Όταν η Toyota το 1997 παρουσίασε για πρώτη φορά το Prius μπαίνοντας τότε στην υβριδική τεχνολογία, κανείς δεν περίμενε την επιτυχία που θα σημείωνε το ιαπωνικό μοντέλο. Τώρα οι Ιάπωνες παρουσίασαν την 5η γενιά του Prius και ελπίζουν πως όχι μόνο θα μείνει σε υψηλά επίπεδα η ζήτηση του, αλλά θα αυξηθεί κιόλας.

Όπως βλέπουμε το νέο μοντέλο έχει αλλάξει σημαντικά τουλάχιστον σχεδιαστικά, αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί, αφού θα έχει πιο ισχυρούς κινητήρες και νέα συστήματα ασφαλείας. Το νέο Prius βασίζεται στην πλατφόρμα TNGA, όπου κατασκευάζονται τα Yaris, Corolla και Lexus RX. Όσον αφορά στις διατάσεις, το μήκος έχει μειωθεί κατά 46 χιλιοστά, όπως και το ύψος κατά 50 χιλιοστά, ενώ το πλάτος αυξήθηκε κατά 22 χιλιοστά. Παράλληλα και το μεταξόνιο του έχει αυξηθεί κατά 50 χιλιοστά.

Η εμπρόσθια όψη έχει γίνει πιο επιθετική, ενώ είναι πιο χαμηλή. Τα LED φωτιστικά σώματα με τα LED φώτα ημέρας δένουν αρμονικά, ενώ οι νευρώσεις στο καπό δίνουν μια άλλη αίσθηση. Το πίσω μέρος θυμίζει κάτι από τα προηγούμενα μοντέλα, διαθέτοντας όμως LED φωτιστικά σώματα, ενώ υπάρχουν ολογράφως τα λογότυπα “Prius” και “PHEV”. Τα μαύρα καπάκια των καθρεπτών και η μαύρη οροφή θέλουν δημιουργούν αντίθεση με το χρωματισμό του αυτοκινήτου. Η εξωτερική εμφάνιση ολοκληρώνεται με τις ζάντες αλουμινίου μεγέθους 19”.

Στο εσωτερικό έχουν αλλάξει σχεδόν τα πάντα, με τις δύο ψηφιακές οθόνες να ξεχωρίζουν. Πρόκειται για την ψηφιακή οθόνη του πίνακα οργάνων μεγέθους 7” και την ψηφιακή οθόνη αφής μεγέθους 12,3”, με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Τα υφασμάτινα καθίσματα με τις κόκκινες πινελιές, το δερμάτινο τριάκτινο τιμόνι με τα χειριστήρια και ο δερμάτινος επιλογέας ταχυτήτων θέλουν να προσφέρουν μια άλλη αίσθηση. Επιπλέον, οι κόκκινες λεπτομέρειες εκτός των καθισμάτων υπάρχουν και στο ταμπλό.

Μηχανικά το νέο Prius τροφοδοτείται αποκλειστικά από τον κινητήρα βενζίνης χωρητικότητας 2 λίτρων και έναν ηλεκτροκινητήρα, με τη συνδυαστική ισχύ να φτάνει τους 223 ίππους. Η μπαταρία ιόντων λιθίου μεγέθους 13,6 kWh προσφέρει μέγιστη αυτονομία 94 χιλιομέτρων, μόνο με τη χρήση του ηλεκτροκινητήρα. Παράλληλα στην Ιαπωνία θα υπάρχει και το Plug-in Hybrid σύστημα, με τον κινητήρα βενζίνης χωρητικότητας 1,8 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 193 ίππους.

Εκτός της παρουσίασης που έγινε, το νέο Prius είχε την πρώτη επαφή με το κοινό στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου που έγινε στο Los Angeles από τις 18 έως τις 27 Νοεμβρίου. Οι Ιάπωνες δεν αποκάλυψαν περισσότερα καθώς θα υπάρξει και ευρωπαϊκή παρουσίαση, η οποία αναμένεται να γίνει στις 5 Δεκεμβρίου. Τέλος, για όσους ενδιαφέρονται θα πρέπει να γνωρίζουν πως το νέο Prius αναμένεται στην αγορά την άνοιξη του 2023. Μέχρι τότε λίγη υπομονή.