Το Fiat 500 εδώ και χρόνια έχει γράψει τη δική του ιστορία στην αυτοκίνηση. Η ηλεκτροκίνηση τον τελευταίο καιρό κερδίζει συνεχώς έδαφος και από αυτό δε θα μπορούσε να ξεφύγει ούτε το 500αράκι. Το νέο Fiat 500 είναι αμιγώς ηλεκτρικό και είναι το στοίχημα για τους Ιταλούς αφού το απλό Fiat 500 που κυκλοφορεί θα συνεχίσει την πορεία του τουλάχιστον για την επόμενη διετία.

Το νέο ηλεκτρικό Fiat 500 βασίζεται στη νέα πλατφόρμα της ιταλικής φίρμας και έχει μήκος 3,63 μέτρα, πλάτος 1,69 μέτρα και ύψος 1,48 μέτρα. Αυτό σημαίνει πως είναι μακρύτερο και πλατύτερο κατά 6 εκατοστά, ενώ έχει ψηλώσει 4 εκατοστά. Το λογότυπο “500” ξεχωρίζει στη μάσκα, ενώ τα LED φωτιστικά σώματα κράτησαν κάτι από το μοντέλο που υπάρχει ήδη. Στο πίσω μέρος αμέσως διακρίνονται τα φωτιστικά σώματα και το 500 που ανακατεύεται με το e προδίδοντας το μοντέλο το οποίο πρόκειται.

Μπαίνοντας στο εσωτερικό ξεχωρίζει η οθόνη αφής μεγέθους 10,2”, με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας Uconnect 5, ενώ ο πίνακας οργάνων είναι ψηφιακός με την οθόνη μεγέθους 7”. Φυσικά, τα δερμάτινα καθίσματα με το λογότυπο “500” να βρίσκεται στις πλάτες ανεβάζουν τον πήχη της πολυτέλειας. Το τιμόνι των δύο ακτίνων με τα χειριστήρια κάνει πιο εύκολη τη ζωή του οδηγού κατά την οδήγηση.

Μηχανικά το νέο Fiat 500e τροφοδοτείται από τον ηλεκτροκινητήρα με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 118 ίππους, ενώ η λειτουργία του έρχεται μέσα από τη μπαταρία ιόντων λιθίου 42 kWh. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 9”, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 150 χλμ/ώρα. Η μέγιστη αυτονομία είναι 320 χιλιόμετρα, ενώ η μπαταρία για να φορτίσει μέσω του Wallbox χρειάζεται 6 ώρες. Με έναν ταχυφορτιστή μπορεί να φτάσει το 80% σε μόλις 35’, ενώ σε μια απλή οικιακή πρίζα χρειάζεται 14 ώρες για μια πλήρη φόρτιση.

Το μικρό ηλεκτρικό μοντέλο περιλαμβάνει τρία προγράμματα οδήγησης και είναι τα Normal, Range και Sherpa. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει ότι ακριβώς χρειάζεται με το ενεργό Cruise Control, το σύστημα διατήρησης και ειδοποίησης αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας, το σύστημα Intelligent Speed Assist, το σύστημα Urban Blind Spot, το σύστημα Attention Assist και τους περιμετρικούς αισθητήρες.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του Fiat 500e είναι ότι κατασκευάστηκαν και τρία ειδικά μοντέλα από τους οίκους Bvlgari, Kartell και Giorgio Armani. Και τα τρία έχουν τις δικές τους ειδικές πινελιές που τα κάνουν ξεχωριστά. Ο οίκος Giorgio Armani χρησιμοποίησε τεχνολογία λέιζερ κάνοντας μικροχαρακτική, ο οίκος Bvlgari χρησιμοποίησε τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος για να ντύσει το μικρό μοντέλο και ο οίκος Kartell χρησιμοποίησε διαφορετικά υλικά όπως μέταλλο, γυαλί, λάστιχο, πλαστικό και ύφασμα, ενώ κράτησε το ειδικό μπλε χρώμα που είναι το σήμα κατατεθέν.

Αρχικά το νέο ηλεκτρικό Fiat 500 θα προσφέρεται μόνο στην ανοιχτή έκδοση, αλλά αργότερα αναμένεται να εμφανιστεί και η κλειστή έκδοση. Η ιταλική φίρμα ήδη δέχεται παραγγελίες με την τιμή του να ξεκινά στη γειτονική χώρα από 37.900€, ενώ περιλαμβάνεται και το Wallbox για τη φόρτιση. Σίγουρα, μπορεί να είναι τσιμπημένη η τιμή του για ένα μικρό μοντέλο, αλλά μπορεί να κάνει γρήγορα την απόσβεση, αφού χρειάζεται μόνο ρεύμα για να κινηθεί και όχι κάποιο άλλο ακριβό καύσιμο. Βέβαια η επιλογή είναι δική σας.