Η Mercedes-Benz αποκάλυψε το νέο SUV με την ονομασία GLB. Το νέο μοντέλο έχει σχεδιαστεί κυρίως για τις εκτός δρόμου διαδρομές και σύμφωνα με τους Γερμανούς τοποθετείται μεταξύ της GLA και της GLC. Έχει μήκος 4,63 μέτρα, πλάτος 1,83 μέτρα και ύψος 1,65 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο του φτάνει τα 2,82 μέτρα. Βέβαια το πιο σημαντικό πράγμα του νέου μοντέλου είναι πως έχει τρεις σειρές καθισμάτων και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 7 επιβάτες.

Η Εξωτερική εμφάνιση είναι επηρεασμένη από τη G-Class και αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η μάσκα με τη διπλή γραμμή αλουμινίου και το σήμα της γερμανικής εταιρείας να δεσπόζει στη μέση. Τα LED MULTIBEAM φωτιστικά σώματα δένουν αρμονικά με την υπόλοιπη εμφάνιση, ενώ οι προβολείς ομίχλης διαθέτουν μαύρο πλαίσιο. Στο πίσω μέρος τα LED φωτιστικά σώματα καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος, ενώ ξεχωρίζει η αεροτομή στο τελείωμα της οροφής, ο διαχύτης και η διπλή απόληξη της εξάτμισης.

Στο εσωτερικό αυτό που τραβάει τα βλέμματα άμεσα είναι η ενιαία ψηφιακή οθόνη, η οποία χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο ένα μέρος απεικονίζεται ο πίνακας οργάνων και στο άλλο μέρος το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας MBUX. Το δερμάτινο τριάκτινο τιμόνι με τα χειριστήρια, ο δερμάτινος επιλογέας ταχυτήτων και τα δερμάτινα καθίσματα τονίζουν την πολυτέλεια στο εσωτερικό. Ο κλιματισμός ελέγχεται από κυλινδρικά κουμπιά αλουμινίου. Τα αλουμινένια πεντάλ και φυσικά η επένδυση ξύλου μπορούν να τονίσουν ακόμη περισσότερο την πολυτέλεια στο εσωτερικό. Ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 560 λίτρα, ενώ αναδιπλωθούν τα πίσω καθίσματα ανεβαίνει στα 1.755 λίτρα.

Μηχανικά θα υπάρχουν τέσσερις επιλογές, δύο βενζίνης και δύο πετρελαίου. Η βασική έκδοση βενζίνης είναι η GLB 200 με τον κινητήρα χωρητικότητας 1,4 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 163 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 25,4 κιλά. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 9,1”, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 207 χλμ/ώρα. Η δεύτερη επιλογή βενζίνης και πιο ισχυρή, είναι η GLB 250, με τον κινητήρα χωρητικότητας 2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 224 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 35,6 κιλά. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 6,9” ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 236 χλμ/ώρα.

Από πλευράς πετρελαίου υπάρχουν όπως αναφέραμε δύο κινητήρες με τρεις διαφορετικές εκδόσεις. Η βασική έκδοση είναι με τις GLB 200 d και GLB 200 d 4MATIC, με τον κινητήρα χωρητικότητας 2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 150 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 32,6 κιλά. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 9” και 9,3” αντίστοιχα, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 204 και 201 χλμ/ώρα. Η δεύτερη και πιο ισχυρή επιλογή είναι η GLB 220 d 4MATIC, με τον κινητήρα χωρητικότητας 2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 190 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 40,7 κιλά. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 7,6”, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 217 χλμ/ώρα.

Οι Γερμανοί θεωρούν αυτονόητο το σύστημα τετρακίνησης 4MATIC σε ένα τέτοιο αυτοκίνητο. Όπως γνωρίζουμε το σύστημα αυτό εξασφαλίζει μία πλήρως μεταβλητή κατανομή της ροπής ανάμεσα στους δύο άξονες. Το Dynamic Select προσφέρει τρεις διαφορετικές επιλογές για την οδήγηση. Η πρώτη είναι η Eco-Comfort που εξασφαλίζει κατανομή 80:20, η δεύτερη είναι η Sport, με κατανομή 70:30 και η τρίτη είναι η επιλογή εκτός δρόμου με την κατανομή να είναι 50:50. Επιπλέον, οι αναρτήσεις είναι με γόνατα McPherson και πολλαπλών συνδέσμων με ελατήρια συμπίεσης.

Από το νέο μοντέλο δε θα μπορούσαν να λείπουν όλα τα νέα συστήματα ασφαλείας. Το αυτόματο σύστημα να στρίβουν τα φώτα ανάλογα την κατεύθυνση του αυτοκινήτου, η κάμερα, η οποία έχει εμβέλεια έως και 500 μέτρα, το σύστημα Distronic, ο πλοηγός, το Active Steering Assist, το Active Lange Assist και το Active Park Assist με Parktronic, κάνουν τον οδηγό και τους επιβάτες να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς.

Η νέα Mercedes-Benz GLB κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της πόλης Aguascalientes στο Μεξικό, ενώ αποκλειστικά για την Κίνα θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της γερμανικής φίρμας που είναι στο Πεκίνο. Τέλος, σύμφωνα με τους Γερμανούς το νέο GLB θα βρίσκεται στις αγορές ανά τον κόσμο στο τέλος του έτους.