Η Octavia ουσιαστικά είναι το μοντέλο που μας συστήθηκε από τη Skoda στην ολική επαναφορά της το 1996. Από τότε έχουν περάσει 23 χρόνια και η νέα Octavia αποκαλύφθηκε στη Τσεχία και όπως όλα δείχνουν μπορεί να καλύψει όλα τα γούστα των υποψήφιων αγοραστών. Η τέταρτη γενιά θα προσφέρεται σε Sedan και Combi, ενώ μέσα στο 2020 αναμένεται να δούμε τη Scout και φυσικά τη γρήγορη RS.

Η νέα Octavia βασίζεται στην πλατφόρμα MQB του ομίλου της Volkswagen, με το συνολικό μήκος να φτάνει τα 4,68 μέτρα, ενώ το πλάτος φτάνει τα 1,82 μέτρα, κάτι που σημαίνει πως είναι 19 χιλιοστά μακρύτερη και 15 χιλιοστά φαρδύτερη από το απερχόμενο μοντέλο. Το μεταξόνιο φτάνει τα 2,68 μέτρα δίνοντας περισσότερους χώρους στους επιβάτες.

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες η νέα Octavia ξεχωρίζει αμέσως από την πιο φαρδιά μάσκα, με το σήμα να βρίσκεται στο καπό με τις νευρώσεις. Τα LED φωτιστικά σώματα είναι πιο λεπτά και έχουν κάτι από αυτά της ανανεωμένης Superb που είδαμε πρόσφατα, ενώ οι προβολείς ομίχλης και αυτοί είναι τεχνολογίας LED. Στον πρόσθετο εξοπλισμό υπάρχουν τα Full Matrix LED φωτιστικά σώματα που προσφέρουν καλύτερο φωτισμό.

Στο πίσω μέρος πλέον και εδώ απουσιάζει το λογότυπο της μάρκας, αφού η λέξη Skoda είναι αυτή που δεσπόζει. Τα LED φωτιστικά σώματα πιάνουν αρκετό χώρο, αφού είναι φαρδιά στην εξωτερική πλευρά και όσο πηγαίνουν προς τα μέσα λεπταίνουν. Οι ζάντες αλουμινίου μεγέθους 19” ολοκληρώνουν την εξωτερική εμφάνιση δίνοντας μια διαφορετική αίσθηση.

Στο εσωτερικό η νέα Octavia φέρνει αρκετές αλλαγές, διαθέτοντας όμως κάτι από τη φιλοσοφία του Golf που παρουσιάστηκε πριν λίγο καιρό. Η μεγαλύτερη αλλαγή έρχεται με το νέο τιμόνι δύο ακτίνων, με τα χειριστήρια να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή του οδηγού. Φυσικά, η ποιότητα των υλικών είναι αισθητά καλύτερη από το απερχόμενο μοντέλο.

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων μεγέθους 10,2” και η οθόνη αφής μεγέθους 10” (8,2” στη βασική έκδοση) με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας κάνουν την οδήγηση παιχνίδι. Ο κρυφός LED φωτισμός με τους 10 διαφορετικούς χρωματισμούς κάνει την καμπίνα ευδιάκριτη όποτε το χρειαστεί ο οδηγός. Τα δερμάτινα καθίσματα ανεβάζουν τον πήχη της πολυτέλειας, αλλά το ηλεκτρικό χειρόφρενο δεν αφήνει περιθώρια για παιχνίδια. Ο κλιματισμός τριών ζωνών, το σύστημα Keyless και οι 5 θύρες USB-C κάνουν ακόμα πιο άνετη την παραμονή των επιβατών. Ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 600 λίτρα, ενώ στην έκδοση Combi ανεβαίνει στα 640 λίτρα.

Επιπλέον, η νέα Octavia είναι μόνιμα συνδεδεμένη στο Internet, μέσω της μονάδας διασύνδεσης OCU που διαθέτει ενσωματωμένη την eSIM. Έτσι όταν ο οδηγός θέλει να βρει οποιοδήποτε σημείο είτε για δουλειά, είτε για διασκέδαση ή ακόμα να αποφύγει την κίνηση θα το κάνει με μεγάλη άνεση. Τέλος, υπάρχει και σύστημα ασύρματης φόρτισης για το smartphone.

Στον τίτλο το “για όλα τα γούστα” δικαιολογείται με το μηχανικό κομμάτι. Η νέα Octavia περιλαμβάνει εκδόσεις βενζίνης (TSI), πετρελαίου (TDI), φυσικού αερίου (TGI), ήπιων υβριδικών (e-TEC) και plug-in υβριδικών (iV). 10 διαφορετικά σύνολα μπορούν να γεμίσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό αγοραστή. Η βασική έκδοση βενζίνης αποτελείται από τον 3κύλινδρο TSI κινητήρα χωρητικότητας 1 λίτρου, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 110 ίππους.

Η δεύτερη επιλογή αποτελείται από τον TSI κινητήρα χωρητικότητας 1,5 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 150 ίππους, ενώ υπάρχει και η ισχυρή έκδοση με τον TSI κινητήρα χωρητικότητας 2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 190 ίππους. Οι δύο πρώτες εκδόσεις συνδυάζονται με το 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, ενώ η δίλιτρη έκδοση μπορεί να συνδυαστεί και το 7τάχυτο DSG.

Από πλευράς πετρελαίου τη βασική έκδοση αποτελεί ο TDI κινητήρας χωρητικότητας 2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 116 ίππους. Ο ίδιος κινητήρας προσφέρεται και με μεγαλύτερη ισχύς που φτάνει τους 150 και τους 200 ίππους. Εδώ οι δύο πρώτες εκδόσεις συνδυάζονται με το μηχανικό κιβώτιο των 6 σχέσεων ή με το αυτόματο DSG των 7, ενώ η πιο ισχυρή με τους 200 ίππους συνδυάζεται μόνο με το αυτόματο DSG.

Ο κινητήρας φυσικού αερίου είναι ο γνωστός TSI G-TEC χωρητικότητας 1,5 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 130 ίππους. Και εδώ υπάρχει η επιλογή του μηχανικού κιβωτίου των 6 σχέσεων ή του DSG των 7. Τα δύο ήπια υβριδικά συστήματα αποτελούνται από τον TSI EVO e-TEC κινητήρα χωρητικότητας 1 λίτρου, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 110 ίππους και από τον TSI EVO e-TEC κινητήρα χωρητικότητας 1,5 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 150 ίππους.

Τέλος, υπάρχει και το υβριδικό σύστημα με τον TSI κινητήρα χωρητικότητας 1,4 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 150 ίππους και τον ηλεκτροκινητήρα που ανεβάζει τη συνδυαστική ισχύ στους 204 ίππους. Ο ηλεκτροκινητήρας τροφοδοτείται από μια μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 13 kWh, με τη μέγιστη αυτονομία να φτάνει τα 55 χιλιόμετρα.

Η ασφάλεια για τους Τσέχους έχει γίνει ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι. Η νέα Octavia προσφέρει 9 αερόσακους, ενεργό Cruise Control, σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, Turn Assist, Traffic Warning, Area View, Side Assist, σύστημα αναγνώρισης πινακίδων, βοηθό μποτιλιαρίσματος και αυτόνομο σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον, προσφέρεται το Collision Avoidance Assist και το Exit Warning. Τα πρώτο σε περίπτωση επικείμενης σύγκρουσης με πεζό, ποδηλάτη ή άλλο όχημα, υποβοηθά τον οδηγό σε έναν ελεγχόμενο ελιγμό αποφυγής του ατυχήματος, ενώ το δεύτερο προειδοποιεί σε περίπτωση ανοίγματος πόρτας αν πλησιάζει κάτι.

Το σύστημα Travel Assist είναι μια τεχνολογία ενεργητικής υποβοηθούμενης οδήγησης. Η συγκεκριμένη τεχνολογία στρίβει, επιταχύνει και επιβραδύνει το όχημα όταν κινείται σε κάποιον αυτοκινητόδρομο, ακόμη και όταν κινείται με ταχύτητες έως και 210 χλμ/ώρα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ημιαυτόνομο σύστημα οδήγησης που χρησιμοποιεί το ενεργό Cruise Control και το σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, με τον οδηγό να χρειάζεται να κρατά τουλάχιστον με το ένα χέρι το τιμόνι.

Το σύστημα Hands-on Detect είναι σε θέση μέσω των αισθητήρων να ελέγχει εάν ο οδηγός έχει τα χέρια του στο τιμόνι ή αν δεν τα έχει λόγω μιας πιθανής αδιαθεσίας του. Αν δεν το ακουμπά για περισσότερα από 15” το αυτοκίνητο ειδοποιεί ακουστικά και οπτικά τον οδηγό, ενώ ενεργοποιεί στιγμιαία τα φρένα για να τραντάξει τον οδηγό. Εάν αυτός εξακολουθεί να μην τοποθετεί τα χέρια του στο τιμόνι και δεν αναλαμβάνει τον έλεγχο του οχήματος, τότε το σύστημα Emergency Assist φρενάρει αυτόματα το Octavia και το παρκάρει με ασφάλεια στην άκρη του δρόμου.

Κάποτε λέγαμε πως αν δεν κάνει καφέ δεν το αγοράζω. Τώρα η νέα Octavia μόνο αυτό δεν μπορεί να κάνει. Όλα τα υπόλοιπα οι Τσέχοι τα έχουν βάλει στο νέο τους μοντέλο και έτσι όπως πάμε σε λίγα χρόνια ο προσωπικός μας σοφέρ θα είναι το ίδιο το αυτοκίνητο. Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει την άνοιξη του 2020, ενώ οι πωλήσεις του νέου μοντέλου αναμένεται να αρχίσουν από το Μάιο του ίδιου έτους. Λίγη υπομονή λοιπόν.