Εδώ και χρόνια ακούγονται ότι θα υπάρξουν αλλαγές στα διόδια χωρίς όμως να γίνεται καμία από αυτές. Τώρα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Σπίρτζης έρχεται να ανακοινώσει πως θα έρθουν τελικά διαφοροποιήσεις στα διόδια αρχικά με την κατάργηση των ταμείων.

Σύμφωνα με το σχέδιο η πληρωμή θα γίνεται με ειδικό μηχάνημα ή ακόμη και από το κινητό, ενώ η πληρωμή θα γίνεται κατά πιθανότητα με το χιλιόμετρο. Τα μόνα ταμεία που θα υπάρχουν θα είναι ορισμένα τα οποία θα ασχολούνται με εναλλακτικούς τρόπους χρέωσης. Με το νέο σύστημα, οι πολίτες θα μπορούν ακόμη και μέσω του κινητού να περάσουν από τους σταθμούς διοδίων, κατεβάζοντας την ειδική εφαρμογή που θα υπάρξει.

Ο υπουργός Μεταφορών περιέγραψε τον τρόπο που θα λειτουργεί το νέο σύστημα, εξηγώντας πως θα υπάρχει μια συσκευή ή εφαρμογή στο κινητό, με την οποία θα χρεωνόμαστε για τα χιλιόμετρα που διανύουμε. Ενώ ολοκλήρωσε λέγοντας πως αυτή η εφαρμογή θα φορτίζεται με χρηματικά ποσά που θα αφαιρούνται μετά από τις διελεύσεις στα διόδια.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, ενώ η αρχή θα γίνει με την Εγνατία Οδό μέσα στο 2018, ενώ το ίδιο σύστημα θα γίνει σε όλες τις Εθνικές Οδούς. Για την Αττική Οδό θα πρέπει να υπάρξει κάποια άλλη χρέωση, ενώ ξεκαθάρισε ότι δε θα υπάρξει καμία αλλαγή στις τιμές των διοδίων.