Η Ford επέλεξε την Ολλανδία για να παρουσιάσει το νέο Kuga, το οποίο εκτός από τις εκδόσεις βενζίνης και πετρελαίου θα διαθέτει και τρεις υβριδικές εκδόσεις Mild-Hybrid, Hybrid και Plug-In Hybrid. Έτσι οι Αμερικάνοι δείχνουν πως εκτός από τις κλασσικές εκδόσεις ξεκινά να παρέχει ηλεκτροκινητήρες με σκοπό στο μέλλον να υπάρχουν αρκετά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το νέο μοντέλο βασίζεται στην πλατφόρμα C2 της Ford, στην οποία δημιουργείται και το Focus. Με τη νέα πλατφόρμα οι επιβάτες μπορούν να έχουν περισσότερους χώρους, ενώ υπάρχει και αυξημένη ακαμψία κατά 10%.

Φυσικά, οι διαστάσεις του έχουν μεγαλώσει κατά 89 χιλιοστά στο μήκος, κατά 44 χιλιοστά στο πλάτος και κατά 20 χιλιοστά στο μεταξόνιο. Βέβαια ότι μεγάλωσαν οι χώροι στο εσωτερικό ανάγκασε τους μηχανικούς της Ford να μειώσουν το χώρο αποσκευών κατά 67 λίτρα. Η μπροστινή εμφάνιση θυμίζει κάτι από Ford Focus, με τα ανοίγματα στον προφυλακτήρα για την καλύτερη ψύξη του κινητήρα και τα LED φωτιστικά σώματα.

Στο πίσω μέρος η αεροδυναμική είναι αυτή που πρόσεξαν περισσότερο οι μηχανικοί της αμερικάνικης εταιρείας με την αεροτομή στο τελείωμα της οροφής και τα πλαστικά αεροδυναμικά βοηθήματα αριστερά και δεξιά στο πίσω τζάμι. Τα LED μεγάλα φωτιστικά σώματα και η διπλή απόληξη της εξάτμισης κάνουν πιο όμορφη την πίσω όψη. Οι ζάντες αλουμινίου μεγέθους 17” ολοκληρώνουν την εξωτερική εμφάνιση, ενώ προαιρετικά υπάρχουν και οι ζάντες αλουμινίου μεγέθους 18”, 19” και 20”.

Στο εσωτερικό ο πίνακας οργάνων πλέον είναι απόλυτα ψηφιακός με μέγεθος 12,3”, που εκτός από το ταχύμετρο και το στροφόμετρο διαθέτει ένα σορό πληροφορίες για την κατάσταση του αυτοκινήτου. Επιπλέον, η οθόνη αφής μεγέθους 8”, με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας SYNC 3 της Ford κάνουν ακόμη πιο εύκολη τη ζωή του οδηγού. Το τριάκτινο τιμόνι με τα χειριστήρια και τα δερμάτινα καθίσματα ολοκληρώνουν την άψογη εσωτερική εμφάνιση.

Από μηχανική πλευράς το νέο Ford Kuga θα διαθέτει δύο κινητήρες βενζίνης, δύο πετρελαίου και όπως αναφέραμε τα τρία υβριδικά σύνολα. Ο κινητήρας βενζίνης θα είναι ο EcoBoost των 1.500 κ.εκ., με τη μέγιστη ισχύ να είναι 120 και 150 ίππους. Από πλευράς πετρελαίου θα υπάρχει ο EcoBlue χωρητικότητας 2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 120 και τους 190 ίππους.

Αυτό που αναμένεται να έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η έκδοση Plug-In Hybrid, η οποία διαθέτει τον 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα χωρητικότητας 2,5 λίτρων και τον ηλεκτροκινητήρα με τη μπαταρία ιόντων λιθίου 14,4 kWh. Συνδυαστικά η μέγιστη ισχύς φτάνει τους 225 ίππους, με την αυτονομία του ηλεκτροκινητήρα να ξεπερνά τα 50 χιλιόμετρα. Η επόμενη υβριδική έκδοση είναι με τον EcoBlue κινητήρα χωρητικότητας 2 λίτρων με τους 150 ίππους και τη γεννήτρια-μίζα των 48 Volt. Τέλος η Hybrid έκδοση περιλαμβάνει τον κινητήρα βενζίνης χωρητικότητας 2,5 λίτρων και τον ηλεκτροκινητήρα με τη γεννήτρια και τη μπαταρία ιόντων λιθίου.

Σίγουρα, η Ford δείχνει πως το νέο Kuga θέλει να κερδίσει αμέσως του υποψήφιους αγοραστές. Η αλήθεια είναι πως η εμφάνιση του αλλάζει για τα καλά σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα, όμως με τη νέα επένδυση στα υβριδικά συστήματα μπορεί να πετύχει απόλυτα.