Μετά από 68 χρόνια αλλάζει ο Ποινικός Κώδικας σε περίπτωση πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Ο νέος Ποινικός Κώδικας Νόμος 4619/2019 (ΦΕΚ Α΄ 95/11.6.2019) που ψηφίσθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις αρχές του μήνα θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου. Έτσι ο παλαιός νόμος που ήταν σε ισχύ από το 1951 θα πάψει να ισχύει.

Σύμφωνα λοιπόν με το νέο Κώδικα όποιος οδηγεί όχημα έχοντας καταναλώσει ποσότητα οινοπνεύματος ή έχοντας κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών ή είναι σωματικά και πνευματικά εξαντλημένος, ή οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης, οδηγεί σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες ή αν οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή με χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα.

Τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο ή με κάθειρξη έως 10 έτη αν η πράξη του είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου ή με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών αν είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου ανθρώπου. Αν προκλήθηκε θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει μέχρι και ισόβια κάθειρξη. Ακόμη, όποιος οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

Όλα αυτά δείχνουν πως ο νόμος γίνεται πιο αυστηρός από αυτούς που οδηγούν επικίνδυνα ή ακόμα και αυτούς που οδηγούν αφηρημένα ή απρόσεκτα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση οφείλουμε ως οδηγοί να είμαστε προσεκτικοί και τηρούμε τον Κ.Ο.Κ.