Το πρόβλημα που βγήκε στην επιφάνεια με τις διαφορετικές εκπομπές ρύπων από τις πραγματικές που δήλωνε η Volkswagen συνεχίζει να ταλανίζει τους ιθύνοντες της γερμανικής εταιρείας κυρίως μετά τη στάση των Αμερικανών. Οι Αμερικάνοι όπως όλα δείχνουν μένουν στη θέση που έλαβαν από την αρχή που δημοσιεύτηκε το σκάνδαλο τονίζοντας πως η Volkswagen θα πληρώσει για αυτό που έκανε.

volkswagen 3Τα ψέματα που είπαν οι άνθρωποι της Volkswagen φαίνεται πως θα πληρωθούν πολύ ακριβά, αφού οι αρχές του Ντιτρόιτ μήνυσαν τη γερμανική εταιρεία ζητώντας αποζημίωση 90.000.000.000$, για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος με την εγκατάσταση λογισμικού και συσκευών που είχαν στόχο την παραποίηση των δεδομένων κατά τη διάρκεια των ελέγχων εκπομπών ρύπων σε δεκάδες χιλιάδες οχήματα με πετρελαιοκινητήρες. Αυτή η αγωγή έχει προβληματίσει τόσο τους ανθρώπους της Volkswagen, όσο και τη γερμανική κυβέρνηση, αφού τα χρήματα είναι πάρα πολλά και αν κερδίσουν τη δίκη οι αμερικάνικες αρχές τότε τα πράγματα για το γερμανικό κολοσσό θα είναι δύσκολα.

Το θέμα μάλιστα έφτασε μέχρι και τη γερμανική Βουλή με τους πολιτικούς να μιλούν για γροθιά στο στομάχι των Γερμανών, αφού το αρχικό σενάριο έδειχνε πως τα προβλήματα θα τα ξεπερνούσαν οι δύο πλευρές. Η γερμανική κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό της Volkswagen, με το Βερολίνο να προσπαθεί να περιορίσει όσο γίνεται τις ζημίες για τον όμιλο, ο οποίος απασχολεί 270.000 ανθρώπους μόνο στη Γερμανία. Τα πράγματα πάντως για τη γερμανική εταιρεία φαίνεται πως δεν είναι καλά από τον καιρό που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, αφού το Δεκέμβριο σε ολόκληρη την αμερικάνικη αγορά πουλήθηκαν μόλις 30.956 νέα οχήματα.

volkswagen 2Σίγουρα η πτώση σε μια κατεξοχήν δυνατή αγορά για τους Γερμανούς αποτελεί σοβαρό πλήγμα, αφού δεν είναι μόνο το πρόστιμο που θα πληρωθεί, αλλά είναι και η μείωση των εσόδων στα ταμία της γερμανικής φίρμας. Όπως φαίνεται τελικά οι απάτη στις εκπομπές ρύπων ήταν μόνο η αρχή στην κόντρα Γερμανίας – Αμερικής, η οποία αναμένεται να έχει πολλά επεισόδια. Η Volkswagen το μόνο που θέλει είναι να συνεχίσει να μένει στην κορυφή της αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά αν συνεχίσει να εξαπατά τον κόσμο με διάφορα τρικ, πολύ δύσκολα θα κρατηθεί σε αυτήν, αφού είναι αυτονόητο πως οι πελάτες της θα στραφούν σε άλλες κατευθύνσεις. Εμείς ευχόμαστε γρήγορα να αποκατασταθεί το πρόβλημα με τη δικαιοσύνη να πράττει το σωστό και η Volkswagen να συνεχίσει την πορεία της, αφού μια τέτοια εταιρεία είναι απαραίτητη στο χώρο της αυτοκίνησης.