Τι Opel; Τι Vauxhall; Από όποια πλευρά και να το δει κανείς πάλι Corsa θα είναι. Το μόνο που αλλάζει είναι το σήμα εμπρός και πίσω. Οι Βρετανοί παρουσίασαν την 6η γενιά του νέου Vauxhall Corsa και όπως φαίνεται από τις πρώτες φωτογραφίες είναι εντυπωσιακό. Επιπλέον, τα μόλις 980 κιλά του βάρους του, σε συνδυασμό με τους νέους ισχυρούς κινητήρες το κάνει ευέλικτο και γρήγορο. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η οικονομία καυσίμου, αλλά και οι χαμηλότερες εκπομπές ρύπων.

Το νέο Corsa έχει μήκος 4,06 μέτρα και θα διατίθενται αποκλειστικά σε 5θυρο, ενώ ξεχωρίζει και για τη διχρωμία του. Η μάσκα με το λογότυπο της Vauxhall να δεσπόζει στη μέση, το καπό με τις νευρώσεις, τα μεγαλύτερα ανοίγματα στον προφυλακτήρα για την καλύτερη ροή αέρα και τα IntelliLux LED Matrix φωτιστικά σώματα κάνουν το νέο Corsa εντυπωσιακό. Στο πίσω μέρος ξεχωρίζει η αεροτομή στο τελείωμα της οροφής καθώς και η διπλή απόληξη της εξάτμισης, ενώ τα φωτιστικά σώματα δεν έχουν μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο.

Στο εσωτερικό ξεχωρίζουν οι δύο οθόνες. Η μία είναι για τον πίνακα οργάνων και η δεύτερη για το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας Multimedia Navi Pro μεγέθους 7” ή 10”. Το νέο μοντέλο διαθέτει πλοήγηση με πληροφορίες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο, καθώς και έναν άμεσο σύνδεσμο για βοήθεια κατάσβεσης φωτιάς και κλήσεις έκτακτης ανάγκης. Το τριάκτινο τιμόνι με τα χειριστήρια, τα σπορ καθίσματα και ο επιλογέας ταχυτήτων είναι εντελώς διαφορετικά σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο.

Μηχανικά το νέο Corsa θα περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις, δύο βενζίνης και μια πετρελαίου. Η βασική έκδοση βενζίνης θα αποτελείται από τον 3κύλιδρο κινητήρα χωρητικότητας 1,2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 75 ίππους. Η αμέσως επόμενη έκδοση θα είναι με τον Turbo κινητήρα χωρητικότητας 1,2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 100 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 20,9 κιλά.

Η πιο ισχυρή έκδοση βενζίνης θα είναι και πάλι με τον κινητήρα χωρητικότητας 1,2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ όμως να ανεβαίνει στους 130 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 23,4 κιλά. Από πλευράς πετρελαίου θα υπάρχει ο κινητήρας χωρητικότητας 1,5 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 102 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 25,4 κιλά.

Η υψηλή απόδοση είναι το κύριο χαρακτηριστικό των νέων βενζινοκινητήρων. Οι εσωτερικές απώλειες τριβής έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, με αποτέλεσμα την ομαλή και αποδοτική παροχή ισχύος. Ο στροβιλοσυμπιεστής αντιδρά αμέσως όταν ζητηθεί, με ισχυρή ροπή ακόμη και στις πολύ χαμηλές στροφές. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω μαζί με το χαμηλό βάρος του οχήματος, την εξαιρετική αεροδυναμική και τις βελτιστοποιημένες σχέσεις μετάδοσης, κάνουν το νέο το Corsa παιχνίδι.

Ο κινητήρας των 1.200 κ.εκ., με τους 75 ίππους συνδυάζεται με το 5τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, ενώ ο Turbo κινητήρας, με τους 100 ή 130 ίππους, συνδυάζεται με το 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ή με το 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο. Επιπλέον, για όποιον θέλει μπορούν να τοποθετηθούν και paddle shift στο τιμόνι για πιο γρήγορες αλλαγές.

Όπως αναφέραμε το νέο Corsa έχει μειωμένες εκπομπές ρύπων και αυτό επιτυγχάνεται λόγω του παθητικού καταλύτη οξείδωσης, του απορροφητή NOx, του AdBlue, και του φίλτρου σωματιδίων ντίζελ (DPF). Ο απορροφητής NOx ενεργεί ως καταλύτης ψυχρής εκκίνησης, μειώνοντας τις εκπομπές NOx ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες.

Εκτός όμως από όλα αυτά το νέο Corsa εφοδιάζεται με όλα τα νέα συστήματα ασφαλείας. Αυτά είναι το σύστημα προειδοποίησης πρόσκρουσης, το αυτόματο φρενάρισμα ανάγκης, η ανίχνευση πεζών, ο έξυπνος έλεγχος ταχύτητας, ο περιοριστής ταχύτητας, η διατήρηση λωρίδας και η αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το νέο Vauxhall Corsa, το οποίο φυσικά δε θα διαφέρει από το γνωστό Opel Corsa που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Το νέο μοντέλο αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης το Σεπτέμβριο. Εν αναμονή λοιπόν.