Το Smart το γνωρίζουμε όλοι από το 1998. 24 χρόνια μετά έχοντας πλέον ολοκληρώσει τον κύκλο του ως αυτοκίνητο πόλης που χωράει παντού, εδώ και λίγους μήνες έχει πάρει ένα διαφορετικό δρόμο. Φυσικά, ο λόγος δεν είναι άλλος από την ηλεκτροκίνηση. Η θυγατρική εταιρεία της Mercedes-Benz είδε πως η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον και αποφάσισε να γυρίσει σελίδα, προσφέροντας πλέον ένα πολύ οικονομικό και φυσικά μεγαλύτερο αυτοκίνητο σε σχέση με το Smart που κυκλοφορούσε.

Το νέο ηλεκτρικό Smart #1 έχει μήκος 4,27 μέτρα, πλάτος 1,82 μέτρα και ύψος 1,63, ενώ το μεταξόνιο φτάνει τα 2,75 μέτρα. Το συνολικό βάρος πλέον φτάνει τα 1.820 κιλά και όπως μπορεί να καταλαβαίνει κανείς δεν έχει σχέση με το μικρό Smart που γνωρίζαμε, αφού το μέγεθος του και το βάρος του ξεπερνά κατά πολύ μικρότερα αυτοκίνητα. Το μονοκόμματο σχέδιο στο εμπρόσθιο μέρος δεν κερδίζει και πολλά, με τα LED φωτιστικά σώματα και τα LED φώτα ημέρας να θέλουν να το κάνουν λίγο πιο όμορφο. Στο πίσω μέρος ξεχωρίζει η αεροτομή στο τελείωμα της οροφής και τα LED φωτιστικά σώματα, τα οποία διαθέτουν μια λεπτή κόκκινη γραμμή από τη μια άκρη στην άλλη.

Εσωτερικά το Smart #1 προσφέρει σχεδόν τα ίδια με μια E-Class αλλάζοντας εντελώς τα δεδομένα που ξέραμε. Τα λευκά δερμάτινα καθίσματα με τις μαύρες ραφές και το διαφορετικό χρώμα στο ταμπλό και τις πόρτες δίνουν μια άλλη αίσθηση. Όπως βλέπουμε λείπει ο επιλογέας ταχυτήτων, ενώ υπάρχουν δύο ψηφιακές οθόνες μια πίσω από το τιμόνι μεγέθους 9,2” και μια αφής μεγέθους 12,8”, με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας MBUX. Ο χώρος αποσκευών κυμαίνεται ανάλογα τις ανάγκες από 273 έως 441 λίτρα.

Μηχανικά το νέο Smart #1 τροφοδοτείται από έναν ηλεκτροκινητήρα, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 272 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 34,9 κιλά. Η τελική ταχύτητα φτάνει τα 180 χλμ/ώρα, ενώ η κίνηση μεταφέρεται στους πίσω τροχούς. Η μπαταρία των 66 kWh μπορεί να προσφέρει μέγιστη αυτονομία 440 χιλιομέτρων με μια μόνο φόρτιση. Φυσικά, υπάρχει και ο ταχυφορτιστής των 150 kW, με τη φόρτιση από το 10 στο 80% να γίνεται σε μόλις 30’.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το νέο Smart #1, το οποίο πλέον αλλάζει εντελώς μορφή δείχνοντας πως μπαίνει σε μια άλλη κατηγορία αυτοκινήτων. Μπορεί το μυαλό όλων μας όταν ακούμε Smart να πηγαίνει στο μικρό ευκίνητο μοντέλο, όμως πλέον το Smart μεγάλωσε και άλλαξε, δίνοντας μια μεγάλη μάχη επιβίωσης σε μια εντελώς διαφορετική κατηγορία.