Η Audi πριν λίγο καιρό παρουσίασε το νέο Q3, το οποίο είναι ευέλικτο, άνετο, αλλά και εύκολο όσον αφορά στη χρήση των νέων τεχνολογιών. Το συμπαγές SUV της γερμανικής φίρμας υπόσχεται έντονες συγκινήσεις, αλλά και ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον για τον οδηγό και τους επιβάτες. Παράλληλα, προσφέρει τεχνικές βελτιώσεις και διαθέτει νέα ανάρτηση, η οποία εκτός από άνεση υπόσχεται και απόλυτη ασφάλεια.

Το νέο Audi Q3 φαίνεται να έχει πιο σπορ χαρακτήρα από τον προκάτοχό του. Ο οκταγωνικός σχεδιασμός με τις μεγάλες εισόδους αέρα και τις νευρώσεις μαζί με τα μεγαλύτερα φτερά δίνουν στο Q3 μια ισχυρή παρουσία. Το συνολικό μήκος φτάνει τα 4,48 μέτρα, το πλάτος τα 1,84 μέτρα και το ύψος τα 1,58 μέτρα. Το μεταξόνιο έχει αυξηθεί κατά 77 χιλιοστά κάνοντας τους χώρους στο εσωτερικό άπλετους. Ανάλογα με τη θέση των πίσω καθισμάτων ο χώρος αποσκευών κυμαίνεται από 530 έως 1.525 λίτρα ικανοποιώντας ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Οι ζάντες αλουμινίου μεγέθους 20”, θέλουν δώσουν έναν πομπώδη χαρακτήρα στο αμάξωμα.

Η πρόσβαση στο εσωτερικό είναι πολύ εύκολη, ενώ υπάρχει πολύ ορατότητα και άνεση με τα νέα σπορ καθίσματα. Το τιμόνι με τα χειριστήρια και την οθόνη με τον ψηφιακό πίνακα οργάνων κάνουν την οδήγηση παιχνίδι. Η οθόνη αφής μεγέθους 10,1, μαζί με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας προσφέρουν όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες που χρειάζεται ο  οδηγός τόσο για το αυτοκίνητο του, όσο και για τη διαδρομή του. Ο φωνητικός έλεγχος είναι ένα ακόμα επιπλέον στοιχείο που απλοποιεί όλα όσα θέλει ο οδηγός.

Το νέο Audi Q3 εισέρχεται αγορά με δύο κινητήρες βενζίνης και έναν πετρελαίου. Τη βασική έκδοση αποτελεί ο TFSI κινητήρας χωρητικότητας 1,5 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 150 ίππους και η μέγιστη ροπή να είναι 25,4 κιλά. Ο κινητήρας διαθέτει σύστημα κυλίνδρου κατόπιν ζήτησης, το οποίο διακόπτει προσωρινά τον δεύτερο και τον τρίτο κύλινδρο σε χαμηλές και μεσαίες ταχύτητες συμβάλλοντας στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 9,6”, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 211 χλμ/ώρα. Η μέση κατανάλωση με βάση τον κατασκευαστή είναι 6,3 λίτρα/100χλμ, ενώ οι εκπομπές ρύπων ανέρχονται σε 145 γρ/χλμ.

Από πλευράς πετρελαίου υπάρχει ο δίλιτρος TDI κινητήρας, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 150 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 34,6 κιλά. Η μέση κατανάλωση με βάση τον κατασκευαστή είναι 4,9 λίτρα/100χλμ, ενώ οι εκπομπές ρύπων ανέρχονται σε 128 γρ/χλμ. Επιπλέον, υπάρχει και ο ίδιος κινητήρας με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 190 ίππους. Τέλος, υπάρχει και ο TFSI κινητήρας χωρητικότητας 2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 230 ίππους για όσους δεν αρκούνται σε όλα τα παραπάνω.

Το Q3 είναι εκτενώς συνδεδεμένο με τα πρότυπα μετάδοσης δεδομένων LTE Advanced, Wi-Fi Hotspot, καθώς και τις υπηρεσίες της Audi. Το σύστημα πλοήγησης αναγνωρίζει τις προτιμήσεις του οδηγού με βάση προηγούμενες διαδρομές επιτρέποντάς του να δημιουργήσει κατάλληλες προτάσεις διαδρομής. Τα σημεία ενδιαφέροντος, οι χώροι στάθμευσης και οι σταθμοί ανεφοδιασμού εμφανίζονται απευθείας στον χάρτη. Επιπλέον, το νέο μοντέλο χρησιμοποιεί τη νοημοσύνη του για την πρόβλεψη της διαθεσιμότητας χώρου στάθμευσης στο δρόμο, ενώ παρέχει όλες τις πληροφορίες για τα επικίνδυνα σημεία και τα τρέχοντα όρια ταχύτητας.

Η εφαρμογή myAudi συμπληρώνει το χαρτοφυλάκιο και συνδέει άψογα το Smartphone με το Q3. Ο οδηγός για παράδειγμα μπορεί να μεταφέρει τις διαδρομές πλοήγησης και το ημερολόγιο του κινητού του στο MMI και να εντοπίσει τη θέση στάθμευσης του αυτοκινήτου του. Φυσικά, υπάρχουν όλα τα απαραίτητα συστήματα όπως ο έλεγχος ταχύτητας ταξιδίου, η υποβοήθηση κυκλοφοριακής συμφόρησης και η υποστήριξη της ενεργού λωρίδας κυκλοφορίας.

Το νέο Audi Q3 θα κατασκευαστεί στο εργοστάσιο της γερμανικής φίρμας στο Gyor της Ουγγαρίας και θα διοχετεύεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Όσο για την τιμή; αυτή θα κυμαίνεται περίπου από 33.000€ έως και κάτι παραπάνω από 50.000€ ανάλογα την έκδοση.