Το SEAT Leon είναι ένα από τα αυτοκίνητα που έχει γράψει τη δική του ιστορία στην αυτοκίνηση. Οι Ισπανοί αποκάλυψαν τη τέταρτη γενιά του μοντέλου αισιοδοξώντας πως στην κατηγορία του μπορεί να γίνει ένα από τα Best Seller της αγοράς. Στη Βαρκελώνη και συγκεκριμένα στο Martorell έγινε η επίσημη παρουσίαση του νέου SEAT Leon. To νέο μοντέλο βασίζεται στην πλατφόρμα MQB EVO και έχει μήκος 4,36 μέτρα, πλάτος 1,80 μέτρα, ύψος 1,44 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο φτάνει τα 2,68 μέτρα. Το νέο μοντέλο έχει βελτιωθεί στην αεροδυναμική, με τον συντελεστή οπισθέλκουσας να έχει βελτιωθεί 8% σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο.

Τα νέα Full LED φωτιστικά σώματα η νέα μάσκα και ο προφυλακτήρας με τα μεγαλύτερα ανοίγματα για την καλύτερη εισαγωγή του αέρα και την ψύξη του κινητήρα δείχνουν ένα ισχυρό μοντέλο. Στο πίσω μέρος ξεχωρίζουν και εδώ τα LED φωτιστικά σώματα, τα οποία εκτείνονται σε όλο το πίσω μέρος. Φυσικά, η γραμματοσειρά στο λογότυπο δείχνει κάτι πιο εκλεπτυσμένο, ενώ η διπλή απόληξη της εξάτμισης το κάνει πιο σπορ.

Στο εσωτερικό δεσπόζει η οθόνη αφής μεγέθους 8,2”, με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Το δερμάτινο τριάκτινο τιμόνι με τα χειριστήρια έχει ένα νέο σχεδιασμό που το κάνει πιο ελκυστικό. Επιπλέον, ο πίνακας οργάνων είναι και αυτός ψηφιακός απεικονίζοντας και το σύστημα πλοήγησης με την οθόνη μεγέθους 10”. Εκτός από τον πλοηγό υπάρχει και αναγνώριση φωνής. Ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 380 λίτρα, ενώ στην έκδοση Sportstourer ανεβαίνει στα 617 λίτρα.

Το σύστημα Full Link περιλαμβάνει όλες τις πηγές συνδεσιμότητας που υπάρχουν στο αυτοκίνητο. Τα συστήματα Apple CarPlay και Android Auto κάνουν πιο εύκολη τη σύνδεση με τα smartphone, ενώ υπάρχει προαιρετικά και το Connenctivity Box με επαγωγική φόρτιση που πληροί τα πρωτόκολλα Qi. Επιπλέον, υπάρχει και το Online Connecitvity Unit που περιλαμβάνει μια κάρτα SIM για να υπάρχει μόνιμα Internet στο αυτοκίνητο.

Από μηχανικής πλευράς υπάρχουν σύνολα για όλα τα γούστα. Κινητήρες TSI, TDI, TGI, eTSI και eHybrid είναι σίγουρο πως θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό. Από πλευράς βενζίνης η βασική έκδοση περιλαμβάνεται από τον TSI κινητήρα χωρητικότητας 1 λίτρου, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 90 ίππους. Επιπλέον, ο ίδιος κινητήρας προσφέρεται και με 110 ίππους. Η αμέσως επόμενη έκδοση θα είναι με τον TSI κινητήρα χωρητικότητας 1,5 λίτρων, με τους 130 και 150 ίππους. Ο πιο ισχυρός κινητήρας βενζίνης θα είναι ο TSI χωρητικότητας 2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 190 ίππους.

Από πλευράς πετρελαίου θα υπάρχει ο TDI κινητήρας χωρητικότητας 2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 115 και τους 150 ίππους. Η έκδοση TGI θα είναι με τον κινητήρα χωρητικότητας 1,5 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 130 ίππους, ενώ ο eTSI θα προσφέρεται με τους κινητήρες 1.000 και 1.5000 κ.εκ., με τη μέγιστη ισχύ να είναι 110 και 150 ίππους αντίστοιχα. Τέλος, η Plug-in Hybrid έκδοση θα είναι με τον κινητήρα βενζίνης χωρητικότητας 1,4 λίτρων και τον ηλεκτροκινητήρα με την μπαταρία ιόντων λιθίου 13 kWh, με τη συνδυαστική ισχύ να φτάνει τους 204 ίππους και την αυτονομία του ηλεκτροκινητήρα να είναι 60 χιλιόμετρα.

Φυσικά, η ασφάλεια είναι το πιο σημαντικό και για τους Ισπανούς και για αυτό το λόγο το νέο Leon θα διαθέτει το Predictive Adaptive Cruise Control, το Emergency Assist, το Travel Assist, ενώ το νέο Dynamic Chassis Control κάνει πιο εύκολη την οδήγηση, αφού ο οδηγός μπορεί να επιλέξει πως θέλει να είναι ο χειρισμός του αυτοκινήτου. Τέλος, το Adaptive Chassis παρακολουθεί συνεχώς τις συνθήκες του οδοστρώματος, προσαρμόζοντας την ανάρτηση όπως ακριβώς πρέπει για να αποφεύγονται οι αναταράξεις στο εσωτερικό.

Το νέο SEAT Leon είναι ένα από τα μοντέλα που αναμένεται να γίνουν ανάρπαστα, αφού μπορεί να είναι οικογενειακό, αλλά χωρίς να του λείπει η σπορ αίσθηση και η ταχύτητα. Φυσικά, πάντα με σε όλα είναι όσο πιο ασφαλές γίνεται και μπορεί να κάνει ένα άνετο και ήσυχο ταξίδι. Στην ελληνική αγορά αναμένεται το Μάιο όποτε θα χρειαστεί να κάνετε λίγη υπομονή.