Πριν από 6 μήνες η Mazda παρουσίασε στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης το νέο Compact SUV με την ονομασία CX-30 (Mazda CX-30). Το νέο μοντέλο τοποθετείται ανάμεσα στο CX-3 και το CX-5, ικανοποιώντας αυτούς που θέλουν να συνδυάσουν τις συμπαγείς διαστάσεις και να κινούνται άνετα στον αστικό ιστό μιας πόλης.

Το συνολικό μήκος φτάνει τα 4,39 μέτρα, το πλάτος τα 1,79 μέτρα, το ύψος τα 1,54 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο είναι 2,65 μέτρα. Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός Kodo στοχεύει στο προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους αγοραστές. Η μεγάλη μάσκα με το σήμα της εταιρείας και τα LED φωτιστικά σώματα είναι αυτά που κάνουν το CX-30 να διακρίνεται αμέσως.

Πηγαίνοντας προς τα πίσω βλέπουμε το ιδιαίτερο σχεδιασμό από το μπροστινό έως τον πισινό τροχό. Στο πίσω μέρος οι Ιάπωνες θέλουν να τονίσουν την Coupe μορφή με την αεροτομή και το σχεδιασμό, ενώ τα LED φωτιστικά σώματα το κάνουν πιο όμορφο. Την εξωτερική σχεδίαση ολοκληρώνουν οι ζάντες αλουμινίου 16” ή 18”. Οι χρωματικές επιλογές είναι 9 και είναι τα Soul Red Crystal, Machine Grey, Polymetal Grey, Snowflake White Pearl Mica, Titanium Flash Mica, Jet Black Mica, Deep Crystal Blue Mica, Arctic White και Sonic Silver Metallic.

Στο εσωτερικό υπάρχουν υλικά υψηλής ποιότητας. Το πιλοτήριο είναι συμμετρικό και επικεντρώνεται σταθερά στον οδηγό, με τον πίνακα οργάνων που παραμένει αναλογικός με τις λευκές βελόνες και την κεντρική οθόνη να είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να υπάρχει βέλτιστη ορατότητα, ευκολία χειρισμού και όσο το δυνατόν λιγότερη απόσπαση προσοχής. Η οθόνη αφής μεγέθους 8,8”, με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας κάνουν πιο εύκολη τη ζωή του οδηγού.

Τα μαύρα δερμάτινα καθίσματα με τις καφέ πινελιές, το δερμάτινο τριάκτινο τιμόνι με τα χειριστήρια και ο δερμάτινος επιλογέας ταχυτήτων μεγαλώνουν τον πήχη της πολυτέλειας. Επιπλέον, αυτό που ξεχωρίζει είναι το ηχοσύστημα της Bose με τα 12 ηχεία, το οποίο προσφέρει κρυστάλλινο ήχο. Βέβαια η βασική επιλογή είναι το Mazda Harmonic Accustics, με τα 8 ηχεία. Ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 430 λίτρα, ενώ ανεβαίνει στα 1.406 αναδιπλώνοντας τα πίσω καθίσματα.

Μηχανικά το νέο CX-30 διαθέτει τους τελευταίους κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου της Mazda. Ουσιαστικά θα υπάρχουν τρεις κινητήρες δύο βενζίνης και ένας πετρελαίου. Η βασική έκδοση βενζίνης αποτελείται από τον Skyactiv-G χωρητικότητας 2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 122 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 21,7 κιλά. Η μέση κατανάλωση με βάση τον κατασκευαστή είναι 7,3 λίτρα/100χλμ, ενώ οι εκπομπές ρύπων ανέρχονται σε 165 γρ/χλμ.

Η επιλογή πετρελαίου αφορά στον Skyactiv-D κινητήρα χωρητικότητας 1,8 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 116 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 27,5 κιλά. Η μέση κατανάλωση με βάση τον κατασκευαστή είναι 6,6 λίτρα/100χλμ, ενώ οι εκπομπές ρύπων ανέρχονται σε 173 γρ/χλμ. Αυτός όμως ο κινητήρας που επενδύουν οι Ιάπωνες είναι ο Skyactiv-X1. Πρόκειται για το νέο κινητήρα βενζίνης χωρητικότητας 2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 180 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 22,8 κιλά. Η μέση κατανάλωση με βάση τον κατασκευαστή είναι 7 λίτρα/100χλμ, ενώ οι εκπομπές ρύπων ανέρχονται σε 160 γρ/χλμ.

Φυσικά, το ατού των δύο βενζινοκινητήρων είναι ότι διαθέτουν το έξυπνο M Hybrid της Mazda. Πρόκειται για το υβριδικό σύστημα, το οποίο διαθέτει μια ενσωματωμένη γεννήτρια εκκίνησης (ISG) και μια μπαταρία ιόντων λιθίου 24 Volt. Το σύστημα ISG λειτουργεί ως ηλεκτροκινητήρας για να βοηθήσει τον κινητήρα. Το ISG μετατρέπει την ανακτημένη κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια και την αποθηκεύει στη μπαταρία ιόντων λιθίου.

Το Mazda CX-30 διαθέτει έξυπνες τεχνολογίες όπως το σύστημα i-Activ, το οποίο λειτουργεί αρμονικά με σύστημα τετρακίνησης και το G-Vectoring Control, το οποίο κατανέμει τη ροπή ανάλογα τις συνθήκες. Επιπλέον, περιλαμβάνονται τα συστήματα Smart Brake Support,  High Beam Control, Blind Spot Monitoring, Rear Cross Traffic Alert, Lane Departure Warning System, Lane-keep Assist System, Traffic Sign Recognition System, Intelligent Speed Assistance, Driver Attention Alert και Mazda Radar Cruise Control.

Με όλα αυτά που διαθέτει το νέο Mazda CX-30 είναι σίγουρα ένα αυτοκίνητο που μπορεί να κερδίσει τον οποιονδήποτε. Άλλωστε οι συμπαγείς διαστάσεις του σε κάνουν να το θέλεις ακόμη περισσότερο, αφού μπορεί να κινηθεί άνετα και παντού χωρίς προβλήματα. Το σύστημα τετρακίνησης το κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον για τις εκτός δρόμου αποστάσεις. Το τελικό συμπέρασμα; Είναι ένα αυτοκίνητο που τα έχει όλα.