Η Skoda παρουσίασε το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό SUV, με την ονομασία Enyaq iV. Η ονομασία έρχεται μέσα από το ιρλανδικό όνομα “Enya”, το οποίο σημαίνει πηγή ζωής. Αν ψάξει κάποιος την ετυμολογία της λέξης θα δει ότι προέρχεται από τη λέξη “Eithne”, η οποία σημαίνει ουσία, πνεύμα ή αρχή. Οι άνθρωποι της Skoda αναφέρουν πως και οι τρεις αυτές έννοιες υπάρχουν στην ονομασία του Enyaq iV.

Το νέο μοντέλο βασίζεται στην πλατφόρμα ηλεκτροκίνητων οχημάτων MEB του Volkswagen Group και έχει μήκος 4,64 μέτρα, πλάτος 1,87 μέτρα, ύψος 1,61 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο φτάνει τα 2,76 μέτρα. Η μεγάλη μαύρη μάσκα με το περίβλημα αλουμινίου δένει αρμονικά με τα Full-LED Matrix φωτιστικά σώματα, τα οποία διαθέτουν και τα φώτα ημέρας, που και αυτά είναι LED. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως το νέο Enyaq iV διαθέτει τη φωτιζόμενη μάσκα Crystal Face, η οποία αποτελείται από 130 LED. Επίσης, αίσθηση προκαλεί η απουσία των προβολέων ομίχλης, καθώς δε βρίσκονται στον προφυλακτήρα, ο οποίος εντυπωσιάζει με τη σπορ γραμμή του.

Στο πίσω μέρος δεσπόζουν και εδώ τα LED φωτιστικά σώματα που αποτελούνται από κρύσταλλα Βοημίας. Η αεροτομή στο τελείωμα της οροφής προσπαθεί να δώσει μια πιο εντυπωσιακή μορφή, ενώ πλέον όπως έχουμε συνηθίσει δεν υπάρχει το σήμα της τσέχικης εταιρείας, αλλά ολογράφως η λέξη Skoda. Η εξωτερική εμφάνιση ολοκληρώνεται με τις ζάντες αλουμινίου από 18” έως 21”, οι οποίες συνοδεύονται από ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης.

Μπαίνοντας στο εσωτερικό ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά η μεγάλη οθόνη αφής μεγέθους 13”, με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Φυσικά, υπάρχει και η ψηφιακή οθόνη με τον πίνακα οργάνων, ενώ στον προαιρετικό εξοπλισμό βρίσκουμε την head-up display οθόνη για να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού από το δρόμο. Τα δερμάτινα καθίσματα, το δερμάτινο τριάκτινο τιμόνι με τα χειριστήρια και ο μικρός επιλογέας ταχυτήτων ανεβάζουν τον πήχη της πολυτέλειας, ενώ υπάρχει και το ηλεκτρικό χειρόφρενο.

Για όσους θέλουν να γνωρίζουν τα καθίσματα είναι κατασκευασμένα από 40% μάλλινο ύφασμα και 60% ίνες από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια, ενώ το καφέ δέρμα έχει πάρει το χρώμα του από τα φύλλα δέντρων ελιάς. Επιπλέον, υπάρχουν δύο αποθηκευτικοί χώροι και μια θέση για ασύρματη φόρτιση των smartphone. Μέσα στο εσωτερικό υπάρχει και ο κρυφός φωτισμός, καθώς και δύο ποτηροθήκες για πιο μεγάλη ευκολία.

Από μηχανικής πλευράς υπάρχει πληθώρα συστημάτων για να επιλέξουν οι υποψήφιοι αγοραστές. Ουσιαστικά δύο είναι τα κινητήρια συστήματα, με τρία μεγέθη μπαταριών και 5 εκδόσεις ισχύος. Στη βασική έκδοση Enyaq iV 50 υπάρχει ο ηλεκτροκινητήρας, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 148 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι στα 22,4 κιλά. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 11,4”, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 160 χλμ/ώρα. Ο κινητήρας αποτελείται από τη μπαταρία ιόντων λιθίου 55 kWh, με τη μέγιστη αυτονομία να είναι 340 χιλιόμετρα.

Ακολουθεί η έκδοση Enyaq iV 60, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 179 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 31,6 κιλά. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 8,7”, με την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 160 χλμ/ώρα. Ο κινητήρας συνδυάζεται με τη μπαταρία ιόντων λιθίου μεγέθους 62 kWh, με τη μέγιστη αυτονομία να φτάνει τα 390 χιλιόμετρα. Η πιο ισχυρή έκδοση Enyaq iV 80 διαθέτει τον ηλεκτροκινητήρα, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 204 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 31,6 κιλά. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 8,5”, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει και εδώ τα 160 χλμ/ώρα. Ο κινητήρας εξοπλίζεται με τη μπαταρία λιθίου 82 kWh, με τη μέγιστη αυτονομία να ανεβαίνει στα 510 χιλιόμετρα.

Για όσους δεν αρκούνται σε όλα αυτά υπάρχουν και δύο ακόμη πιο δυνατές εκδόσεις. Πρόκειται για τα Enyaq iV 80X και Enyaq iV vRS που αποδίδουν 265 και 306 ίππους, ενώ η μέγιστη ροπή τους φτάνει τα 43,3 και 46,9 κιλά αντίστοιχα. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 6,9” και μόλις 6,2”, ενώ στην περίπτωση της vRS η τελική ταχύτητα ανεβαίνει στα 180 χλμ/ώρα. Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω μειώθηκε η μέγιστη αυτονομία από 510 σε 460 χιλιόμετρα, ενώ η κίνηση μεταφέρεται και στους τέσσερις τροχούς.

Όσον αφορά στη φόρτιση το Enyaq iV μπορεί να το κάνει με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Ο πρώτος είναι ο κλασικός με την οικιακή πρίζα 230 Volt, ο δεύτερος μέσω του Wall Box, ισχύος έως και 11 kW, ενώ ο τρίτος είναι με τον ταχυφορτιστή ισχύος 125 kW, με το 80% της μπαταρίας να φορτίζει σε μόλις 40’.

Η παραγωγή του είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στο τέλος της χρονιάς, ενώ οι πρώτες παραδόσεις είναι προγραμματισμένες για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Η κατασκευή θα γίνει στο κεντρικό εργοστάσιο της Skoda στη Mlada Boleslav της Τσεχίας, ενώ για όσους θέλουν να ξεχωρίζουν θα υπάρξει και μια ειδική έκδοση με την ονομασία “Founder’s Edition”, η οποία θα αποτελέσει φόρο τιμής για τα 125 χρόνια της Skoda και θα κυκλοφορήσει σε μόλις 1.895 μονάδες.