Το Mondeo εδώ και 25 χρόνια γράφει τη δική του ιστορία στη Ford. Έπειτα από τέσσερα χρόνια που κυκλοφορεί η τέταρτη γενιά του στους δρόμους, οι Αμερικάνοι προχώρησαν στην ανανέωση του οικογενειακού μοντέλου. Παράλληλα παρουσιάστηκε και η πρώτη υβριδική έκδοση του μοντέλου στη Station Wagon μορφή του.

Οι αλλαγές εκτός από την εξωτερική και εσωτερική εμφάνιση βρίσκονται και στο μηχανικό κομμάτι. Βέβαια από το 2014 έχει περάσει αρκετός καιρός και το ανανεωμένο Mondeo θα διαθέτει όλα τα νέα συστήματα ασφαλείας της Ford, αλλά και τις νέες τεχνολογίες.

Η μεγάλη μάσκα, το νέο καπό, τα λεπτά φωτιστικά σώματα με τα φώτα ημέρας, αλλά και οι προβολείς ομίχλης δείχνουν τη διαφορετικότητα σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο. Οι προφυλακτήρες εμπρός και πίσω έχουν επανασχεδιαστεί, η αεροτομή στο πίσω μέρος δίνει μια άλλη αίσθηση, ενώ διαφορετικά είναι και τα πίσω φωτιστικά σώματα. Τέλος, η εξωτερική εμφάνιση ολοκληρώνεται με τις νέες ζάντες αλουμινίου μεγέθους 17”, 18” και 19”.

Στο εσωτερικό οι αλλαγές είναι λιγότερες παρόλα αυτά όμως φαίνεται και εδώ η νέα διάθεση που υπάρχει στο μοντέλο. Οι επενδύσεις είναι καινούργιες, ενώ στις εκδόσεις ST-Line και Vignale τα διακοσμητικά είναι πιο έντονα. Το τριάκτινο τιμόνι με τα χειριστήρια και η οθόνη αφής μεγέθους 8”, μαζί με το σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης SYNC 3, προσφέρουν άνεση και ευκολία στον οδηγό. Σε όσα μοντέλα θα εξοπλιστούν με το 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο θα υπάρχει το περιστροφικό χειριστήριο στο κέντρο της κονσόλας, το οποίο θα συνοδεύεται και από μία θύρα USB.

Στο μηχανικό κομμάτι αυτό που εντυπωσιάζει είναι η νέα υβριδική έκδοση που αποτελείται από τον κινητήρα βενζίνης χωρητικότητας 2 λίτρων, αλλά και από έναν ηλεκτροκινητήρα που λειτουργεί με μια μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 1,4 kWh. Η συνδυαστική ισχύς φτάνει τους 187 ίππους, ενώ η μέση κατανάλωση με βάση τον κατασκευαστή είναι μόλις 4,4 λίτρα/100χλμ.

Από πλευράς βενζίνης θα υπάρχει ο EcoBoost κινητήρας χωρητικότητας 1,5 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 165 ίππους. Φυσικά, θα υπάρχουν και οι γνωστοί κινητήρες πετρελαίου EcoBlue της Ford με την χωρητικότητα να φτάνει τα 2 λίτρα και τη μέγιστη ισχύ να προσφέρεται σε τρεις εκδόσεις 120, 150 και 190 ίππους. Η έκδοση με τους 120 ίππους θα συνδυάζεται με το 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, ενώ αυτή των 150 και των 190 ίππων με το 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο.

Το ανανεωμένο Mondeo περιλαμβάνει ένα νέο σύστημα, το οποίο μέσα από τη θερμότητα των καυσαερίων ζεσταίνει πιο γρήγορα την καμπίνα των επιβατών, ενώ περιλαμβάνει τα συστήματα Adaptive Cruise Control, Stop & Go, Speed Limiter και Traffic Sign Recognition. Το ανανεωμένο Ford Mondeo μπορεί να μην είναι ένα εντελώς καινούργιο μοντέλο, όμως με όλες τις αλλαγές μπορεί να συναρπάσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό οικογενειάρχη. Το μόνο που μένει είναι να μάθουμε τις τιμές.