Η Renault παρουσίασε το νέο Clio, το οποίο μπαίνει αισίως στην 5η γενιά του. Μετά από 15.000.000 πωλήσεις και συνεχόμενη άνοδο από το 2012, το Clio είναι το αγαπημένο αυτοκίνητο των Γάλλων. Πιο σύγχρονο και πιο σπορ, το νέο Clio βασίζεται στο DNA που είναι υπεύθυνο για την επιτυχία του εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Το Clio κρατάει τα δυνατά σημεία της κάθε μιας από τις τέσσερις προηγούμενες γενιές, αλλά όλοι είναι σίγουροι πως θα μιλάμε για ένα καινούργιο κεφάλαιο στην ιστορία του γαλλικού μοντέλου.

Η έκφραση που ταιριάζει σύμφωνα με τους Γάλλους μηχανικούς για το νέο Clio είναι “εξέλιξη και επανάσταση”. Από την πρώτη ματιά παραμένει αναγνωρίσιμο, διαθέτοντας όμως νέα εξαρτήματα. Η μεγαλύτερη αλλαγή είναι στην εσωτερική εμφάνιση όπου αλλάζουν όλα εντελώς. Φυσικά, η ποιότητα είναι πολύ καλύτερη, αλλά και η ασφάλεια είναι πλέον ότι πιο σημαντικό για τους Γάλλους.

Το νέο Clio βασίζεται στη νέα πλατφόρμα CMF-B της Renault η οποία είναι η πρώτη που θα κατασκευαστεί και το ηλεκτρικό Clio, το οποίο αναμένεται το 2022. Το νέο μοντέλο είναι 14 χιλιοστά μικρότερο αλλά πιο ευρύχωρο εσωτερικά, ενώ είναι και 30 χιλιοστά πιο χαμηλό. Τα δύο νέα χρώματα Orange Valencia και Celadon Blue κάνουν το Clio ακόμη πιο εντυπωσιακό. Τα 10 χρώματα που διαθέτει δίνουν μεγάλο εύρος επιλογής στους υποψήφιους αγοραστές.

Στο εμπρόσθιο μέρος το καπό φέρει νευρώσεις δημιουργώντας ένα πιο σπορ αποτέλεσμα. Η μάσκα είναι μεγαλύτερη και ο μπροστινός προφυλακτήρας είναι πιο έντονος με τα ανοίγματα για καλύτερη ψύξη του κινητήρα. Τα LED φωτιστικά σώματα μαζί με τα φώτα ημέρας δένουν αρμονικά με το αμάξωμα. Στο πίσω μέρος η αεροτομή στο τελείωμα της οροφής δείχνει τον αεροδυναμικό χαρακτήρα του. Οι ζάντες αλουμινίου μεγέθους 17” ολοκληρώνουν το αμάξωμα εξωτερικά.

Στο εσωτερικό οι αλλαγές είναι πολλές κάτι που το κάνει εντελώς διαφορετικό. Η καμπίνα διαθέτει μια νέα διάσταση, ενώ η ποιότητα των υλικών είναι υψηλών προδιαγραφών. Ο συμπαγείς σχεδιασμός απελευθερώνει περισσότερο χώρο για τους επιβάτες, ενώ οι καινοτομίες, όπως το ηλεκτρικό χειρόφρενο, είναι πολλές. Στο βασικό εξοπλισμό υπάρχει η οθόνη αφής μεγέθους 7”, με το σύστημα ψυχαγωγίας και πολυμέσων EASY LINK. Προαιρετικά υπάρχει και η μεγαλύτερη οθόνη μεγέθους 9,3”.

Το ταμπλό πλέον απεικονίζεται στη νέα οθόνη μεγέθους από 7” έως 10”, που αντικαθιστά την παραδοσιακή αναλογική οθόνη. Έτσι το Clio με τις δύο οθόνες μεγέθους 9,3” και 10” είναι αυτό με τις μεγαλύτερες οθόνες στην κατηγορία του. Τα μαύρα δερμάτινα καθίσματα με τις κόκκινες ραφές δίνουν μια μεγαλύτερη αίσθηση πολυτέλειας, ενώ το τριάκτινο τιμόνι με τα χειριστήρια και ο δερμάτινος επιλογέας ταχυτήτων συμπληρώνουν το πολυτελές κομμάτι του εσωτερικού.

Το Premium ηχοσύστημα της BOSE συνεχίζει να ανεβάζει τον πήχη της πολυτέλειας στο εσωτερικό του Clio. Ο χώρος αποσκευών έχει αυξηθεί στα 391 λίτρα ανεβάζοντας κατά 26 λίτρα το χώρο αποθήκευσης. Τέλος, στο εσωτερικό υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μεταξύ 8 διαφορετικών χρωμάτων.

Το νέο Clio θα αποκαλυφθεί για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης που θα γίνει από 7 έως 17 Μαρτίου. Το νέο μοντέλο των Γάλλων υπόσχεται νέες συγκινήσεις, ενώ το νέο εσωτερικό δείχνει πως ο πήχης ανεβαίνει αρκετά ψηλά, αφού πλέον η πολυτέλεια και η ασφάλεια φαίνεται να είναι κάτι πολύ σημαντικό για τους Γάλλους.