Η ηλεκτροκίνηση είναι αυτή που τα επόμενα χρόνια θα απασχολήσει την αυτοκίνηση, αφού όλο και περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα δημιουργούνται από τις εταιρείες. Η αυτόνομη οδήγηση είναι λίγο διαφορετική, αφού άλλοι θέλουν και άλλοι όχι. Ο Gordon Murray συνδύασε και τα δύο δημιουργώντας το ηλεκτρικό αυτόνομο όχημα πόλης με την ονομασία Motiv.

Για να δημιουργηθεί το νέο όχημα εκτός από τον διάσημο σχεδιαστή αυτοκινήτων συνεργάστηκαν οι εταιρείες Delta Motorsport και itMoves. Το μήκος φτάνει τα 2,53 μέτρα, το πλάτος τα 1,31 μέτρα και το ύψος τα 1,62 μέτρα. Το ηλεκτροκίνητο αυτόνομο όχημα είναι αυστηρά για έναν επιβάτη, αλλά με το χώρο που διαθέτει μπορεί άνετα να κινήσει και έναν άνθρωπο με κινητικά προβλήματα. Η κατασκευή του οχήματος είναι από αλουμίνιο και συνθετικών πάνελ, με το συνολικό βάρος να μην ξεπερνά τα 450 κιλά. Οι πόρτες ανοίγουν προς τα επάνω κάνοντας πιο εύκολη την πρόσβαση.

Μηχανικά το περίεργο αυτό όχημα διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα 20 kW με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 27 ίππους. Η μπαταρία είναι υδρόψυκτη, με την αυτονομία της να φτάνει τα 100 χιλιόμετρα. Για να φορτίσει και να φτάσει στο 80% χρειάζονται μόλις 40’ κάτι που είναι αρκετά γρήγορο. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 5”, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 65 χλμ/ώρα.

Σίγουρα το Motiv είναι ένα αυτόνομο ηλεκτρικό όχημα, το οποίο είναι ιδανικό για τις μετακινήσεις στην πόλη. Βέβαια η μεγάλη ερώτηση είναι κατά πόσο είναι ασφαλές για να κινηθεί σε μεγάλους δρόμους όμως πιθανολογούμαι πως αν δεν ήταν δε θα έπαιρνε την έγκριση για να κυκλοφορήσει. Το θετικό είναι πως η χρηματοδότηση του γίνεται από τη βρετανική κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι έχει δυνατούς συμμάχους. Στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο;