Η CUPRA πριν λίγο καιρό παρουσίασε το νέο Formentor, το οποίο μπορούμε να πούμε πως κατατάσσεται στην κατηγορία των Crossover SUV μοντέλων. Το ισπανικό μοντέλο είναι το πρώτο που δεν έχει κάποια παρακαταθήκη από τη SEAT, ενώ η ονομασία του έρχεται από το αντίστοιχο ακρωτήριο που βρίσκεται στη Μαγιόρκα της Ισπανίας.

Το νέο μοντέλο έχει μήκος 4,45 μέτρα, πλάτος 1,84 μέτρα, ύψος 1,50 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο φτάνει τα 2,68 μέτρα. Η εξωτερική πρώτη ματιά εντυπωσιάζει, με τη μάσκα να έχει στη μέση το λογότυπο της CUPRA. Τα LED φωτιστικά σώματα δένουν αρμονικά με τους προβολείς ομίχλης, ενώ ο προφυλακτήρας έχει μεγαλύτερα ανοίγματα για την καλύτερη ψύξη του κινητήρα. Στο πίσω μέρος ξεχωρίζει η αεροτομή στο τελείωμα της οροφής και η τετραπλή απόληξη της εξάτμισης, ενώ τα LED φωτιστικά σώματα ενώνονται από άκρη σε άκρη με μια λεπτή κόκκινη γραμμή.

Εκτός όμως από όλα αυτά υπάρχουν τα φρένα της Brembo, ενώ η εξωτερική εμφάνιση ολοκληρώνεται με τις ζάντες αλουμινίου μεγέθους 18” ή 19”. Τέλος, ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να επιλέξει μέσα από 9 χρωματισμούς που είναι οι Urban Silver, Midnight Black, Magnetic Tech White, Candy White, Graphene Grey, Dark Camouflage, Desire Red, Petrol Blue Matte και Magnetic Tech Matte.

Μπαίνοντας στο εσωτερικό η πολυτέλεια θέλει να κερδίσει τον οδηγό και τους επιβάτες. Τα δερμάτινα bucket καθίσματα, το δερμάτινο τριάκτινο τιμόνι και τα πεντάλ αλουμινίου δίνουν μια άλλη αίσθηση. Ο πίνακας οργάνων είναι απόλυτα ψηφιακός, ενώ υπάρχει το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας με την οθόνη αφής μεγέθους 12”. Ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 450 λίτρα, κάτι που είναι ικανοποιητικό για μια οικογένεια.

Το νέο CUPRA Formentor θα τροφοδοτείται από τον TSI κινητήρα χωρητικότητας 2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 310 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 40,7 κιλά. Εκτός όμως από τον βενζινοκινητήρα των 2 λίτρων, θα υπάρχει και ένα υβριδικό σύστημα που θα αποτελείται από τον TSI κινητήρα χωρητικότητας 1,4 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 150 ίππους και από έναν ηλεκτροκινητήρα, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 115 ίππους. Η συνδυαστική ισχύς φτάνει τους 245 ίππους, ενώ η μέγιστη αυτονομία του ηλεκτροκινητήρα είναι 50 χιλιόμετρα. Τέλος, και οι δύο εκδόσεις συνδυάζονται με το 7τάχυτο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη.

Το CUPRA Formentor μπορεί να μην έχει κάτι από τα γνωστά μοντέλα της SEAT, όμως το DNA των Ισπανών δύσκολα θα φύγει από τα νέα μοντέλα. Εξάλλου ο όμιλος της Volkswagen Group δύσκολα δέχεται αλλαγές μεγάλες σε οχήματα που περνάνε σχεδόν από τα δικά της χέρια. Πάντως ο σχεδιασμός και το πώς φαίνεται θέλει να δείξει κάτι διαφορετικό.