Η Nissan παρουσίασε στη Yokohama της Ιαπωνίας το ολοκαίνουργιο Ariya, το οποίο είναι ένα εντυπωσιακό ηλεκτρικό SUV. Το νέο ιαπωνικό όχημα μπαίνει στη μάχη της ηλεκτροκίνησης, η οποία συνεχώς αυξάνει τον αριθμό των οχημάτων των αυτοκίνητων που δίνονται ως επιλογές για τους υποψήφιους αγοραστές. Το νέο Ariya υπόσχεται μεγάλη αυτονομία, ασφάλεια και πολυτέλεια.

Το ντεμπούτο του σηματοδοτεί ένα βασικό ορόσημο στο σχέδιο της Nissan, με την ονομασία “Nissan NEXT”, το οποίο στηρίζεται σε βάθος τετραετίας και θα φέρει και άλλα νέα ηλεκτρικά οχήματα. Το πρώτο ηλεκτρικό SUV της ιαπωνικής εταιρείας κάνει την αρχή και όπως φαίνεται θα πετύχει. Άλλωστε η διαφορετικότητα του είναι έντονη. Το Ariya υπόσχεται ισχυρή επιτάχυνση, ομαλή και αθόρυβη λειτουργία, προηγμένη βοήθεια οδηγού και τεχνολογία.

Εξωτερικά ξεχωρίζει η μεγάλη μάσκα με το σήμα της εταιρείας να δεσπόζει στο κέντρο και τα λεπτά LED φωτιστικά σώματα, ενώ οι νευρώσεις στο καπό θέλουν να δείξουν μια πιο επιθετική σχεδίαση. Οι προβολείς ομίχλης είναι στις άκρες του προφυλακτήρα, με το περίβλημα να είναι μαύρο. Στο πίσω μέρος ξεχωρίζουν η αεροτομή και τα LED φωτιστικά σώματα, τα οποία ενώνονται από άκρη σε άκρη με τη λεπτή κόκκινη λωρίδα, ενώ στην οροφή υπάρχει διπλή κεραία σε σχήμα καρχαρία.

Στο εσωτερικό δεσπόζουν οι δύο ψηφιακές οθόνες, μια για τον πίνακα οργάνων και μια αφής με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Τα υπόλοιπα κουμπιά είναι και αυτά αφής και βρίσκονται κάτω από την οθόνη πολυμέσων. Το τιμόνι δύο ακτίνων με τα χειριστήρια κάνουν πιο εύκολη τη ζωή του οδηγού, ενώ τα δερμάτινα καθίσματα και ο δερμάτινος επιλογέας ταχυτήτων ανεβάζουν τον πήχη της πολυτέλειας.

Μηχανικά θα υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις. Η βασική έκδοση θα είναι με τη μπαταρία ιόντων λιθίου 65 kWh, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 215 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 30,5 κιλά. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 7,5”, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 160 χλμ/ώρα. Τέλος, με βάση τον κατασκευαστή με μια πλήρη φόρτιση η μέγιστη αυτονομία φτάνει τα 450 χιλιόμετρα.

Επιπλέον, θα υπάρχει και η έκδοση με τη μπαταρία ιόντων λιθίου 90 kWh, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 239 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 30,5 κιλά. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 7,6”, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 160 χλμ/ώρα. Εδώ η αυτονομία με μια πλήρη φόρτιση φτάνει τα 610 χιλιόμετρα, ενώ η κίνηση μεταφέρεται στους πίσω τροχούς όπως και στην προηγούμενη έκδοση.

Εκτός όμως από αυτά θα υπάρχουν και δύο τετρακίνητες εκδόσεις. Η πρώτη έκδοση θα είναι με δύο ηλεκτροκινητήρες και τη μπαταρία ιόντων λιθίου 65 kWh, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 335 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 57,1 κιλά. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 5,4”, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 200 χλμ/ώρα. Η μέγιστη αυτονομία με μια μόνο φόρτιση φτάνει τα 430 χιλιόμετρα.

Τέλος, θα υπάρχει και το πιο ισχυρό σύστημα με τους δύο ηλεκτροκινητήρες και τη μπαταρία ιόντων λιθίου 90 kWh, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 389 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 61,1 κιλά. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 5,1”, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 200 χλμ/ώρα. Η μέγιστη αυτονομία με μια μόνο φόρτιση φτάνει τα 580 χιλιόμετρα.

Το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης του αυτοκινήτου συνδυάζει εξαιρετική απόδοση ισχύος. Οι δύο τελευταίες εκδόσεις όπως αναφέραμε έχουν το σύστημα τετρακίνησης “e-4ORCE”, το οποίο είναι καινούργιο και εξισορροπεί την ισχυρή απόδοση με μια ομαλή και άνετη οδήγηση, ενώ έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Το σύστημα υποστήριξης του οδηγού ProPILOT Assist 2.0 μπορεί να επιστρέψει το αυτοκίνητο στη λωρίδα κυκλοφορίας του αν ξεφύγει, ενώ προσφέρει το e-Pedal, το οποίο επιτρέπει στον οδηγό να ξεκινήσει, να επιταχύνει και να επιβραδύνει χρησιμοποιώντας μόνο το πεντάλ του γκαζιού. Το Nissan Safety Shield περιλαμβάνει αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης με ανίχνευση πεζών, αυτόματο φρενάρισμα πίσω, προειδοποίηση αναχώρησης λωρίδας, προειδοποίηση τυφλού σημείου, προειδοποίηση κίνησης οπίσθιας διασταύρωσης και υποβοήθηση υψηλής δέσμης.

Επιπλέον περιλαμβάνεται το Intelligent Around View Monitor, το Intelligent Forward Collision Warning, το Apple CarPlay, το Android Auto και το Alexa. Όλα αυτά συνθέτουν το πάζλ του νέου Ariya. Το νέο μοντέλο αναμένεται στην αγορά της Ιαπωνίας στα μέσα του 2021, ενώ αργότερα θα κυκλοφορήσει σε Αμερική και Καναδά. Στην Ευρώπη ακόμα δεν έχει γίνει αναφορά, αλλά αναμένεται να το δούμε μάλλον μέσα στο 2022. Όσο για την τιμή; Στην Αμερική υπολογίζεται περίπου στα 40.000$.