Η Porsche Cayenne εδώ και 6 χρόνια βρίσκεται στην τρίτη γενιά της και οι Γερμανοί προκειμένου να αναπτερώσουν το ενδιαφέρον του υποψήφιου αγοραστικού κοινού την ανανέωσαν. Οι αλλαγές εστιάζονται κυρίως στην τεχνολογία και στην ασφάλεια, αλλά η ανανέωση έρχεται και στις κινητήριες μονάδες. Η ανανεωμένη Cayenne αποκαλύφθηκε στη Διεθνή Έκθεση της Shanghai στην Κίνα και θα συνεχίσει να υφίσταται στις αγορές που υπάρχει μέχρι σήμερα.

Μπροστά υπάρχουν τα LED HD Matrix φωτιστικά σώματα με τα 32.000 pixel υψηλής ευκρίνειας ανά προβολέα, ενώ τα φώτα ημέρας έχουν μεταφερθεί στον προφυλακτήρα. Οι νευρώσεις στο καπό θέλουν να δώσουν μια πιο άγρια εμφάνιση. Στο πίσω μέρος ξεχωρίζουν και εδώ τα LED φωτιστικά σώματα, τα οποία ενώνονται από τη μια άκρη στην άλλη με μια λεπτή κόκκινη γραμμή, ενώ υπάρχει η αεροτομή στο τελείωμα της οροφής και η διπλή ή τετραπλή απόληξη της εξάτμισης ανάλογα την έκδοση.  

Η ανανεωμένη Porsche Cayenne διαθέτει τρία νέα χρώματα που είναι τα lgarve Blue Metallic, Montego Blue Metallic και Arctic Grey, ενώ υπάρχουν και οι νέες ζάντες αλουμινίου μεγέθους 20”, 21” και 22”. Για όσους θέλουν με τα νέα χρώματα η οροφή μπορεί να είναι μαύρη για να δημιουργεί αντίθεση. Παράλληλα το συγκεκριμένο μοντέλο εξοικονομεί από το συνολικό βάρος 33 κιλά με τις αλλαγές που έχουν γίνει.

Στο εσωτερικό αυτό που τραβάει αμέσως τα βλέμματα είναι ουσιαστικά οι τρεις ψηφιακές οθόνες. Η πρώτη είναι κυρτή μεγέθους 12,6” και περιλαμβάνει τον πίνακα οργάνων. Η δεύτερη αφής που είναι η κεντρική έχει μέγεθος 12,3” και περιλαμβάνει το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, ενώ υπάρχει και μια τρίτη αφής στην πλευρά του συνοδηγού μεγέθους 10,9”. Στις δύο οθόνες υπάρχει GPS, ενώ οι επιβάτες έχουν ανά πάσα ώρα και στιγμή πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Κάτω από την κεντρική οθόνη υπάρχει μια ακόμη μικρή οθόνη με τις ρυθμίσεις του κλιματισμού. Φυσικά, η πολυτέλεια είναι συνώνυμο της Porsche και αυτό φαίνεται από τα δερμάτινα καθίσματα με τις μαύρες ραφές, το δερμάτινο τριάκτινο τιμόνι με τα χειριστήρια, ενώ η απουσία του κιβωτίου ταχυτήτων είναι αισθητή, αφού έχει αντικατασταθεί από ένα στρογγυλό επιλογέα. Επιπλέον, υπάρχει και ιονιστής που απομακρύνει τα μικρόβια από την καμπίνα του αυτοκινήτου.

Μηχανικά η ανανεωμένη Porsche Cayenne διαθέτει τρεις διαφορετικές εκδόσεις. Η βασική έκδοση τροφοδοτείται από το V6 Turbo κινητήρα χωρητικότητας 3 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 353 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 50,9 κιλά. Για όσους δεν αρκούνται σε αυτό υπάρχει και ο βελτιωμένος V8 Bi-Turbo κινητήρας χωρητικότητας 4 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να αγγίζει τους 474 ίππους και τη μέγιστη ροπή να φτάνει τα 61,1 κιλά. Σε αυτή την περίπτωση το 0-100 επιτυγχάνεται σε 4,7”, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 273 χλμ/ώρα.

Η τρίτη έκδοση είναι με το υβριδικό σύστημα που αποτελείται από το V6 Turbo κινητήρα χωρητικότητας 3 λίτρων και από έναν ηλεκτροκινητήρα, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 176 ίππους. Η συνδυαστική ισχύς και των δύο κινητήρων φτάνει τους 476 ίππους, ενώ η μέγιστη αυτονομία μόνο με τη χρήση του ηλεκτροκινητήρα θα φτάνει τα 90 χιλιόμετρα. Για μια πλήρη φόρτιση σε μια απλή οικιακή πρίζα χρειάζονται πλέον κάτι λιγότερο από 2:30’.

Τέλος, θα υπάρχει και μια ακόμη έκδοση για τους μη ευρωπαίους πολίτες, που θα είναι η Cayenne Turbo GT και θα τροφοδοτείται από το V8 Bi-Turbo κινητήρα χωρητικότητας 4 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 659 ίππους, ενώ το 0-100 θα επιτυγχάνεται σε μόλις 3,3” και η τελική ταχύτητα θα αγγίζει τα 303 χλμ/ώρα. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τέσσερα προφίλ οδήγησης που είναι τα Normal, Off-Road, Sport και Sport Plus. Παράλληλα υπάρχει και η ανάρτηση από ατσάλι, που συνδυάζεται με το σύστημα Porsche Active Suspension Management (PASM). Τα νέα αμορτισέρ με τεχνολογία δύο βαλβίδων, προσφέρουν στον οδηγό ακόμη καλύτερη οδήγηση σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρεθεί.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν την ανανεωμένη Cayenne, η οποία είναι ακόμη πιο γρήγορη και πιο ασφαλής. Στην ελληνική αγορά αναμένεται να βρεθεί μετά τον Ιούλιο, αλλά το δυσάρεστο είναι όπως όλα δείχνουν πως οι τιμές της θα είναι ακριβότερες από τις εκδόσεις που κυκλοφορούν. Όπως και να έχει πάντως, αυτή η Coupe έκδοση που δημιούργησε η Porsche την κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακή.