Το νέο τετράθυρο Coupe της Volkswagen

Το νέο τετράθυρο Coupe της Volkswagen

Το Arteon είναι το νέο μοντέλο της Volkswagen, το οποίο παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης. Ουσιαστικά πρόκειται για τον αντικαταστάτη του Passat CC, το οποίο όπως φαίνεται θα τοποθετήσει τον πήχη πιο ψηλά από το επιτυχημένο μοντέλο της γερμανικής φίρμας. Βασισμένο στην αρθρωτή πλατφόρμα MQB της Volkswagen, το νέο Arteon έχει μεγαλύτερο μεταξόνιο (2,84 μέτρα), με τις συνολικές διαστάσεις να είναι 4,86 μέτρα μήκος, 1,87 πλάτος και 1,42 ύψος.

Η εταιρεία αναφέρει το Arteon ως ένα premium Gran Turismo μοντέλο, δίνοντάς του ένα χαρακτηριστικό τελείωμα εμπρός, μια σειρά από δυναμικές πλαϊνές γραμμές, ενώ και η χαμηλωμένη γραμμή της οροφής, αποτελούν μεταξύ άλλων, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού.

“Οι αθλητικές γραμμές του Arteon ενσωματώνουν ένα εξαιρετικά λειτουργικό Concept συνολικά. Τόσο η εξωτερική εικόνα, όσο και η λειτουργικότητα βρίσκουν κοινό γνώμονα με έναν προοδευτικό τρόπο”, δήλωσε ο Tobias Suhlmann, υπεύθυνος για την εξωτερική σχεδίαση του Arteon. “Σε αντίθεση με τα κλασικά σαλόνια, το  Gran Turismo προσφέρει περισσότερο χώρο και ευελιξία χάρη στο μακρύ μεταξόνιο, του τύπου coupe fastback σχεδίαση και τη μεγάλη πίσω πόρτα”.

Το νέο Arteon θα είναι διαθέσιμο αρχικά με 6 κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, ξεκινώντας από το νέο TSI κινητήρα της Volkswagen χωρητικότητας 1,5 λίτρου, με τη μέγιστη ισχύ των 148 ίππων και καταλήγοντας σε αυτόν των 2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να προσφέρεται σε δύο εκδόσεις 187 και 276 ίππων.

Αν κάποιος προτιμάει έναν Diesel κινητήρα, τότε θα πρέπει να επιλέξει τον TDI κινητήρα χωρητικότητας 2 λίτρων, που προσφέρεται με 148, 187 και την κορυφαία έκδοση των 236 ίππων. Η βασική έκδοση της βενζίνης, καθώς και τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα στις εκδόσεις των 148 και 187 ίππων έρχονται με ένα 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο. Τα υπόλοιπα μοντέλα της σειράς λαμβάνουν ένα αυτόματο 7τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, ενώ τα πιο ισχυρά βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα μοντέλα θα έχουν το σύστημα All – Wheel – Drive.

Το εσωτερικό ακολουθεί τις οικείες γραμμές του Passat, μόνο που σε αυτή την περίπτωση η Volkswagen έχει προσθέσει όλα τα τελευταία τεχνολογικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένου του Active Info Display που είχαμε δει στο Golf, καθώς και μια σειρά από τα πιο σύγχρονα infotainment συστήματα, με μια οθόνη μεγέθους από 6,5” και 9,2”.

Και επειδή πρόκειται για ένα premium μοντέλο, το Arteon διαθέτει ατμοσφαιρικό φωτισμό, με μια λωρίδα να βρίσκεται δεξιά κάτω από τον αεραγωγό που συνεχίζεται στα πάνελ των θυρών. Η γερμανική εταιρεία ισχυρίζεται ότι ο εσωτερικός χώρος στα πόδια των πίσω επιβατών είναι ο καλύτερος σε αυτήν την κατηγορία, χάρη στο μακρύ μεταξόνιο. Η πίσω σειρά καθισμάτων προσφέρει επίσης χώρο για τρεις επιβάτες, με τις δύο εξωτερικές θέσεις να χαρακτηρίζουν τον εργονομικό χαρακτήρα των επιμέρους θέσεων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Arteon θα προσφέρει μια ευρεία γκάμα συστημάτων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων και της τελευταίας γενιάς Adaptive Cruise Control της εταιρίας, Emergency Assist, Lane Assist, Proactive Occupant Protection και άλλα. Η κίνηση της Volkswagen να προωθήσει το ανερχόμενο Arteon δείχνει τις προθέσεις της να ανταγωνιστεί τα αντίστοιχα αυτοκίνητα, όπως η BMW Series 4 Gran Coupe και το Audi A5 Sportback, ενώ τιμολογιακά αναμένεται να είναι σε υψηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο Passat.