Η Skoda παρουσίασε το νέο αγωνιστικό της όχημα. Φυσικά, δεν είναι άλλο από το Fabia RS Rally2, το οποίο θα βρεθεί πολύ σύντομα μέσα στις πίστες. Η αποκάλυψη έγινε στο εργοστάσιο της Skoda, στην πόλη Mlada Boleslav της Τσεχίας. Πλέον η Fabia διαθέτει το λογότυπο RS που σημαίνει Rally Sport θέλοντας να θυμίσει κάτι από τα παλιά.

Ο λόγος για το λογότυπο RS είναι αφενός για να συνδεθεί με τις γρήγορες εκδόσεις των Octavia, Kodiaq και Enyaq Coupe iV και αφετέρου για να αποτίσει φόρο τιμής στο Skoda 130 RS, το οποίο έφερνε τις δικές του επιτυχίες τη δεκαετία του ’70 και του ’80. Παράλληλα μην ξεχνάμε και πως η πρώτη Fabia που συμμετείχε σε αγώνες του WRC το 2004, ήταν και αυτή με το λογότυπο RS.

Για να φτάσει η Skoda στο τελειωτικό αποτέλεσμα για το νέο μοντέλο έγιναν εκτεταμένες δοκιμές σε χώμα, χιόνι και άσφαλτο με τους Andreas Mikkelsen, Kris Meeke, Jan Kopecky και Emil Lindholm. Ο χρόνος των δοκιμών κράτησε σχεδόν ένα χρόνο. Το νέο μοντέλο βασίζεται στην πλατφόρμα MQB-A0 και όπως βλέπουμε και από τις φωτογραφίες τα φτερά είναι μεγαλύτερα, ενώ η πίσω αεροτομή προσφέρει περισσότερη κάθετη δύναμη.

Παράλληλα υπάρχουν οι δύο αεραγωγοί στο καπό, οι οποίοι βοηθούν τη ροή του αέρα, ενώ ψύχονται καλύτερα το Intercooler του Turbo, το ψυγείο και το σύστημα των φρένων. Επανασχεδιασμένα είναι το σύστημα λίπανσης και το σύστημα της εξάτμισης, ενώ καινούργιο είναι το λογισμικό διαχείρισης του κινητήρα.

Μηχανικά το νέο αγωνιστικό Skoda Fabia RS τροφοδοτείται από τον υπερτροφοδοτούμενο 4κύλινδρο κινητήρα χωρητικότητας 1,6 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να αγγίζει τους 289 ίππους και τη μέγιστη ροπή να φτάνει τα 43,8 κιλά. Ο κινητήρας συνδυάζεται με το σειριακό κιβώτιο των 5 σχέσεων, με την κίνηση να μεταφέρεται και στους τέσσερις τροχούς. Η τελική ταχύτητα φτάνει τα 200 χλμ/ώρα, ενώ οι ανάρτηση διαθέτει γόνατα McPherson και στους δύο άξονες.

Το σύστημα πέδησης είναι αρκετά προσεγμένο, αφού μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασίες άνω των 700 βαθμών Κελσίου, ενώ υπάρχει και ο εσωτερικός αερισμός τόσο για άσφαλτο, όσο και για χώμα. Για τις ασφάλτινες διαδρομές χρησιμοποιούνται οι ζάντες μεγέθους 18”, με δίσκους διαστάσεων 355 χιλιοστών μπροστά και 300 χιλιοστών πίσω, ενώ στο χώμα και εδώ δεν υπάρχει αλλαγή στις διαστάσεις.

Τέλος, οποίος θέλει μπορεί να έρθει σε επαφή με τη Skoda Motorsport για την απόκτηση του Skoda Fabia RS Rally2. Το μόνο που πρέπει να γνωρίζει είναι πως το αυτοκίνητο αναμένεται να λάβει το Δελτίο Αναγνώρισης στο δεύτερο μισό της χρονιάς, με την πιο πιθανή ημερομηνία να είναι στο τέλος του καλοκαιριού.