Η ηλεκτροκίνηση κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην αυτοκίνηση, με τις εταιρείες να κάνουν συνεχώς ανοίγματα προς αυτό τον τομέα. Η Volvo έχει παρουσιάσει το αμιγώς ηλεκτροκίνητο XC40, το οποίο αναμένεται να μπει δυνατά στη μάχη της ηλεκτροκίνησης. Η πλήρης ονομασία του είναι XC40 Recharge και ήδη βρίσκεται στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως διακρίνεται και από τις φωτογραφίες το νέο μοντέλο διαθέτει μια εντελώς κλειστή μάσκα, αλλά η υπόλοιπη μορφή δε δείχνει να έχει διαφορές από το XC40 που βρίσκεται ήδη στις αγορές ανά τον κόσμο. Η ενσωμάτωση της μπαταρίας στο πάτωμα είχε ως αποτέλεσμα μικρότερη απόσταση από το έδαφος, ενώ στο καπό υπάρχει χώρος για μικρές βαλίτσες. Στο εσωτερικό δεσπόζουν οι δύο ψηφιακές οθόνες, μια για τον πίνακα οργάνων και μια αφής για το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Επιπλέον, υπάρχει και η υπηρεσία On Call της Volvo, η οποία είναι διαθέσιμη για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί ο οδηγός..

Μηχανικά το ηλεκτρικό Volvo XC40 διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 402 ίππους, ενώ το 0-100 επιτυγχάνεται σε 4,9”. Οι δύο κινητήρες συνδυάζονται με μια μπαταρία ιόντων λιθίου 78 kWh, η οποία απαιτεί μόλις 40’ για να φτάσει στο 80% της φόρτισης με τον ταχυφορτιστή των 150 kW. Η μέγιστη αυτονομία του φτάνει τα 400 χιλιόμετρα, κάτι που είναι αρκετά ικανοποιητικό για ηλεκτρικό μοντέλο.

Το νέο XC40 Recharge μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να ανοίξει τις παραγγελίες του στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ στη Βόρεια Αμερική αναμένεται στα τελειώματα του χρόνου. Όσο για την τιμή; Στο Ηνωμένο Βασίλειο ορίστηκε στις 53.155£ ή στα 59.440€. Σίγουρα είναι πιο ακριβό, αλλά αν σκεφτεί κανείς πως ο ηλεκτροκινητήρας έχει μηδενικό κόστος κατανάλωσης σε σχέση με αυτό της βενζίνης, ίσως να είναι προτιμότερο για την απόκτηση του.