Το νέο δυνατό Nissan Z NISMO

Η Nissan παρουσίασε το νέο Z NISMO, το οποίο υπόσχεται δύναμη, επιδόσεις, ταχύτητα και φυσικά πάνω από όλα ασφάλεια. Το νέο Sports Car της Nissan έρχεται με σκοπό να ταρακουνήσει τα νερά της κατηγορίας του, δίνοντας στους υποψήφιους αγοραστές το κάτι παραπάνω. Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο εκτός της αύξησης της ιπποδύναμης και της ροπής, υπάρχουν καλύτερα φρένα, νέα ανάρτηση, αναθεωρημένο αεροδυναμικό αμάξωμα και φαρδύτερα ελαστικά.

Το εμπρόσθιο μέρος του Z NISMO βλέπουμε ότι προσπαθεί να θυμίσει κάτι από το παρελθόν, με το στυλιστικό στοιχείο που ονομάζεται “Grand-Nose” ή “G-Nose”, κάτι που είχε και το Fairlady 240 ZG. Η μάσκα με τα λεπτότερα ανοίγματα και οι νευρώσεις στο καπό θέλουν να δείξουν μια πιο άγρια μορφή. Τα LED φωτιστικά σώματα δένουν αρμονικά τόσο μπροστά, όσο και πίσω, ενώ στο πίσω μέρος ξεχωρίζει η φαρδύτερη αεροτομή και η διπλή απόληξη της εξάτμισης.

Επιπλέον, υπάρχει η κόκκινη διακοσμητική γραμμή σε όλο το αμάξωμα, καθώς και οι μαύρες ζάντες αλουμινίου της Rays μεγέθους 19”, με ελαστικά Dunlop και διαστάσεις 275/35 μπροστά και 285/35 πίσω. Το νέο Z NISMO προσφέρεται σε 5 χρώματα που είναι τα Black Diamond Pearl, Brilliant Silver, Passion Red TriCoat, Everest White Pearl TriCoat και το αποκλειστικό NISMO Stealth Grey. Οι Ιάπωνες λένε πως οι εξωτερικές αλλαγές δίνουν τη δυνατότητα στο Z NISMO να έχει βελτιωμένη αεροδυναμική απόδοση στην πίστα, ενώ παράγει περισσότερη κάθετη δύναμη.

Μπαίνοντας στο εσωτερικό ξεχωρίζουν τα θερμαινόμενα δερμάτινα καθίσματα με τις κόκκινες ραφές από Alcantara. Το δερμάτινο τριάκτινο τιμόνι με τα χειριστήρια που είναι και αυτό ντυμένο με Alcantara και τα πεντάλ αλουμινίου ανεβάζουν τον πήχη της πολυτέλειας. Επιπλέον, υπάρχουν οι δύο ψηφιακές οθόνες, μια για τον πίνακα οργάνων και μια αφής μεγέθους 9”, με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Το κιβώτιο ταχυτήτων θυμίζει κάτι από Joystick με τα κουμπιά P, R, N και D/M. Στον πίνακα οργάνων υπάρχει το έντονο κόκκινο χρώμα γύρω από το στροφόμετρο, ενώ ξεχωρίζει το λογότυπο NISMO και ένα κόκκινο φλας στην εκκίνηση του κινητήρα.

Κάτω από το καπό κρύβεται ο V6 Twin-Turbo κινητήρας βενζίνης χωρητικότητας 3 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 420 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 53 κιλά. Αυτό σημαίνει πως σε σχέση με το απλό Z υπάρχει μια αύξηση 20 ίππων και 4,6 κιλών ροπής. Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα υπήρξε η βελτίωση της ψύξης, το νέο βελτιωμένο ψυγείο λαδιού και η αυξημένη ώθηση του υπερσυμπιεστή και της ταχύτητας του στροβίλου, καθώς και ο ανεξάρτητος χρονισμός του σπινθήρα ανάφλεξης, που είναι εμπνευσμένος από το GT-R NISMO.

Το νέο Z NISMO χρησιμοποιεί αποκλειστικά ένα αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων που έχει βελτιωθεί για ταχύτερη και πιο δυναμική απόδοση αλλαγής ταχυτήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση σε πίστα. Σε σύγκριση με το κιβώτιο ταχυτήτων του απλού Z, έχει αναθεωρημένο συμπλέκτη που επιτρέπει την ταχύτερη αλλαγή ταχυτήτων. Μαζί με το αναθεωρημένο λογισμικό διαχείρισης του κινητήρα, το κιβώτιο ταχυτήτων Z NISMO έχει μειώσει σχεδόν στο μισό τον χρόνο κατεβάσματος, σε σύγκριση με το Z Performance.

Τρεις είναι οι λειτουργίες που παρέχονται στον οδηγό και είναι οι Normal, Sport και Sport+. Το τελευταίο προσφέρει ένα πιο δυναμικό πρόγραμμα αλλαγής ταχυτήτων, προσαρμοσμένο σε πίστα, εκμεταλλευόμενο την ικανότητα ταχύτερου κατεβάσματος του συστήματος μετάδοσης κίνησης. Ο προγραμματισμός αλλαγής ταχυτήτων έχει σχεδιαστεί ώστε να αποκρίνεται στην οδήγηση επιδόσεων, όταν ο οδηγός δε χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα χειριστήρια αλλαγής ταχυτήτων στην πίστα, έτσι ώστε το αυτοκίνητο να γίνεται ακόμη πιο γρήγορο. Παράλληλα, έχει βελτιωθεί και η ακαμψία του αυτοκινήτου κατά 2,5%, με τους μπροστινούς και πίσω δακτυλίους της ανάρτησης και της βάσης στήριξης του τιμονιού να είναι πιο άκαμπτοι.

Από πλευράς ασφάλειας το Z NISMO όπως αναμενόταν διαθέτει όλα τα νέα συστήματα όπως είναι τα Automatic Emergency Braking με Pedestrian Detection, Blind Spot Warning, Lane Departure Warning, Rear Cross Traffic Alert, High Beam Assist και Intelligent Forward Collision Warning. Για όσους ενδιαφέρονται θα χρειαστεί να κάνουν λίγο υπομονή, αφού το Nissan Z NISMO αναμένεται να βρεθεί στην αγορά αυτοκινήτου μέσα στο φθινόπωρο. Όσο για τιμή; Μπορεί ακόμα να είναι ακόμα άγνωστη, αλλά είναι σίγουρο πως θα είναι ακριβότερη από το απλό Nissan Z.