Η CUPRA έκανε τα επίσημα αποκαλυπτήρια του νέου αμιγώς ηλεκτρικού Tavascan. Το νέο SUV της ισπανικής μάρκας είναι το δεύτερο μετά το Born και έρχεται σύμφωνα με τους Ισπανούς να ταράξει τα νερά των ηλεκτρικών SUV. Ο σχεδιασμός και η εξέλιξη του νέου μοντέλου έγινε στην Βαρκελώνη και βασίζεται στην πλατφόρμα MEB του Volkswagen Group. Το Tavascan έχει μήκος 4,64 μέτρα, πλάτος 1,86 μέτρα και ύψος 1,59 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο φτάνει τα 2,76 μέτρα.

Το ισπανικό SUV έχει μια πιο επιθετική σχεδίαση, με τη μαύρη μάσκα, τα εντυπωσιακά LED φωτιστικά σώματα και τα τρία πολύ λεπτά LED μπροστά από το καπό, ενώ οι νευρώσεις και το λογότυπο της CUPRA το κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακό. Στο πίσω μέρος ξεχωρίζουν τα LED φωτιστικά σώματα, τα οποία ενώνονται με μια λεπτή φωτιζόμενη κόκκινη γραμμή, ενώ φωτιζόμενο είναι και το λογότυπο της εταιρείας. Η πολύ λεπτή πίσω αεροτομή και ο διαχύτης το κάνουν ακόμη πιο επιθετικό. Οι δίχρωμες ζάντες αλουμινίου κάνουν το Tavascan ακόμη εντυπωσιακό.

Στο εσωτερικό υπάρχουν τα εντυπωσιακά bucket καθίσματα με τις χάλκινες ραφές. Οι δύο ψηφιακές οθόνες κάνουν πολύ πιο εύκολη τη ζωή του οδηγού. Πρόκειται για τη μικρή οθόνη μεγέθους 5,3” για τον πίνακα οργάνων, αλλά και μια αφής μεγέθους 15”, με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Το δερμάτινο τριάκτινο τιμόνι με τα χειριστήρια και τα πεντάλ αλουμινίου ανεβάζουν τον πήχη της πολυτέλειας. Οι χάλκινες πινελιές κάνουν πιο εντυπωσιακή την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό. Ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 540 λίτρα, ενώ μεγαλώνει αρκετά με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων.

Μηχανικά το νέο CUPRA Tavascan θα διαθέτει δύο εκδόσεις. Η πρώτη (Endurance) που θα είναι και η βασική τροφοδοτείται από έναν ηλεκτροκινητήρα, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 286 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 55,5 κιλά, ενώ η κίνηση μεταφέρεται στους πίσω τροχούς. Παράλληλα θα υπάρχει και η πιο ισχυρή έκδοση (VZ) με τους δύο ηλεκτροκινητήρες, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 340 ίππους και τη μέγιστη ροπή να αγγίζει τα 69,2 κιλά. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 5,6”. Και στις δύο εκδόσεις υπάρχει η μπαταρία ιόντων λιθίου μεγέθους 77 kWh, με τη μέγιστη αυτονομία να φτάνει στην πρώτη περίπτωση τα 550 χιλιόμετρα και στη δεύτερη τα 520.

Με έναν ταχυφορτιστή το νέο CUPRA Tavascan αποκτά αυτονομία 100 χιλιομέτρων σε μόλις 7”, ενώ με τον DC ταχυφορτιστή των 135 kW από το 10% έως το 80% χρειάζονται μόλις 30’. Για όσους ενδιαφέρονται το νέο CUPRA Tavascan θα βρεθεί στις αντιπροσωπείες μέσα στο 2024, ενώ η παραγωγή του θα γίνεται στο εργοστάσιο της CUPRA στην πόλη Anhui της Κίνας. Το μόνο πρόβλημα ίσως να είναι η τιμή για να το αποκτήσει κάποιος, αλλά ακόμα έχουμε καιρό για να δούμε την τιμολογιακή πολιτική της CUPRA σχετικά με το νέο Tavascan.