Η Subaru το Νοέμβριο του 2017 παρουσίασε στην Ιαπωνία μια ειδική έκδοση του WRX STI με την ονομασία S208 (Subaru WRX STI S208). Τώρα ήρθε η ώρα να συνεχίσει την ειδική έκδοση, αυτή τη φορά με την ονομασία S209. Η νέα έκδοση αυτή τη φορά είναι πιο ελαφριά και φυσικά ταχύτερη από την προηγούμενη. Φυσικά, οι Ιάπωνες ισχυρίζονται πως είναι το ταχύτερο WRX STI παραγωγής.

Εξωτερικά δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές από το S208, με το S209 να περιλαμβάνει ένα νέο bodykit και στοιχεία από το Type RA-R. Ο εμπρόσθιος προφυλακτήρας είναι έτσι κατασκευασμένος ώστε να υπάρχει καλύτερη ροή αέρα, ενώ η πίσω αεροτομή είναι κατασκευασμένη από ανθρακονήματα.

Οι ζάντες αλουμινίου μεγέθους 19” της BBS συνδυάζονται με τα ελαστικά Dunlop SP Sport Maxx GT600A με διαστάσεις 265/35. Για όσους ενδιαφέρονται για τη λεπτομέρεια ο χρωματισμός του νέου Subaru WRX STI S209 θα υπάρχει σε δύο συνδυασμούς. Ο πρώτος θα είναι το WR Blue Pearl με γκρι ζάντες και ο δεύτερος το Crystal White Pearl με τις ζάντες να είναι βαμμένες σε χρυσό χρώμα.

Στο εσωτερικό δεσπόζουν τα Bucket καθίσματα της Recaro, το τριάκτινο σπορ τιμόνι με τα χειριστήρια και φυσικά η οθόνη αφής μεγέθους 7”, που περιλαμβάνει το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Μπορεί η Subaru στο εσωτερικό να θέλει να κρατήσει το σπαρτιάτικο ύφος για ένα τέτοιο αυτοκίνητο, αλλά δυστυχώς με την τεχνολογία να προχωράει δε μπορεί να μείνει πίσω.

Μηχανικά το WRX STI τροφοδοτείται από τον 4κύλινδρο Boxer κινητήρα χωρητικότητας 2,5 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 341 ίππους. Για ένα επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα υπάρχει το Turbo της HKS που μπορεί να φτάσει την πίεση μέχρι και τα 18 psi. Τα σφυρήλατα πιστόνια μαζί με τις μπιέλες είναι ελαφρύτερα και πιο ανθεκτικά, ενώ η ροπή έχει ανέβει κατά 10%. Επιπλέον, ο κινητήρας διαθέτει νέα εισαγωγή, νέο φίλτρο αέρα και υγρόψυκτο Intercooler.

O κινητήρας συνδυάζεται αποκλειστικά με το 6τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο, με την κίνηση να μεταφέρεται σε όλους τους τροχούς μέσω του γνωστού συστήματος Symmetrical All-Wheel-Drive. Επιπλέον, υπάρχει και το διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης που βρίσκεται τόσο μπροστά, όσο και πίσω. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τρία προγράμματα οδήγησης Intelligent, Sport και Sport Sharp. Η Subaru προτείνει το Sport για μέσα στην πίστα και το Sport Sharp για αγώνες Dragster.

Οι Ιάπωνες μηχανικοί έδωσαν ιδιαίτερη σημασία ακόμα και στην εξάτμιση, η οποία προσφέρει κατά 17% μειωμένη αντίσταση στη ροή του αέρα, έχει διάμετρο 101 χιλιοστά και προσφέρει ένα μοναδικό ήχο. Η νέες αναρτήσεις είναι της Bilstein και αποτελούνται από σκληρότερα ελατήρια και αντιστρεπτικές ράβδους 20 χιλιοστών, ενώ τα φρένα είναι της Brembo και αποτελούνται από διάτρητα δισκόφρενα με 6πίστονες δαγκάνες.

Σίγουρα το WRX STI S209 με την εξέλιξη του κινητήρα και όλα τα εξτρά στοιχεία που περιλαμβάνει είναι το ταχύτερο και ασφαλέστερο αυτοκίνητο παραγωγής της ιαπωνικής εταιρείας. Δυστυχώς για όσους ήδη μπήκαν σε σκέψεις θα κυκλοφορήσει μόνο στην Αμερική και μόλις σε 200 κομμάτια, με την τιμή να αγγίζει τα 50.000$ ή αλλιώς περίπου 44.000€.