Χάος με τα Τέλη Κυκλοφορίας

Στο τέλος Σεπτεμβρίου είχαμε αναφερθεί στην είδηση για τα οριστικά Τέλη Κυκλοφορίας (Τέλη Κυκλοφορίας 2016), ύστερα από διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Οικονομικών, ότι θα παρέμεναν τα ίδια με το 2015. Αυτό τελικά ήταν μια φούσκα, αφού το ίδιο το υπουργείο εξέθεσε πρώτα τους οικείους του που έκαναν τις ανακοινώσεις και κατ επέκταση όλους τους συντάκτες αυτοκινήτου που ασχολήθηκαν με την είδηση.

teli kykloforias 1Ουσιαστικά επικρατεί ένα αλαλούμ με το τι θα γίνει με τα Τέλη Κυκλοφορίας, αφού ακόμα και στο ίδιο το υπουργείο δε ξέρουν τι ξημερώνει καθημερινά. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Μάλιστα πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε πως τα τέλη μέχρι 2.000 κ.εκ. θα πάνε στο αστρονομικό ποσό των 450€. Για τα δίλιτρα και πάνω καλύτερα ας μη το συζητήσουμε. Φυσικά ένα τέτοιο σενάριο είναι ανέφικτο να γίνει καθώς οι απόσυρση πινακίδων για ακινησία οχημάτων θα μεγάλωνε απότομα, αφού ο περισσότερος κόσμος δε μπορεί να ανταπεξέλθει. Ακόμα και με τέλος ακινησίας που σκοπεύουν εκεί στο υπουργείο, πάλι χρήματα δε θα μαζευόντουσαν με την πωλήσεις μεταχειρισμένων να εκτοξεύονται χωρίς αντίκρισμα.

Πλέον, αφού είδαν και απόειδαν βγήκε ένα νέο σενάριο που όπως όλα δείχνουν θα είναι και το επικρατέστερο πάντα βέβαια με επιφύλαξη, αφού τίποτα δεν είναι σίγουρο. Αυτό λέει πως θα υπάρξει επιβάρυνση σε αυτούς που έχουν νέα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και είναι μέχρι 5 ετών, καθώς και σε αυτούς που έχουν νέα αυτοκίνητα από 1.800 κ.εκ. και πάνω. Συγκεκριμένα όσα αυτοκίνητα κινούνται με πετρέλαιο και είναι μέχρι 2.000 κ.εκ. θα κληθούν να πληρώσουν από 50 μέχρι 70€, ενώ από τα δίλιτρα και πάνω το ποσό αναμένεται να ξεπεράσει τα 200€.

teli kykloforias 2Αυτοί που απαλλασσόντουσαν από τα Τέλη Κυκλοφορίας μέχρι σήμερα λόγω εκπομπών ρύπων φαίνεται πως θα κληθούν να πληρώσουν από 30 έως 50€. Επιπλέον, αύξηση από 50 μέχρι 200€ αναμένεται να φορτωθούν και τα αυτοκίνητα από 1.800 κ.εκ. μέχρι 5 ετών. Τέλος, στο υπουργείο σκέφτονται να μειωθούν κατά 5% τα Τέλη Κυκλοφορίας για τα παλαιά αυτοκίνητα, καθώς και για αυτά που είναι χαμηλού κυβισμού ανεξαρτήτως ηλικίας. Το τι μέλι γενέσθαι κανείς μας δε γνωρίζει, αφού αυτή τη στιγμή που μιλάμε μπορεί να έχουν αλλάξει κιόλας τα σενάρια. Εμείς απλά αναμένουμε να σας ενημερώσουμε για τις τελικές αποφάσεις, οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα έχουν παρθεί μέχρι το τέλος του μήνα.