Η CUPRA όσο περνάει ο καιρός μεγαλώνει τη γκάμα των μοντέλων της. Η ισπανική φίρμα παρουσίασε μια διαφορετική έκδοση του Formentor, με την ονομασία VZ5. Το VZ για όσους δε γνωρίζουν είναι τα αρχικά της συντομογραφίας “Veloz”, το οποίο στη γλώσσα μας σημαίνει γρήγορο. Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς πρόκειται για την πιο άγρια έκδοση του Formentor, η οποία διαθέτει πιο σπορ εμφάνιση με τους επιθετικούς προφυλακτήρες, τα ανοίγματα για την καλύτερη ροή του αέρα, την πίσω αεροτομή, το διαχύτη από ανθρακονήματα και τη διπλή απόληξη της εξάτμισης.

Επιπλέον, υπάρχει το σύστημα διεύθυνσης Progressive Steering και η σπορ ανάρτηση με το Dynamic Chassis Control (DCC). Παράλληλα υπάρχει και η πιο σκληρή ανάρτηση που χαμηλώνει το αμάξωμα από το έδαφος κατά 10 χιλιοστά. Η εξωτερική εμφάνιση ολοκληρώνεται με τις ζάντες αλουμινίου μεγέθους 20”. Τέσσερις είναι οι χρωματικές επιλογές και είναι οι Taiga Grey, Midnight Black, Magnetic Tech Matt και Petrol Blue Matt. Εσωτερικά δεσπόζουν τα bucket δερμάτινα καθίσματα σε μπλε ή μαύρο χρώμα και οι δύο ψηφιακές οθόνες, μια για τον πίνακα οργάνων και μια αφής, με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Το σπορ δερμάτινο τιμόνι με τα χειριστήρια και τα πεντάλ αλουμινίου ανεβάζουν τον πήχη της πολυτέλειας.

Μηχανικά έρχεται η μεγαλύτερη αλλαγή, αφού κάτω από το καπό κρύβεται ο 5κύλιδνρος TSI κινητήρας χωρητικότητας 2,5 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 390 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 48,9 κιλά. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 4,2”, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ/ώρα. Η κίνηση μεταφέρεται και στους τέσσερις τροχούς, μέσω του αυτόματου DSG κιβωτίου των 7 σχέσεων.

Για όσους ενδιαφέρονται θα πρέπει να βιαστούν, αφού όπως ανακοίνωσε η CUPRA θα κυκλοφορήσουν μόλις 7.000 αντίτυπα, ενώ οι παραγγελίες αναμένεται να ανοίξουν το φθινόπωρο. Σίγουρα, το CUPRA Formentor VZ5 θα εξιτάρει πολλούς, το θέμα όμως είναι πόσο θα κοστίζει. Εμείς πάντως θα θέλαμε ένα. Εσείς;