Χωρίς τον Ron Dennis πλέον στο τιμόνι της McLaren προέκυψε ένα νέο δεδομένο, ότι στη Honda είναι πρόθυμοι να προμηθεύσουν με κινητήρες μια δεύτερη ομάδα της F1 από το 2018 και έχουν ως καταλυτική ημερομηνία το Grand Prix του Μονακό 2017 ως προθεσμία για τη σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας.

Ο επικεφαλής της Honda F1, Yusuke Hasegawa, αποκάλυψε σε συνέντευξή του “Συζητάμε το ενδεχόμενο της συνεργασίας και την πιθανότητα να προμηθεύσουμε τον κινητήρα σε μια ακόμα ομάδα, αλλά μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια διαπραγμάτευση. Υπήρξε άτυπο ενδιαφέρον από κάποιες ομάδες, όμως από την άλλη, οι πελάτες της Mercedes δεν έχουν την πρόθεση να αλλάξουν τη μηχανή τους για τη Honda”.

“Πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε ένα αξιοπρεπές βήμα στην απόδοση του κινητήρα της Honda. Μέχρι τότε, δε νομίζω ότι μπορεί να δεχτούμε ένα συγκεκριμένο αίτημα”, πρόσθεσε ο Hasegawa. Η Honda δεν έχει κρατήσει τη φλόγα αναμμένη στην F1 μετά την επιστροφή της ως προμηθευτής κινητήρων. Επιπλέον, το πρώην αφεντικό της McLaren, Ron Dennis, ήταν πάντα ανένδοτος στο ότι θα ασκήσει βέτο προσφοράς σε μια δεύτερη ομάδα μέχρι η ομάδα του να κερδίσει με κινητήρα της Honda.

Ωστόσο, μπορεί με τον Zak Brown πλέον επικεφαλής στο Woking, να υπάρξει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση σχετικά με το θέμα. Είναι γνωστό ότι μια επιπλέον ομάδα θα προσφέρει πολύ περισσότερα δεδομένα για τη Honda, προκειμένου να συνεργαστεί και να είναι ανταγωνιστική σε υψηλότερο επίπεδο.

Ο Hasegawa παραδέχεται ότι μια δεύτερη ομάδα θα ανακουφίσει το οικονομικό κομμάτι του έργου “Πρέπει να καταβάλουμε τα δικαστικά έξοδα, αλλά είναι πολύ προφανές ότι μπορούμε να αυξήσουμε τα δεδομένα, καθώς και την πιθανότητα να υπάρξει αποτυχία”. Για την ιστορία υπενθυμίζουμε πως η τρέχουσα συμφωνία προμήθειας κινητήρων της McLaren – Honda λήγει στο τέλος του 2017.