Η Skoda σε μια φαντασμαγορική εκδήλωση που έγινε στο Βερολίνο αποκάλυψε πλήρως το νέο SUV, με την ονομασία Kodiaq. Το νέο μοντέλο είναι ευρύχωρο, με το συνολικό μήκος να φτάνει τα 4,69 μέτρα, το πλάτος τα 1,88 και το ύψος τα 1,67 μέτρα, ενώ η δυνατότητα ρυμούλκησης φτάνει μέχρις τους 2,5 τόνους, παρά το συνολικό βάρος που φτάνει μόλις τα 1.452 κιλά. Πρωτοποριακά συστήματα υποστήριξης του οδηγού, τα οποία παρέχονται συνήθως στις υψηλές εκδόσεις είναι διαθέσιμα στη βασική έκδοση του νέου Kodiaq.

skoda-kodiaq-2Το νέο SUV των Τσέχων εξωτερικά διαθέτει μια τολμηρή εμφάνιση με κομψές γραμμές, σπορ καμπύλες και καθαρές γραμμές. Οι Διπλές οριζόντιες γραμμές στο εμπρόσθιο κομμάτι για συμβολίζουν την προστασία και τη δύναμη. Οι στενοί προβολείς που ενώνονται με τη μάσκα της Skoda, ξεχωρίζουν για την κρυστάλλινη δομή, αλλά φυσικά και για το σχεδιασμό τους που δίνει μια πιο άγρια μορφή στο αυτοκίνητο.

Η πλαϊνή όψη μαζί με το μακρύ μεταξόνιο επισημαίνουν το μεγάλο εσωτερικό, ενώ οι θόλοι των τροχών δείχνουν τη σχεδιαστική μορφή της Skoda. Εκτός από μπροστά LED φωτιστικά σώματα χρησιμοποιούνται και πίσω, ενώ το σχήμα τους είναι σε σχήμα C. 14 είναι οι χρωματιστοί που μπορεί να επιλέξει κάποιος για το όχημα του με τέσσερα βασικά και 10 μεταλλικά χρώματα, ενώ τρία είναι τα επίπεδα εξοπλισμού Active, Ambition και Style.

skoda-kodiaq-1Εσωτερικά το νέο μοντέλο είναι μόλις 40 χιλιοστά μεγαλύτερο από τη Skoda Octavia, προσφέροντας μεγάλους χώρους για τους επιβάτες. Η μεγάλη οθόνη χωρίζει το ταμπλό σε δύο ίσα τμήματα για τον οδηγό και το συνοδηγό, με την ποιότητα κατασκευής να είναι αρκετά υψηλή. Τα μεγάλα στρογγυλά όργανα έχουν ακριβή και σαφή σχεδιασμό, ενώ το τριάκτινο τιμόνι συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα χειριστήρια για τη διευκόλυνση του οδηγού.

Τρείς είναι οι ζώνες του κλιματισμού με διαφορετικό έλεγχο για τον οδηγό, το συνοδηγό και τους πίσω επιβάτες, ενώ το χειρόφρενο είναι ηλεκτρομηχανικό και ενεργοποιείται με το πάτημα ενός κουμπιού. Πολυάριθμα είναι τα χαρακτηριστικά άνεσης για τα καθίσματα, καθώς εκτός από θερμαινόμενα είναι ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενα, ενώ υπάρχει δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε ύφασμα και δέρμα Alcantara. Φυσικά, η Τρίτη σειρά καθισμάτων το κάνει 7θέσιο, το οποίο είναι και το πρώτο Skoda με αυτή τη μορφή. Επιπλέον, διατίθενται 10 εσωτερικοί χρωματισμοί για να καλύψουν τα χρωματικά γούστα του καθενός.

skoda-kodiaq-4Ο χώρος αποσκευών κυμαίνεται από 720 έως 2.065 λίτρα, ενώ υπάρχει και ηλεκτρική πόρτα, η οποία προσφέρει μεγαλύτερη ευκολία, αφού μπορεί να ανοίξει ακόμα και με την κίνηση του ποδιού. Το μέγιστο βάρος του αυτοκινήτου μπορεί να φτάσει τους 2,5 τόνους, ενώ η μπάρα ρυμούλκησης είναι και αυτή ηλεκτρική. Από πλευράς εξοπλισμού δε θα μπορούσαν να λείπουν όλα τα νέα συστήματα ασφαλείας, αλλά και όλα αυτά, τα οποία θα κάνουν την ζωή του οδηγού παιχνίδι.

Το Simple Clever είναι ένα από τα συστήματα που προσφέρει στην Kodiaq μια πρακτική και άνετη συμβολή στη καθημερινή χρήση του αυτοκινήτου, αφού για παράδειγμα όταν ένα αυτοκίνητο πλησιάσει το όχημα σας, αυτό αυτόματα δημιουργεί μια μαλακή επιφάνεια που καλύπτει το αυτοκίνητο σας από οποιαδήποτε επαφή που μπορεί να του δημιουργήσει γρατζουνιές. Επιπλέον, υπάρχει και η ηλεκτρική κλειδαριά ασφαλείας για τις πίσω πόρτες προστατεύοντας τα παιδιά.

skoda-kodiaq-5Μια καινοτομία είναι το σύστημα Tow Assist, το οποίο στην περίπτωση ρυμούλκησης αναλαμβάνει τη διεύθυνση και την όπισθεν του αυτοκινήτου για να μην υπάρξει κανέναν επιπλέον πρόβλημα. Το σύστημα των φρένων είναι εξελιγμένο, καθώς και οι αισθητήρες παρκαρίσματος οι οποίοι ανιχνεύουν το παραμικρό εμπόδιο την ώρα του παρκαρίσματος. Η κάμερα οπισθοπορείας διαθέτει πανοραμική θέα και ευρυγώνιους φακούς με τον έλεγχο της ακτίνας να φτάνει τις 180 μοίρες.

Το Front Assist συμπεριλαμβανομένου και του City Emergency Brake βρίσκονται πλέον στο βασικό εξοπλισμό, ενώ  με τη χρήση ενός ραντάρ, μπορεί να ανιχνεύονται όλες οι επικίνδυνες καταστάσεις τόσο με άλλα οχήματα, όσο και με τους πεζούς. Εάν είναι απαραίτητο, το σύστημα προειδοποιεί τον οδηγό και όταν απαιτείται, εφαρμόζεται μερικώς ή πλήρως αυτόματο φρενάρισμα. Το Adaptive Cruise Control, το Lane Assist, το Blind Spot Detect και το Rear Traffic Alert είναι μερικά από τα επιπλέον συστήματα που έχει στη διάθεση του ο οδηγός.

skoda-kodiaq-8Το Driver Alert ανιχνεύει τα σημάδια κούρασης στο πρόγραμμα οδήγησης και προτρέπει τον οδηγό να κάνει ένα διάλειμμα. Το Travel Assist είναι ουσιαστικά μια φωτογραφική μηχανή που αναγνωρίζει τα οδικά σήματα, εμφανίζει τα όρια ταχύτητας, αλλά και όλες τις οδικές πινακίδες ως εικόνες στην οθόνη του αυτοκινήτου, όπως και το σύστημα πλοήγησης.

Με τις λύσεις ψυχαγωγίας και τη συνδεσιμότητα του, το μεγάλο SUV από τη Skoda δείχνει πώς ένα τέτοιο αυτοκίνητο μπορεί πάντα να είναι πάντα έτοιμο για όλα. Με τη νέα, πρωτοποριακή και καινοτόμο σύνδεση σε κινητό προσφέρει μια νέα διάσταση της πλοήγησης, της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας. Το Skoda Connect αποτελείται από δύο κατηγορίες το Infotainment on – line και το Care Connect, προσφέροντας οποιαδήποτε πληροφορία θέλει να μάθει ο οδηγός. Το Skoda Connect παρέχει πληροφορίες και λεπτομέρειες πλοήγησης σε πραγματικό χρόνο ακόμα και σε απομακρυσμένη περιοχή, δουλεύοντας με το Google Earth και το Google Street View.

skoda-kodiaq-9Το SmartLink ενσωματώνει τόσο το Apple CarPlay, όσο και το Android Auto, ενώ το MirrorLink ενσωματώνει όλες τις δημοφιλείς υπηρεσίες σε μία μόνο εφαρμογή. Η οθόνη αφής μεγέθους 6,5” είναι η ακριβώς απαραίτητη για όλες αυτές τις πληροφορίες που μπορούν να κάνουν παιχνίδι τη ζωή του οδηγού. Επιπλέον όποιος προτιμά μπορεί να επιλέξει την προαιρετική οθόνη αφής μεγέθους 8”.

Μηχανικά η νέα Skoda Kodiaq διαθέτει 5 κινητήρες, δύο πετρελαίου και τρεις κινητήρες βενζίνης, οι οποίοι συνθέτουν την γκάμα για όλα τα γούστα. Η βασική έκδοση αποτελείται από τον TSI κινητήρα χωρητικότητας 1,4 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 125, ενώ υπάρχει και η έκδοση με τους 150 ίππους. Η πιο δυνατή βενζινοκίνητη έκδοση είναι αυτή με τον κινητήρα χωρητικότητας 2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 180 ίππους. Όσον αφορά στους πετρελαιοκινητήρες υπάρχει δυο εκδόσεις χωρητικότητας 2 λίτρων με τη μέγιστη ισχύ να προσφέρεται σε δύο εκδόσεις 150 και 190 ίππους. Όλοι οι κινητήρες είναι Euro 6 και διαθέτουν σύστημα Start & Stop.

skoda-kodiaq-6Η κατανάλωση σύμφωνα με τον κατασκευαστή κυμαίνεται από 5 έως 6 λίτρα ανάλογα την έκδοση, ενώ όλα τα μοντέλα συνεργάζονται με το 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ή τα DSG των 6 και 7 σχέσεων. Στο 7τάχυτο DSG μπορεί να υπάρξουν και Paddle Shift στο τιμόνι, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα της τετρακίνησης, πέρα από την κίνηση στους εμπρόσθιους τροχούς. Το σύστημα All – Wheel – Drive παρέχει μια μεγάλη αύξηση στην πρόσφυση, τη σταθερότητα και την ασφάλεια κατά την οδήγηση, ακόμα και εκτός δρόμου. Το επίκεντρο του All – Wheel – Drive είναι ένας ηλεκτρονικά ελεγχόμενος πολύδισκος συμπλέκτης, ο οποίος μπορεί υπολογίσει την ιδανική ροπή στον πίσω άξονα οδήγησης, με την απώλεια της πρόσφυσης να έχει σχεδόν εξαλειφθεί.

Το σασί της Skoda Kodiaq είναι επίσης αποτέλεσμα εμπειρίας, με τις αναρτήσεις να έχουν γόνατα MacPherson μπροστά και τετραπλούς συνδέσμους πίσω. Τα στοιχεία των εμπρόσθιων αναρτήσεων αποτελούνται εν μέρει από αλουμίνιο, ενώ στο πίσω άξονα ο χάλυβας απορροφά τις διαμήκεις και εγκάρσιες δυνάμεις ξεχωριστά. Το σύστημα διεύθυνσης, χρησιμοποιεί μια αποτελεσματική ηλεκτρομηχανική μονάδα, εξασφαλίζοντας την ακριβή επαφή με το δρόμο.

skoda-kodiaq-7Οι ζάντες αλουμινίου μεγέθους 17” βρίσκονται στο βασικό εξοπλισμό, ενώ υπάρχουν προαιρετικά και αυτές των 18” για όποιον δεν ικανοποιείται. Ακόμα πιο ψηλά ανεβάζουν τον πήχη και οι μαύρες ζάντες αλουμινίου 19”, καθώς και το ηλεκτρονικό μπλοκέ διαφορικό XDS. Η Skoda Kodiaq είναι έτοιμη να προσφέρει ένα άλλο επίπεδο οδήγησης σε όποιον την επιλέξει, αφού το πρώτο μεγάλο SUV της τσέχικης εταιρείας υπόσχεται νέες εμπειρίες στον τρόπο οδήγησης. Το νέο μοντέλο αναμένεται να τραβήξει τα βλέμματα στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού στο τέλος του μήνα, ενώ στις αγορές αναμένεται να βρεθεί μέσα στο 2017.