Πριν από λίγο καιρό η Kia αποκάλυψε στη Φρανκφούρτη το νέο Crossover με την ονομασία XCeed. Ουσιαστικά το νέο μοντέλο πλαισιώνει την οικογένεια του Ceed, Ceed Sportswagon και Proceed. Από την πρώτη ματιά ξεχωρίζει αμέσως η Coupe εμφάνιση θέλοντας να δείξει ένα πιο σπορ χαρακτήρα.

Το μήκος φτάνει τα 4,39 μέτρα, το πλάτος τα 1,82 μέτρα, το ύψος τα 1,49 μέτρα, ενώ το συνολικό βάρος του είναι 1.257 κιλά. Η μάσκα με τα πλαίσια αλουμινίου, το σήμα να βρίσκεται επάνω στο καπό, τα LED φωτιστικά σώματα και ο προφυλακτήρας θέλουν να τονίσουν πως πρόκειται για ένα άλλο Kia και όχι αυτά που έχουμε συνηθίσει. Στο πίσω μέρος ξεχωρίζει η αεροτομή στο τελείωμα της οροφής, τα LED φωτιστικά σώματα και η διπλή απόληξη της εξάτμισης. Το αμάξωμα ολοκληρώνεται από τις ζάντες αλουμινίου μεγέθους 16”, 17” και 18”.

Μπαίνοντας στο εσωτερικό ξεχωρίζουν τα δερμάτινα καθίσματα, με τις κίτρινες ραφές, το δερμάτινο τριάκτινο τιμόνι με τα χειριστήρια και ο δερμάτινος επιλογέας ταχυτήτων. Οι δύο ψηφιακές οθόνες που υπάρχουν το ομορφαίνουν ακόμη περισσότερο. Η μια είναι μεγέθους 12,3” για τον πίνακα οργάνων, με το λευκό ταχύμετρο και το λευκό στροφόμετρο να συνδυάζονται με πορτοκαλί βελόνες. Η δεύτερη οθόνη μεγέθους 10,2”, με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας UVO Connect, το οποίο κάνει πιο εύκολη τη ζωή του οδηγού. Οι κίτρινες λεπτομέρειες συνεχίζουν στις πόρτες και τους αεραγωγούς, ενώ ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 426 λίτρα και ανεβαίνει στα 1.378 λίτρα όταν αναδιπλωθούν τα πίσω καθίσματα.

Μηχανικά το νέο Kia XCeed θα προσφέρεται με 6 επιλογές, τρεις βενζίνης, δύο πετρελαίου και ένα υβριδικό σύστημα. Η βασική έκδοση βενζίνης αποτελείται από τον T-GDI κινητήρα χωρητικότητας 1 λίτρου, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 120 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 17,5 κιλά. Η αμέσως επόμενη έκδοση είναι με τον T-GDI κινητήρα χωρητικότητας 1,4 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 140 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 24,6 κιλά.

Για όσους δεν αρκούνται στους δύο παραπάνω υπάρχει και η ισχυρή έκδοση GT με τον T-GDI κινητήρα χωρητικότητας 1,6 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 204 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 27 κιλά. Από πλευράς πετρελαίου υπάρχει ένας κινητήρα χωρητικότητας 1,6 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να προσφέρεται σε δύο εκδόσεις 115 και 136 ίππους. Μέσα στο 2020 αναμένεται να δούμε και την plug-in υβριδική έκδοση του, με τη συνολική ισχύ να είναι κοντά στους 200 ίππους.

Στο εξοπλισμό περιλαμβάνονται ο διζωνικός κλιματισμός, το ηχοσύστημα της JBL με τεχνολογία Clari-Fi, οι θερμαινόμενοι ηλεκτρικοί καθρέπτες, το θερμαινόμενο τιμόνι, και φυσικά τα θερμαινόμενα και αεριζόμενα καθίσματα. Η ασφάλεια για την Kia παίζει μεγάλο ρόλο και για αυτό προσφέρει τα συστήματα Smart Cruise Control, Stop & Go, προειδοποίηση σύγκρουσης τυφλών σημείων, προειδοποίηση σύγκρουσης προς τα εμπρός με ανίχνευση αυτοκινήτων και πεζών, προειδοποίηση ορίου ταχύτητας, υποβοήθηση στάθμευσης, υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας και προειδοποίηση κόπωσης του οδηγού.

Επιπλέον, υπάρχει και το LFA Assist, το οποίο ελέγχει την επιτάχυνση, το φρενάρισμα και το τιμόνι, ενώ παρακολουθεί τα οχήματα και τα σήματα στο δρόμο, έτσι ώστε να κρατάει το αυτοκίνητο απόσταση ασφαλείας. Το νέο Kia XCeed αναμένεται να το δούμε στις αγορές στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Αν και δε γνωρίζουμε ακόμα την τιμολογιακή πολιτική του, είμαστε σίγουροι πως η Kia με ένα τέτοιο μοντέλο μπορεί να δελεάσει τους υποψήφιους αγοραστές.