Η Skoda τον Ιανουάριο του 1959 ξεκινούσε την παραγωγής της Octavia. Κανείς δεν περίμενε πως το συγκεκριμένο μοντέλο σήμερα έχει ξεπεράσει τα 6.000.000 μονάδες, κάτι που το κάνει το πιο διαδεδομένο μοντέλο της Skoda. Στο εργοστάσιο της τσέχικης εταιρείας στο Mlada Boleslav ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει Octavia και συνεχίζουν ακάθεκτοι.

Το όνομα Octavia, προέρχεται από τη λατινική λέξη “Octavia” που σημαίνει όγδοη και ουσιαστικά ήταν το 8ο μοντέλο της μάρκας μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πρώτη έκδοση ήταν με δύο πόρτες και μηχανικά τροφοδοτούνταν από έναν ισχυρό 4κύλινδρο κινητήρα χωρητικότητας 1,1 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 40 ίππους και να συνδυάζεται με ένα 4τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, με την κίνηση να μεταφέρεται στους πίσω τροχούς. Η τελική ταχύτητα έφτανε τότε τα 110 χλμ/ώρα και η μέση κατανάλωση ήταν στα 7,7 λίτρα/100χλμ.

Το ελκυστικό σχέδιο του αμαξώματος έκανε το αυτοκίνητο εντυπωσιακό, ενώ τεχνικά διέθετε στον εμπρόσθιο άξονα ελατήρια και σταθεροποιητή ροπής στρέψης, κάτι που ανέβαζε το επίπεδο της άνεσης. Η εισαγωγή ασύμμετρων προβολέων αύξησε την ενεργό ασφάλειά του, ενώ το έκανε πιο άνετο στην οδήγηση κατά τη νύχτα. Μέσα στην ίδια χρονιά η Skoda παρουσίασε και μια έκδοση της Octavia με τον ίδιο κινητήρα που όμως η μέγιστη ισχύς ανέβαινε στους 45 ίππους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η ζήτηση για το μοντέλο να αυξηθεί έντονα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Στις 10 Μαρτίου του 1960, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης έκανε πρεμιέρα η αγωνιστική Skoda Octavia Touring Sport (TS), της οποίας η μέγιστη ισχύ έφτανε τους 50 ίππους και πήρε την έγκριση της FIA για να τρέξει σε αγώνες για μη τροποποιημένα οδικά οχήματα κερδίζοντας το Rally Monte Carlo τα έτη 1961, 1962 και 1963.

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 1960, η Skoda παρουσίασε για πρώτη φορά στο Brno την Octavia Combi, με 5 άνετα καθίσματα και χώρο αποσκευών που έφτανε τα 690 λίτρα, ενώ με την αναδίπλωση των καθισμάτων ανέβαινε στα 1.050 λίτρα. Σε δίθυρες εκδόσεις κατασκευαζόταν μέχρι το 1964, ενώ στις 21 Δεκεμβρίου του 1971 βγήκε το τελευταίο μοντέλο από την παραγωγή. Η σύγχρονη εποχή της Octavia ξεκίνησε και πάλι το 1996. Συγκεκριμένα στις 4 Απριλίου παρουσιάστηκε η Octavia με τη Hatchback μορφή, κερδίζοντας αμέσως τη διεθνή αναγνώριση με το υψηλό επίπεδο ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας.

Το 1999 παρουσιάστηκε η πρώτη έκδοση τετρακίνησης, ενώ περνώντας τα χρόνια η Octavia όλο και κέρδιζε περισσότερη εκτίμηση από το κοινό. Σήμερα έχει πουλήσει περισσότερα από 6.500.000 μονάδες δείχνοντας πως όσο περνάει ο καιρό τόσο ανεβαίνουν οι πωλήσεις της. Πλέον οι επιλογές για να αγοράσει κάποιος μια Octavia είναι πάρα πολλές τόσο μηχανικά, όσο και από πλευράς εξοπλισμού, με το μεγάλο της ατού να είναι οι τιμές της.