνει τα 6,3 λίτρα/100χλμ.

Η BMW 8 Series Gran Coupe στο βασικό εξοπλισμό προσφέρει τρία προγράμματα λειτουργίας τα Normal, Sport και Sport+. Επιπλέον, διαθέτει ενεργή ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη ανάρτηση Adaptive M, ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μπλοκέ διαφορικό, ενεργό σύστημα διεύθυνσης, και το ενεργό Roll Stabilization. Τα συστήματα Active Cruise Control, Stop & Go, Steering, Lane Control Assistant, Lane Keeping Assistant και Parking Assistant, κάνουν πολύ πιο άνετη τη ζωή του οδηγού.

Η BMW 8 Series Gran Coupe είναι ένα αυτοκίνητο που μπορεί να τοποθετηθεί άνετα στην πολυτελέστατη κατηγορία αυτοκινήτων, αφού όπως φαίνεται η BMW στο συγκεκριμένο μοντέλο προσφέρει το κάτι παραπάνω. Φυσικά η εμφάνιση, η ταχύτητα και η ασφάλεια έρχονται να συνδυάσουν την πιο δυνατή τετράδα για να προσελκύσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό αγοραστή.