Οι ανάγκες για την καθημερινή μετακίνηση όσο το δυνατόν πιο οικονομικά είναι το κυριότερο μέλημα στην κατασκευή οποιουδήποτε αυτοκινούμενου. Η Prodrive στην προσπάθεια να προσελκύσει αγοραστές για μικρές αποστάσεις δημιούργησε ένα νέο ηλεκτρικό ποδήλατο με την ονομασία Hummingbird Electric.

Το βρετανικό ποδήλατο συνδυάζει την προηγμένη τεχνολογία του μηχανοκίνητου αθλητισμού και του κομψού σχεδιασμού. Είναι σχεδιασμένο για να κινείται στον αστικό ιστό της πόλης και ζυγίζει μόλις 10,3 κιλά χωρίς να χρειάζεται ξεχωριστή μπαταρία. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι πως χρειάζεται μόλις δύο ώρες για να φορτίσει, ενώ μπορεί ελεγχθεί εξ αποστάσεως μέσω μιας εφαρμογής στο smartphone.

Το Hummingbird Electric τροφοδοτείται από ένα μικρό ηλεκτρικό κινητήρα 250 Watt χωρίς ψήκτρες που έχει την υψηλότερη αναλογία σε σχέση ισχύος/βάρους στην αγορά. Με την μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 160 Wh, η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 25 χλμ/ώρα. Με μια μόνο φόρτιση μπορεί να διανύσει μια απόσταση μεγαλύτερη των 30 χιλιομέτρων.

Όλη αυτή η τεχνολογία είναι συσκευασμένη σε ένα διακριτικό κουτί στον πίσω τροχό που έχει διάμετρο μόλις 180 χιλιοστά και πάχος 120 χιλιοστά. Μπορεί να φορτιστεί πλήρως σε μόλις 2,5 ώρες οπότε δε χρειάζεται να φέρει ο αναβάτης μια ξεχωριστή μπαταρία μαζί του. Ο κινητήρας αισθάνεται αυτόματα την ανάγκη του αναβάτη, παρέχοντας την απαιτούμενη ισχύ για να εκτελέσει τη διαδρομή του είτε για να βρει την ώθηση για να ξεφύγει από τα φανάρια, είτε για να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια σε μια κλίση.

Για να ξεκινήσει ο κινητήρας να λειτουργεί ο αναβάτης χρειάζεται να φτάσει την ταχύτητα των 8 χλμ/ώρα. Ο κινητήρας στη συνέχεια παρέχει την απαραίτητη βοήθεια και επίσης σβήνει αυτόματα μετά από δύο λεπτά στάσης. Η συνδεσιμότητα Bluetooth επιτρέπει στον αναβάτη να συνδέει το smartphone με το Hummingbird Electric για να ελέγχει τη χρήση ενέργειας και να το παρακολουθεί μέσω της εφαρμογής bitride.

Επιπλέον, το τηλέφωνο επιτρέπει την πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως η ποδηλατική πλοήγηση, τα στατιστικά στοιχεία κινητικότητας και άλλες κοινωνικές λειτουργίες. Ένα καινοτόμο μέτρο ασφαλείας επιτρέπει επίσης στον ιδιοκτήτη να κλειδώνει τον πίσω τροχό, σε περίπτωση κλοπής ποδηλάτου. Τα ποδήλατα Hummingbird κατασκευάζονται από ελαφρύ πλαίσιο άνθρακα, σχεδιάζονται στην έδρα της Prodrive στο Banbury, ενώ η σύνθεση τους γίνεται στο Milton Keynes. Εμείς πάντως πιστεύουμε πως για τη λύση της Αθήνας ένα τέτοιο εργαλείο είναι ότι χρειάζεται.