Εδώ και λίγο καιρό ο επίσημος αντιπρόσωπος της Mercedes-Benz έχει ανακοινώσει τη διάθεση της νέας αμιγώς ηλεκτρικής EQB. Πρόκειται για ένα ακόμη SUV που μπαίνει στη μάχη μια πολύ ανταγωνιστικής κατηγορίας. Το συνολικό μήκος φτάνει τα 4,68 μέτρα, το πλάτος τα 2,02 μέτρα, το ύψος τα 1,66 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο είναι 2,82 μέτρα. Για όσους δε γνωρίζουν η νέα EQB διατίθενται είτε σε 5θέσια, είτε σε 7θέσια έκδοση.

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες μπροστά ξεχωρίζει η κλειστή μαύρη μεγάλη μάσκα με το σήμα της γερμανικής εταιρείας να βρίσκεται στη μέση. Τα LED φωτιστικά σώματα και οι νευρώσεις στο καπό δίνουν μια άλλη αίσθηση. Στο πίσω μέρος ξεχωρίζει η αεροτομή στο τελείωμα της οροφής, καθώς και τα LED φωτιστικά σώματα, τα οποία ενώνονται από τη μια άκρη στην άλλη με μια λεπτή κόκκινη γραμμή.

Μπαίνοντας στο εσωτερικό ξεχωρίζουν οι δύο ψηφιακές οθόνες μεγέθους 7,2” μια για τον πίνακα οργάνων και μια αφής, με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας MBUX. Ο εσωτερικός φωτισμός δίνει μια άλλη αίσθηση, ενώ τα δερμάτινα καθίσματα, το δερμάτινο τριάκτινο τιμόνι με τα χειριστήρια, ο δερμάτινος επιλογέας ταχυτήτων και τα πεντάλ αλουμινίου ανεβάζουν τον πήχη της πολυτέλειας. Ο χώρος αποσκευών στην 5θέσια έκδοση είναι 495 λίτρα, ενώ στην 7θέσια μειώνεται στα 465 λίτρα. Με την αναδίπλωση των καθισμάτων ο χώρος αποσκευών ανεβαίνει στα 1.710 και στα 1.620 λίτρα αντίστοιχα.

Μηχανικά υπάρχουν δύο εκδόσεις η 300 4Matic και η 350 4Matic. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν δύο ηλεκτροκινητήρες, όπου στην πρώτη περίπτωση αποδίδουν 228 ίππους, ενώ στη δεύτερη ανεβαίνουν στους 292 ίππους. Αντίστοιχα η μέγιστη ροπή είναι 39,7 και 53 κιλά. Το 0-100 στην έκδοση των 228 ίππων επιτυγχάνεται σε 8”, ενώ στην έκδοση των 292 ίππων μειώνεται στα 6,2”. Η τελική ταχύτητα και στις δύο περιπτώσεις φτάνει τα 160 χλμ/ώρα. Φυσικά και στις δύο εκδόσεις η κίνηση μεταφέρεται και στους τέσσερις τροχούς.

Και οι δύο εκδόσεις συνδυάζονται με τη μπαταρία ιόντων λιθίου μεγέθους 66,5 kWh, με τη μέγιστη αυτονομία με μια πλήρη φόρτιση να είναι 419 χιλιόμετρα. Με τον ταχυφορτιστή των 100 kW για να φτάσει η μπαταρία στο 80% χρειάζονται μόλις 30’, ενώ στα πρώτα 15’ υπάρχει μια αυτονομία 150 χιλιομέτρων.

Όπως ήταν φυσικό υπάρχουν όλα τα νέα συστήματα ασφαλείας. Έτσι στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται ενεργή υποβοήθηση πέδησης, ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, Adaptive High Beam Assist, πλοήγηση μέσω σκληρού δίσκου, Attention Assist, Cruise control, Dynamic Select με προγράμματα οδήγησης Comfort, Sport, Individual και Eco, ηλεκτρικό φρένο στάθμευσης με λειτουργία Hold και Hill Start Assist, ηλεκτρονικό πρόγραμμα ευστάθειας, φρένο αποφυγής πολλαπλής σύγκρουσης, κάμερα οπισθοπορείας, σύστημα υποβοήθησης τήρησης ορίων ταχύτητας, σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών και σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης Mercedes-Benz.

Επιπλέον, περιλαμβάνονται αυτόματο σύστημα κλιματισμού, προβολείς LED High Performance με ενσωματωμένα φώτα ημέρας LED, αισθητήρες βροχής, σύστημα φόρτισης με εναλλασσόμενο ρεύμα 11 kW, σύστημα φόρτισης με συνεχές ρεύμα 100 kW, θύρα USB-C, καλώδιο φόρτισης για οικιακές πρίζες, καλώδιο φόρτισης για δημόσιους σταθμούς φόρτισης και Wallbox, μπροστινές δαγκάνες φρένων με το λογότυπο Mercedes-Benz και ζάντες αλουμινίου μεγέθους 18”.

Για όσους ενδιαφέρονται θα πρέπει να γνωρίζουν πως η EQB 300 4Matic κοστολογείται στα 61.850€, ενώ με το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά” μειώνεται στα 55.850€. Τέλος, η πιο ισχυρή EQB 350 4Matic ανεβαίνει στα 64.250€ και δε συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά”. Όσο για την παραγωγή θα γίνεται στο εργοστάσιο της Mercedes-Benz στο Kecskemet της Ουγγαρίας.

Οι τιμές της νέας Mercedes-Benz EQB

ΈκδοσηΚυβισμόςΙσχύςΤιμή
EQB 300 4MATICElectric22861.850€
EQB 350 4MATICElectric29264.250€