Παράταση και σε όσους θέλουν δηλώσουν ακινησία του οχήματος τους

Εχθές από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ανακοινώθηκε η παράταση της πληρωμής των Τελών Κυκλοφορίας 2023 έως τις 28 Φεβρουαρίου. Αυτό ισχύει και για όσους θέλουν καταθέσουν πινακίδες και να θέσουν τα οχήματα τους σε ακινησία. Πιο συγκεκριμένα όσοι κάτοχοι σκέφτονται να θέσουν τα οχήματα τους σε ακινησία θα μπορούν να τα κινήσουν τους δύο πρώτους μήνες του νέου έτους χωρίς να πληρώσουν κάτι, αφού η παράδοση πινακίδων εκπνέει και αυτή στις 28 Φεβρουαρίου 2023 και όχι στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Έτσι όσοι θέλουν θα μπορούν να παραδώσουν τις πινακίδες και να θέσουν το όχημα τους σε ακινησία στις 28/02/2023 κερδίζοντας δύο μήνες. Υπενθυμίζουμε πως η κατάθεση πινακίδων πλέον γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ΑΑΔΕ στην πλατφόρμα myCar. Όσοι προχωρήσουν σε ακινησία δεν είναι υποχρεωμένοι να βγάλουν τις πινακίδες του οχήματος τους, αφού πλέον δηλώνετε ο χώρος στάθμευσης του οχήματος για όσο καιρό μένει ακίνητο.

Φυσικά, όσοι δηλώσουν ακινησία του οχήματος και συνεχίσουν να κυκλοφορούν κανονικά, αλλά πιαστούν από τις αρμόδιες αρχές το πρόστιμο ανέρχεται σε 10.000€, ενώ στην περίπτωση υποτροπής τριπλασιάζεται φτάνοντας τις 30.000€. Παράλληλα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή του κατόχου του οχήματος.

Η διαδικασία για την ακινησία του οχήματος έχει ως εξής:

 1. Για να θέσετε το αυτοκίνητο σε ψηφιακή ακινησία θα πρέπει να συνδεθείτε στην εφαρμογή myCAR της ΑΑΔΕ με τους κωδικούς Taxisnet. Στη συνέχεια επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία. Καταχωρείτε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό. Δηλώνετε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος. Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
 2. Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά Ι.Χ. και δίκυκλα Ι.Χ., η κατάσταση των οποίων είναι σε κίνηση και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.
 3. Η ακινησία δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στις εξής περιπτώσεις:
 • Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος.
 • Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό.
 • Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.
 • Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού.
 • Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή.
 • Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση.
 • Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας.
 • Πλειστηριασμού του οχήματος.
 • Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου.
 • Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).
 1. Όταν πρόκειται το όχημα να τεθεί σε ψηφιακή ακινησία θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες. Οι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.
 2. Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου, διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ότι το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία αίρεται η ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κάτοχο.