Άλλο ένα επιπλέον σύστημα ασφαλείας θα διαθέτουν στο βασικό εξοπλισμό τα αυτοκίνητα που κινούνται στην Ευρώπη, αφού σύμφωνα με απόφαση της Ευρωβουλής από το 2018 θα είναι υποχρεωτικό το Αυτόματο Σύστημα Εκπομπής σήματος SOS. Το SOS θα τίθεται σε λειτουργία αυτόματα σε περίπτωση ατυχήματος, καλώντας τον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Ανάγκης 112.

SOS Button 2Σε περίπτωση ατυχήματος, μετά την αυτόματη ηλεκτρονική κλήση στο 112, οι διασώστες θα φτάνουν στον τόπο του ατυχήματος γρηγορότερα, ακόμα και εάν ο οδηγός έχει χάσει τις αισθήσεις τους. Το σύστημα Αυτόματης Κλήσης θα δίνει έναν καθορισμένο αριθμό στοιχείων, όπως ο τόπος, ο χρόνος, η κατεύθυνση στην οποία κινείται το όχημα, ο αριθμός των επιβατών και το είδος καυσίμου.

Το συγκεκριμένο σύστημα σαφώς και μπορεί να βοηθήσει σε ένα πολύ άσχημο ατύχημα, αφού στην περίπτωση που οι διασώστες έρθουν έγκαιρα, υπάρχουν επιπλέον ελπίδες για τη σωτηρία κάποιων ανθρώπων. Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει, το σύστημα SOS θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των νεκρών από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα κατά 10%.