Το Sportage είναι ένα SUV της Kia, το οποίο από γενιά σε γενιά πραγματικά αλλάζει και εξελίσσεται προς το καλύτερο. Οι Κορεάτες αποκάλυψαν το νέο μοντέλο που θα βρεθεί στην ευρωπαϊκή αγορά. Το συνολικό μήκος φτάνει τα 4,66 μέτρα, το πλάτος τα 1,86 μέτρα και το ύψος τα 1,66 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο είναι 2,75 μέτρα. Το μοντέλο που θα έρθει στην Ευρώπη θα είναι λίγο μικρότερο από αυτό που βρίσκεται σε άλλες Ηπείρους, αφού το μήκος φτάνει τα 4,51 μέτρα, το πλάτος τα 1,86 μέτρα, το ύψος τα 1,64 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο είναι 2,68 μέτρα.

Το νέο Sportage θα ξεκινήσει την πορεία του με τη σχεδιαστική φιλοσοφία που έχει και το EV6 και ονομάζεται “Opposites United”. Αυτό δημιουργεί ένα εντελώς άλλο αυτοκίνητο από αυτό που γνωρίζαμε. Η νέα μάσκα με την ονομασία Digital Tiger Face εκτείνεται σε όλο το πλάτος του αυτοκινήτου, ενώ τα LED Matrix φωτιστικά σώματα, μαζί με τα LED φώτα ημέρας έχουν αλλάξει τελείως. Στο πίσω μέρος και εδώ υπάρχουν τα νέα LED φωτιστικά σώματα, η αεροτομή στο τελείωμα της οροφής και ο διαχύτης.

Μπαίνοντας στο εσωτερικό ξεχωρίζουν οι δύο ψηφιακές οθόνες. Μια μεγέθους 12,3” για τον πίνακα οργάνων και μια αφής μεγέθους και αυτή 12,3”, με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Αλλαγή έχει γίνει και στο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων που είναι πλέον περιστροφικό και όχι όπως τα έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια με λεβιέ. Τα δερμάτινα καθίσματα με τις λευκές ραφές και το δερμάτινο τριάκτινο τιμόνι, με τα χειριστήρια ανεβάζουν τον πήχη της πολυτέλειας. Ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 591 λίτρα, ενώ με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων ανεβαίνει στα 1.780 λίτρα.

Μηχανικά το νέο Kia Sportage θα διαθέτει ένα κινητήρα βενζίνης, ένα κινητήρα πετρελαίου και δύο υβριδικά σύνολα, με συνολικά 6 εκδόσεις. Η βασική έκδοση βενζίνης θα είναι με τον T-GDI Smartstream κινητήρα χωρητικότητας 1,6 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 150 ίππους. Επιπλέον, υπάρχει και ο ίδιος κινητήρας με τη μέγιστη ισχύ να ανεβαίνει στους 180 ίππους.

Από πλευράς πετρελαίου υπάρχει ο κινητήρας χωρητικότητας 1,6 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 115 ίππους. Παράλληλα θα υπάρχει και ο ίδιος κινητήρας, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 136 ίππους. Όλοι οι κινητήρες συνδυάζονται με το 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ή με το αυτόματο των 7 σχέσεων. Η υβριδική έκδοση αποτελείται από τον T-GDI κινητήρα βενζίνης και από ένα ηλεκτροκινητήρα. Η συνδυαστική ισχύς και των δύο κινητήρων φτάνει τους 265 ίππους. Παράλληλα θα υπάρχει και ένα μικρότερο σύνολο, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 230 ίππους.

Το νέο Kia Sportage διαθέτει τις επιλογές οδήγησης Comfort, Eco, Sport και Smart. Επιπλέον, υπάρχει και ένα προφίλ που είναι το Terrain Mode, το οποίο προσαρμόζει τις ρυθμίσεις του αυτοκινήτου ανάλογα με το αν κινείται σε χιόνι, λάσπη ή άμμο. Η ανάρτηση ελέγχεται ηλεκτρονικά, ενώ στα υβριδικά μοντέλα υπάρχει και η τεχνολογία E-Handling.

Όπως ήταν αναμενόμενο το νέο Kia Sportage περιλαμβάνει όλα τα νέα συστήματα ασφαλείας, όπου μερικά από αυτά είναι τα Forward Collision-Avoidance Assist, Highway Driving Assist, Intelligent Speed ​​Limit Assist, Smart Cruise Control, Remote Smart Parking Assist, Blind-Spot Collision-Avoidance Assist και Blind-Spot View Monitor.

Το νέο Kia Sportage αλλάζει και όπως όλα δείχνουν θα γίνεται ακόμη πιο ασφαλές και πιο δυνατό. Μπορεί να μη γνωρίζουμε τις τιμές ακόμα, αλλά η υβριδική έκδοση μπορεί να είναι πιο ακριβή, όμως η οικονομία που θα αποφέρει είναι σίγουρο πως θα κάνει πολύ γρήγορα την απόσβεση. Βεβαία πάντα η τελική επιλογή είναι δική σας.