Το δίπλωμα οδήγησης είναι ένα από τα έγγραφα που πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε στην κατοχή μας, αποδεικνύοντας την ικανότητα μας για να οδηγήσουμε ένα αυτοκίνητο. Πριν από χρόνια υπήρχε το χάρτινο δίπλωμα, ενώ τώρα πλέον υπάρχει το πλαστικοποιημένο που είναι σαν πιστωτική κάρτα.

Πόσο κοστίζει όμως η έκδοση ή ανανέωση του διπλώματος και πόσα χρόνια είναι η διάρκεια του; Τα τελευταία χρόνια αυτά τα δύο έχουν αλλάξει κατά πολύ, αφού το χάρτινο δίπλωμα είχε ισχύ έως την συμπλήρωση των 65 χρόνων του κάθε οδηγού. Τώρα το πλαστικοποιημένο δίπλωμα έχει ισχύ 15 χρόνια.

Τι σημαίνει αυτό; Εάν ένας νέος οδηγός αποκτήσει το δίπλωμα στα 18 του χρόνια θα χρειαστεί να το ανανεώσει τουλάχιστον τρεις φορές έως τα 63 του χρόνια. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί και μια τέταρτη ανανέωση, αφού στα 65 λήγει η άδεια οδήγησης όλων μας, όποτε και θα χρειαστεί μια ακόμη ανανέωση. Από εκεί μετά θα χρειάζεται κάθε δύο χρόνια, ενώ αν θέλει να οδηγεί μετά τα 80 εκτός από τον παθολόγο και τον οφθαλμίατρο χρειάζεται επιπλέον γνωμάτευση από ψυχίατρο και ΩΡΛ.

Όσο για το κόστος; Αυτό δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, αφού για την ανανέωση και τους γιατρούς απαιτούνται 128€. Από αυτά τα 50€ είναι το παράβολο ανανέωσης, τα 30€ για την έκδοση του διπλώματος και τα 18€ είναι το παράβολο παγίου τέλους χαρτοσήμου και εισφορά υπέρ τρίτων. Όλα αυτά φτάνουν τα 108€, ενώ προσθέτοντας και τα δύο παράβολα των γιατρών από 10€ έκαστος, το συνολικό κόστος φτάνει τα 128€.

Οι πρώτοι που θα αναγκαστούν να ανανεώσουν το δίπλωμα τους θα είναι αυτοί που το απέκτησαν, όταν ξεκίνησε η νέα διαδικασία του πλαστικοποιημένου διπλώματος. Από έγινε στις 19/01/2013 και έτσι όσοι έχουν το δίπλωμα αυτό, θα πρέπει στις 19/01/2028 να προχωρήσουν στην αντικατάσταση.

Φυσικά, αυτή η αλλαγή έγκειται στην ευρωπαϊκή οδηγία που υπάρχει και που περιλαμβάνει και τη χώρα μας. Η ανανέωση του διπλώματος είναι υποχρεωτική για όσους θέλουν να συνεχίσουν να οδηγούν κάθε 15 χρόνια. Τέλος, υπενθυμίζουμε πως όποιος έχει το παλιό χάρτινο δίπλωμα, οφείλει να το αντικαταστήσει έως τις 19/01/2033, όποτε και πρέπει να προχωρήσουν στα δέοντα.