Το νέο και ισχυρό SQ5 της Audi

ByXenofwntas

24/02/2019 , , , ,

Το SQ5 είναι ένα από τα ισχυρά μοντέλα της Audi. Το γερμανικό μοντέλο βαδίζει στη δεύτερη γενιά του και διαθέτει ένα ισχυρό σύστημα που αποτελείται από έναν πετρελαιοκινητήρα, ο οποίος συνδυάζεται με ένα ήπιο υβριδικό σύστημα. Φυσικά, η πολυτέλεια και η ασφάλεια είναι ότι πιο σημαντικό για τους Γερμανούς, αφού έχουν επενδύσει σε όλο αυτό το κομμάτι.

Το νέο SQ5 ξεχωρίζει αμέσως από τη μεγάλη μάσκα με το σήμα της γερμανικής φίρμας, τα LED φωτιστικά σώματα, με τα φώτα ημέρας και το λογότυπο SQ5 να βρίσκεται στην αριστερή πλευρά όπως κοιτάμε το αυτοκίνητο. Στο πίσω μέρος δεσπόζει η αεροτομή που βρίσκεται στο τελείωμα της οροφής, τα LED φωτιστικά σώματα, καθώς και η τετραπλή απόληξη της εξάτμισης που χωρίζεται σε δύο διπλές αριστερά και δεξιά.

Η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση διαθέτει διάφορα επίπεδα ρύθμισης, ενώ το αμάξωμα είναι πιο χαμηλό κατά 30 χιλιοστά. Για όσους δεν αρκούνται υπάρχει προαιρετικά και το σύστημα αερανάρτησης. Οι ζάντες αλουμινίου μεγέθους 20”, με διαστάσεις ελαστικών 255/45 το κάνουν ακόμη πιο εντυπωσιακό, ενώ για όσους θέλουν υπάρχουν και ζάντες αλουμινίου μεγέθους 21”. Ισχυρά είναι και τα φρένα με τις 6πίστονες κόκκινες δαγκάνες και τους δίσκους των 375 χιλιοστών.

Στο εσωτερικό τα βλέμματα τραβιούνται αμέσως από τις δύο οθόνες που υπάρχουν. Η μία είναι με τον πίνακα οργάνων μεγέθους 12,3” και είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακή διαθέτοντας και πλοηγό, ενώ υπάρχει και η οθόνη αφής μεγέθους 8,3”, με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Τα δερμάτινα καθίσματα μεγαλώνουν τον πήχη της πολυτέλειας, αφού είναι από Alcantara και Nappa, ενώ διαθέτουν και λειτουργία μασάζ.

Στον εξοπλισμό εκτός όλων των παραπάνω προσφέρεται Hotspot Wi-Fi, τα συστήματα Apple CarPlay και Android Auto, καθώς και το ηχοσύστημα της Bang & Olufsen, με τρισδιάστατο ήχο. Ο χώρος αποσκευών είναι 550 λίτρα, ενώ με την αναδίπλωση των καθισμάτων φτάνει τα 1.550 λίτρα.

Μηχανικά το νέο SQ5 τροφοδοτείται από τον V6 κινητήρα πετρελαίου χωρητικότητας 3 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 347 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 71,3 κιλά. Ο υπερσυμπιεστής μεταβλητής γεωμετρίας λειτουργεί με πίεση έως και 2,4 bar, ενώ βρίσκεται στη διαδρομή του αέρα εισαγωγής, μετά το Intercooler. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 5,1, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ/ώρα. Η μέση κατανάλωση με βάση τον κατασκευαστή είναι 6,8 λίτρα/100χλμ, ενώ οι εκπομπές ρύπων ανέρχονται σε 177 γρ/χλμ.

Εκτός όμως του πετρελαιοκινητήρα υπάρχει και ένα ήπιο υβριδικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από μια γεννήτρια-μίζα που συμβάλει στην ανάκτηση ενέργειας και μπορεί να φτάσει τα 12 kW. Αυτό το σύστημα μπορεί να κάνει το αυτοκίνητο να λειτουργεί με τον κινητήρα σβηστό για 40”, με ταχύτητες από 55 έως 160 χλμ/ώρα.

Ο κινητήρας συνδυάζεται με το αυτόματο κιβώτιο Tiptronic των 8 σχέσεων, με την κίνηση να μεταφέρεται και στους τέσσερις τροχούς με κατανομή ροπής να είναι 40/60. Σε περίπτωση ολίσθησης το διαφορικό μοιράζει την κίνηση έως και 70% μπροστά και έως 85% πίσω ανάλογα τις συνθήκες.

Το νέο Audi SQ5 είναι απόλυτα ασφαλές περιλαμβάνοντας το ενεργό σύστημα υποστήριξης λωρίδας, με το αυτοκίνητο να παραμένει σταθερό χωρίς να ξεφεύγει από την πορεία του. Επιπλέον, υπάρχει και ένδειξη στην οθόνη, η οποία προειδοποιεί τον οδηγό όταν η απόσταση από το μπροστινό όχημα ξεπερνά μια ασφαλή απόσταση.

Τα συστήματα αποφυγής σύγκρουσης και η υποβοήθηση περιστροφής μεγαλώνουν τα επίπεδα ασφαλείας, ενώ υπάρχει και το σύστημα Pre Sense City. Το σύστημα αυτό προειδοποιεί τον οδηγό για πεζούς και οχήματα και εάν είναι απαραίτητο ενεργοποιεί την αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, υπάρχουν και τα συστήματα υποβοήθησης στάθμευσης, αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας και η βοήθεια εκκίνησης σε κατηφόρα ή ανηφόρα.

Το νέο Audi SQ5 υπόσχεται νέες περιπέτειες με την αδρεναλίνη να ανεβαίνει στα ύψη, όμως παράλληλα οι επιβάτες θα είναι απόλυτα ασφαλείς. Το νέο μοντέλο θα είναι διαθέσιμο από το καλοκαίρι αρχικά στη γερμανική και τη βρετανική αγορά. Όσο για την τιμή; Στη Γερμανία κοστολογείται από 67.750€.