Ο νεαρός Τζώρτζης Μαρκογιάννης που θα οδηγήσει για τη CRAM Motorsport στο φετινό θεσμό του Ιταλικού F4 Championship Powered by Abarth, λίγες ώρες πριν την επίσημη έναρξη της σαιζόν μιλά για τον κινητήρα T-Jet του “Σκορπιού” που εφοδιάζει το μονοθέσιο του. Ο 16χρονος Τζώρτζης Μαρκογιάννης ξεκινά μαζί με άλλους 37 οδηγούς από όλο τον πλανήτη, το πρωτάθλημα της Ιταλικής F4 αυτό το Σαββατοκύριακο (16/5) στην πίστα του Paul Richard.

Πρόκειται για το πιο απαιτητικό πρωτάθλημα F4 στην Ευρώπη, για μια κατηγορία από την οποία γεννιούνται θρύλοι. Το φετινό πρόγραμμα έχει συνολικά 7 αγώνες, οι υπόλοιποι 6 είναι Misano (6/6), Vallelounga (27/6), Imola (25/7), Spielberg (12/9), Mugello (10/10), Monza (31/10).  Ο νεαρός οδηγός αγωνίζεται με τα χρώματα της CRAM Motorsport και το μονοθέσιο του, όπως και όλων των υπολοίπων του θεσμού χρησιμοποιεί τον κινητήρα T-Jet της Abarth.

Πρόκειται για το ίδιο κινητήριο σύνολο που εφοδιάζει σε διάφορα επίπεδα απόδοσης από 145 έως και 180 ίππους και τα μοντέλα παραγωγής της Abarth. Ο Έλληνας αθλητής αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τον κινητήρα που χρησιμοποιεί και θα τον συνοδεύσει στη φετινή προσπάθεια του, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπος με μερικούς από τους πιο ταλαντούχους οδηγούς απ’ όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει ο νεαρός οδηγός: “Ο κινητήρας της Abarth εδράζεται στο πίσω μέρος του μονοθεσίου. Δένει πάνω στο σασί και πίσω του στηρίζεται το κιβώτιο, ενώ πάνω του εδράζεται η ανάρτηση. Είναι 1.400 κυβικά εκατοστά, Turbo και αποδίδει 160 ίππους,  10 λιγότερους απ’ ότι στο Abarth 124 Spider. Το κιβώτιο έχει 6 ταχύτητες, οι οποίες αλλάζουν απευθείας χωρίς συμπλέκτη, με την βοήθεια των paddles που βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.

Τα γρανάζια είναι τα ίδια σε όλες τις πίστες. Η ροπή του κινητήρα είναι 25,4 κιλά, ενώ το όριο περιστροφής είναι στις 6.200 σ.α.λ. Η ωφέλιμη περιοχή όπου ο κινητήρας προσφέρει τη μέγιστη απόδοση είναι από τις 2.500 έως τις 6.000 σ.α.λ. Σε κάθε γύρο στο Paul Richard κάνω 33 αλλαγές ταχυτήτων για να κρατήσω τον κινητήρα στο ιδανικό εύρος λειτουργίας του”.