Το Venza είναι ένα από τα SUV της Toyota, το οποίο κυκλοφορούσε στην αμερικάνικη αγορά έως το 2015. 5 χρόνια μετά οι Ιάπωνες αποφάσισαν να το επαναφέρουν δημιουργώντας νέο μοντέλο, αλλά και αυτή τη φορά χωρίς να υπολογίζεται για την ευρωπαϊκή αγορά. Η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις Venture και Monza, χρησιμοποιώντας την πρώτη συλλαβή της μιας και την τελευταία της άλλης.

Το νέο Venza βασίζεται στην πλατφόρμα TNGA (GA-K) έχοντας μήκος 4,74 μέτρα, πλάτος 1,85 μέτρα και ύψος 1,66 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο φτάνει τα 2,69 μέτρα. Οι Ιάπωνες λένε πως πλέον το νέο Venza προσφέρει πιο άκαμπτο αμάξωμα με χαμηλό κέντρο βάρους, κάνοντας την οδήγηση παιχνίδι. Οι χώροι για τους επιβάτες είναι αρκετά ικανοποιητικοί, ενώ με την πτώση των πίσω καθισμάτων ο χώρος αποσκευών μεγαλώνει σημαντικά.

Η δεύτερη γενιά του μοντέλου είναι αρκετά εντυπωσιακή, αφού διαθέτει μια νέα μάσκα και έναν τεράστιο προφυλακτήρα, με μεγαλύτερα ανοίγματα για την καλύτερη ροή αέρα και ψύξη του κινητήρα. Τα LED φωτιστικά σώματα και ο αεροδυναμικός προφυλακτήρας θέλουν να δώσουν μια άλλη όψη. Στο πίσω μέρος ξεχωρίζει η αεροτομή στο τελείωμα της οροφής, τα LED φωτιστικά σώματα, τα οποία είναι ενιαία από τη μια άκρη στην άλλη και η διπλή απόληξη της εξάτμισης.

Μπαίνοντας στο εσωτερικό ξεχωρίζουν τα δερμάτινα καθίσματα, το δερμάτινο τριάκτινο τιμόνι με τα χειριστήρια και ο δερμάτινος επιλογέας ταχυτήτων. Φυσικά, υπάρχει διχρωμία μαύρου-καφέ για να κάνει αντίθεση, ενώ υπάρχουν και δύο ποτηροθήκες μπροστά από το κιβώτιο. Ο πίνακας οργάνων απεικονίζει πλήρως ότι χρειάζεται να γνωρίζει ο οδηγός την κατάσταση του αυτοκινήτου. Η οθόνη αφής με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας κάνουν πιο άνετη τη ζωή του οδηγού και των επιβατών.

Μηχανικά, το νέο Venza εφοδιάζεται αποκλειστικά με το υβριδικό σύστημα που διαθέτει και το RAV4 Hybrid. Ουσιαστικά πρόκειται για τον κινητήρα βενζίνης χωρητικότητας 2,5 λίτρων και έναν ηλεκτροκινητήρα 88 kW, με τη συνδυαστική ισχύ να φτάνει τους 222 ίππους. Η κίνηση μεταφέρεται και στους τέσσερις τροχούς, ενώ οι αναρτήσεις είναι γνωστές σε όλους με τα γόνατα MacPherson μπροστά και τα διπλά ψαλίδια πίσω.

Το νέο Venza ουσιαστικά είναι το ίδιο με το Harrier που κυκλοφορεί στην Ιαπωνία. Το νέο μοντέλο θα παράγεται στο εργοστάσιο της Toyota στην πόλη Takaoka της Ιαπωνίας, μαζί με το Harrier (Toyota Harrier) και από εκεί θα βρίσκεται μόνο στην αμερικάνικη αγορά. Πάντως όπως και να έχει ένα τέτοιο μοντέλο θα το θέλαμε να το βλέπαμε και στην Ευρώπη.