Οι Έλληνες φίλοι που αγαπούν τη Mazda έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι με την έλευση της ιαπωνικής εταιρείας και πάλι στη χώρα μας. Οι Ιάπωνες μπορεί να έχουν δημιουργήσει εδώ και καιρό τον Skyactiv-X κινητήρα, όμως τώρα ανακοίνωσαν τα επίσημα χαρακτηριστικά του νέου κινητήρα που θα υπάρχει στο νέο Mazda 3.

Ουσιαστικά πρόκειται για τον ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα χωρητικότητας 2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 177 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 22,8 κιλά. Η μέση κατανάλωση με βάση τον κατασκευαστή είναι 5,5 λίτρα/100χλμ, ενώ οι εκπομπές ρύπων ανέρχονται σε 125 γρ/χλμ. Ο κινητήρας συνδυάζεται με το μηχανικό κιβώτιο των 6 σχέσεων ή με το αντίστοιχο αυτόματο, ενώ η κίνηση μεταφέρεται στους δύο ή και στους τέσσερις τροχούς.

Με το συνδυασμό ανάφλεξης με σπινθήρα και συμπίεσης, η Mazda ισχυρίζεται ότι η νέα τεχνολογία του κινητήρα βελτιώνει την οικονομία καυσίμου και μειώνει τις εκπομπές ρύπων έως και 30%. Φυσικά, υπάρχει και το ήπιο υβριδικό σύστημα το οποίο βοηθάει ακόμη περισσότερο στη μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων. Το μόνο που μένει είναι το διαπιστώσουμε και στο δρόμο.