Η Volvo αποκάλυψε το νέο μικρό EX30. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για ένα μικρό αμιγώς ηλεκτρικό SUV, το οποίο προσφέρει την ποιότητα των Σουηδών σε προσιτή τιμή. Το νέο μοντέλο προσανατολίζεται κυρίως για τις αστικές μετακινήσεις, χωρίς αυτό να το εμποδίζει να κάνει ταξίδι, ενώ είναι πιο βατό οικονομικά από τα XC40 Recharge και C40 Recharge. Το νέο μοντέλο έχει μήκος 4,23 μέτρα, πλάτος 1,83 μέτρα και ύψος 1,55 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο φτάνει τα 2,65 μέτρα.

Το συνολικό βάρος του φτάνει τα 1.830 κιλά. Εξωτερικά διακρίνεται η κλειστή μάσκα με το λογότυπο της Volvo και τα LED φωτιστικά σώματα μαζί με τα LED φώτα ημέρας. Στο πίσω μέρος τα LED φωτιστικά σώματα χωρίζονται σε δύο κομμάτια, ενώ υπάρχει και η αεροτομή στο τελείωμα της οροφής. Το Volvo EX30 στη χρωματική παλέτα μπορεί να είναι και δίχρωμο, αφού η οροφή και οι καθρέπτες είναι σε μαύρο χρώμα για να δημιουργούν αντίθεση.

Στο εσωτερικό ξεχωρίζουν αμέσως τα δερμάτινα καθίσματα, ενώ υπάρχει και το δερμάτινο τριάκτινο τιμόνι με τα χειριστήρια. Πίσω από τιμόνι υπάρχει μια πολύ μικρή ψηφιακή οθόνη, ενώ στη μέση δεσπόζει η κάθετη οθόνη αφής μεγέθους 12,3”. Επιπλέον, υπάρχει και η μπάρα ήχου που βρίσκεται σε όλο το ταμπλό, με το ηχοσύστημα της Harman Kardon, ενώ για πρώτη φορά διαθέτει το ασύρματο σύστημα Apple CarPlay. Η πανοραμική οροφή προσφέρει μια υπέροχη θέα, δίνοντας μια τελείως διαφορετική αίσθηση.

Μηχανικά το νέο Volvo EX30 θα διαθέτει τρεις επιλογές. Η βασική έκδοση διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 272 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 34,9 κιλά. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 5,7”, ενώ η μέγιστη αυτονομία με τη μπαταρία ιόντων λιθίου των 49 kWh φτάνει τα 344 χιλιόμετρα. Η αμέσως επόμενη έκδοση είναι με την ίδια ισχύ και την ίδια ροπή, αλλά με τη μπαταρία των ιόντων λιθίου των 64 kWh, η μέγιστη αυτονομία ανεβαίνει στα 480 χιλιόμετρα. Σε αυτή την περίπτωση το 0-100 επιτυγχάνεται σε 5,3”.

Τέλος, υπάρχει και η έκδοση Twin Motor Performance με δύο ηλεκτροκινητήρες, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 428 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 55,3 κιλά. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε μόλις 3,6”, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 180 χλμ/ώρα. Η μέγιστη αυτονομία με μία μόνο φόρτιση φτάνει τα 426 χιλιόμετρα, ενώ με τον ταχυφορτιστή των 153 kW από το 10% στο 80% η φόρτιση γίνεται σε 25’. Παράλληλα υπάρχει και η LFP μπαταρία, η οποία με τον ταχυφορτιστή των 134 kW, θέλει 26’ για να φτάσει από το 10% στο 80%.

Από πλευράς ασφάλειας το νέο Volvo EX30 διαθέτει όλα τα νέα συστήματα ασφαλείας. Πιο συγκεκριμένα υπάρχει το σύστημα υποστήριξης οδηγού (ADAS), το οποίο διαθέτει το νέο σύστημα ειδοποίησης ανοίγματος πόρτας που ειδοποιεί τους επιβάτες για ποδήλατα, πεζούς ή οχήματα που πλησιάζουν. Παράλληλα υπάρχει η νέα γενιά του Park Pilot Assist, το οποίο μπορεί να διαχειριστεί χώρους στάθμευσης σε παράλληλη, καμπυλωτή, κάθετη και διαγώνια διάταξη, καθιστώντας πανεύκολη τη στάθμευση σε περιορισμένους χώρους, ενώ υπάρχει και ένας αισθητήρας πίσω από το τιμόνι που παρακολουθεί τις κινήσεις των ματιών και του προσώπου του οδηγού ανιχνεύοντας την απόσπαση προσοχής ή την υπνηλία.

Για όσους ενδιαφέρονται θα πρέπει να γνωρίζουν πως στην ελληνική αγορά το νέο Volvo EX30 θα βρεθεί περίπου στο τέλος του 2023. Όσο για την τιμή; Στην Αμερική θα ξεκινά από 34.950$, ενώ στην Ευρώπη θα ξεκινά από 36.000€. Τέλος, όσον αφορά στην ελληνική αγορά οι τιμές θα ξεκινούν από 37.572€, χωρίς να περιλαμβάνεται η κρατική επιδότηση.