Το Honda Civic Type R γιορτάζει τα 25 χρόνια

Το Honda Civic συμπληρώνει φέτος τα 50 χρόνια ζωής (Honda Civic 50 Years). Εκτός από αυτό η Honda γιορτάζει και τα 25 χρόνια του Civic Type R, το οποίο φυσικά είναι ένα αυτοκίνητο διαφορετικό από τα άλλα. Πολλοί είναι αυτοί που θα το ήθελαν, αφού το ιαπωνικό μοντέλο είναι η χαρά της οδήγησης, καθώς όποιος το οδηγεί εκτός της απολαυστικής οδήγησης είναι ένα από τα αυτοκίνητα που μπορεί άνετα να μπει σε μια πίστα για να κάνει ο καθένας τα δικά του.

6 γενιές έως τώρα του Type R, έχουν προσφέρει απίστευτες στιγμές στους κατόχους, αλλά και σε όσους έχουν καταφέρει να το οδηγήσουν έστω και μια φορά. Όπως γνωρίζουμε όλοι το Type R είναι ένα αυτοκίνητο που προσφέρει την κίνηση στους εμπρόσθιους τροχούς, αλλά αυτό δεν αποτελεί και μεγάλο πρόβλημα. Για όσους δε θυμούνται ή θέλουν να μάθουν η εξέλιξη του Civic Type R έχει ως εξής:

EK9 (1997-2000): Το προσιτό για όλους Type R

Το λογότυπο R εμφανίστηκε στο Honda NSX Type R του 1992, το οποίο ανέβασε τον πήχη στην απόδοση και την οδηγική συμπεριφορά, αλλά ήταν διαθέσιμο σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό αυτοκινήτων. Η εφαρμογή της φιλοσοφίας Type R στο Civic ακολούθησε παρόμοια μηχανική ηθική με το Integra και το NSX για να προσφέρει μια συναρπαστική εμπειρία. Το EK9 προσφέρθηκε μόνο στην ιαπωνική αγορά και είχε προδιαγραφές υψηλής ποιότητας. Ο χειροποίητος κινητήρας DOHC VTEC 1,6 λίτρων που παρήγαγε 116 ίππους ανά λίτρο, με το συνολικό βάρος του οχήματος να είναι μόλις 1.050 κιλά έδινε μια άλλη αίσθηση. Η κίνηση μεταφερόταν στους εμπρόσθιους τροχούς, ενώ είχε και διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης (LSD).

EP3 (2001-2005) Η ευρωπαϊκή έκδοση του Type R

Ως αποτέλεσμα της συντριπτικής επιτυχίας του αυτοκινήτου πρώτης γενιάς, η δεύτερη γενιά προσφέρθηκε σε όλη την Ευρώπη. Η κατασκευή για την ευρωπαϊκή αγορά ήρθε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το νέο μοντέλο διέθετε τον κινητήρα DOHC i-VTEC K χωρητικότητας 2 λίτρων. Επίσης, διέθετε αναβαθμισμένα φρένα, ένα ακριβές κιβώτιο 6 σχέσεων και ένα κέλυφος που έκανε εκτεταμένη χρήση χάλυβα υψηλού εφελκυσμού για να αυξήσει τη στρεπτική στατική ακαμψία κατά 80% σε σχέση με το EK9. Η Ανάρτηση με γόνατα ελέγχου δακτύλων εμπρός και διπλά ψαλίδια πίσω, σε συνδυασμό με το νέο ηλεκτρικό υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης (EPS) και τη μεταβλητή σχέση μετάδοσης (VGR) προσέφεραν μια άλλη αίσθηση στο τιμόνι.

FN2/FD2 (2007-2011) Τα δύο διαφορετικά Type R

Η τρίτη γενιά Civic Type R ήταν μοναδική στο ότι τα ευρωπαϊκά και ιαπωνικά μοντέλα διέφεραν δραματικά. Η Ευρώπη έλαβε το Hatchback που βασίζεται στο FN2, το οποίο διατήρησε τον κινητήρα των 2 λίτρων, αλλά εισήγαγε ένα νέο πλαίσιο που μετακινούσε το ρεζερβουάρ καυσίμου κάτω από τα μπροστινά καθίσματα για να βελτιώσει τον εσωτερικό χώρο και την ευελιξία. Αντίθετα, στους Ιάπωνες πήγε το FD2, το οποίο πρόσφερε μια ακόμη πιο εστιασμένη οδηγική εμπειρία χάρη σε πρόσθετα στοιχεία, όπως ο ισχυρότερος κινητήρας K20A, ένα ελικοειδή LSD και τα ισχυρά φρένα της Brembo.

FK2 (2015-2017) Παρουσιάζοντας το VTEC TurboA

Καθώς οι προσδοκίες της αγοράς μετατοπίστηκαν, η κίνηση προς την υπερσυμπίεση ήταν αναπόφευκτη. Οι μηχανικοί της Honda εργάστηκαν σχολαστικά για να αναπτύξουν τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 2 λίτρων K20C1 που πρόσφερε εκρηκτική απόδοση των 310 ίππων. Προκειμένου να ελέγξει καλύτερα αυτή τη σημαντική αύξηση της ισχύος, η Honda παρουσίασε την ανάρτηση διπλού άξονα γόνατου σε συνδυασμό με το διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης για να αντιμετωπίσει τη ροπή διεύθυνσης, αφού η κίνηση παρέμεινε στους εμπρόσθιους τροχούς. Το Civic Type-R του 2015 έκανε το 0-100 σε μόλις 5,7”, ενώ ήταν εξοπλισμένο με μπροστινούς δίσκους μεγάλης διαμέτρου 351 χιλιοστών, που αποτελούσαν μέρος του συστήματος πέδησης της Brembo.

FK8 (2017-2022) Το Ultimate Sports Hatchback

Έχοντας φτάσει στο 2017, το FK8 ήταν η απόλυτη εξέλιξη του Civic Type R. Το νέο μοντέλο απέκτησε μια σειρά από νέα μηχανικά χαρακτηριστικά, όπως προσαρμοζόμενα αμορτισέρ, ενώ ο κινητήρας K20C1 βελτιώθηκε ανεβάζοντας τη μέγιστη ισχύ στους 320 ίππους. Το Civic Type R εισήγαγε όλη την εξίσωση στον παράγοντα της κάθετης δύναμης. Το εξωτερικό αεροδυναμικό πακέτο το βελτίωσε ακόμη περισσότερο, ενώ για πρώτη φορά το Type R βρέθηκε και στην αγορά των Η.Π.Α.

FL5 (2022-) Η δεύτερη εκδοχή του Ultimate Sports

Η 6η γενιά του Honda Civic Type R εξελίσσεται περαιτέρω, ωριμάζει και βελτιώνει τις τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί από τις προηγούμενες γενιές. Ενώ οι νέες τεχνολογίες και η αεροδυναμική βοήθησαν να ανέβει ο πήχης για άλλη μια φορά υψηλότερα, έχοντας ως αποτέλεσμα το ταχύτερο, το πιο ανταποδοτικό και το πιο εθιστικό Civic Type R που κατασκευάστηκε ποτέ. Άλλωστε κατέχει το ρεκόρ στην πίστα της Suzuka, ενώ είναι το καταλληλότερο μοντέλο για να γιορτάσουμε τα 30 χρόνια του Type R.