9 χρόνια πέρασαν από τότε που η Audi έφερε στην αγορά αυτοκίνητου το A5. Το εντυπωσιακό δίπορτο Coupe μοντέλο κέρδισε όλο τον κόσμο της αυτοκίνησης, με τον κομψό, αλλά και παράλληλα εντυπωσιακό σχεδιασμό του. Οι Γερμανοί παρουσίασαν το νέο A5 παράλληλα με το νέο S5, το οποίο είναι 60 κιλά ελαφρύτερο από τον προκάτοχό του, ενώ διαθέτει περισσότερους χώρους στο εσωτερικό του με το νέο μακρύτερο μεταξόνιο.

audi a5 2Ένα από τα δυνατά του σημεία είναι το νέο σασί, που προσφέρει στον οδηγό μεγαλύτερη άνεση και ευελιξία. Το νέο A5 είναι αεροδυναμικά βελτιστοποιημένο με το συντελεστή οπισθέλκουσας να είναι μόλις 0,25, ενώ η νέα σειρά ισχυρών κινητήρων TDI και TFSI το κάνουν ακόμα πιο δυνατό. Το δυναμικό DNA του αναγνωρίζεται από το μακρύ καπό, τους κοντούς προβολείς και τη γνωστή μάσκα της Audi. Τα LED φωτιστικά σώματα, μαζί με τα προαιρετικά πίσω επίσης LED φωτιστικά σώματα πιστοποιούν την εμφάνιση που έχει επιλέξει η Audi για τα οχήματα της. Τα 60 λιγότερα κιλά συντελούν στην εξελιγμένη αεροδυναμική για να γίνει το A5 πιο γρήγορο και πιο ευέλικτο.

Μπαίνοντας στο εσωτερικό, ο υποψήφιος αγοραστής διαπιστώνει αμέσως την ασυμβίβαστα υψηλή ποιότητα κατασκευής. Οι μεγαλύτεροι χώροι, εξαιτίας του μακρύτερου μεταξονίου, γίνονται αισθητοί, ενώ η αρχιτεκτονική του ταμπλό, με τη λωρίδα εξαερισμού, μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το χώρο. Η premium αισθητική εσωτερικά του μοντέλου γίνεται διακριτή από τον αυξομειούμενο φωτισμό και τις 30 διαφορετικές αποχρώσεις που προσφέρονται για να επιλέξει κάποιος. Ο χώρος αποσκευών μεγαλώνει κατά 10 λίτρα από το προηγούμενο μοντέλο, φτάνοντας τα 465 λίτρα συνολικά, ενώ τα πίσω καθίσματα, από τη στιγμή που διπλώνονται, μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο τους χώρους φόρτωσης. Το άνοιγμα του πορτμπαγκάζ πραγματοποιείται με την κίνηση του ποδιού, ενώ αν κάποιος επιλέξει να έχει κοτσαδόρο, μπορεί να τον ανοίξει με το πάτημα ενός κουμπιού ηλεκτρικά.

audi a5 3Ο οδηγός απολαμβάνει ένα πλούσιο πιλοτήριο, με μια TFT οθόνη μεγέθους 12,3”, με τη μέγιστη ανάλυση να είναι 1440×540 pixels. Επιπλέον, υπάρχει και η δεύτερη οθόνη στην κεντρική κονσόλα, μεγέθους 8,3”, η οποία προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του αυτοκινήτου, καθώς και το σύστημα πλοήγησης. Σε ένα τέτοιο εσωτερικό δε θα μπορούσε να λείπει η χρήση Internet, η οποία γίνεται μόνιμη μέσω δικτύου με μια ξεχωριστή κάρτα SIM. Επίσης, σε περίπτωση ατυχήματος υπάρχει η αυτόματη κλήση έκτακτης ανάγκης, ενώ για όποιον θέλει κάτι παραπάνω, γίνεται σύνδεση με τα συστήματα Apple Car Play, Android και Apple TV. Για όσους ακόμα δεν έχουν καλύψει στο απόλυτο τις απαιτήσεις, η Audi προσφέρει και το ηχοσύστημα Bang & Olufsen με τρισδιάστατο ήχο.

Το νέο Audi A5 Coupe θα ξεκινήσει τις πωλήσεις του στη Μεγάλη Βρετανία με 5 κινητήρες, δύο βενζίνης και τρεις πετρελαίου. Η ισχύς τους έχει αυξηθεί σημαντικά και κυμαίνεται από 190 έως 286 ίππους. Σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο, προσφέρεται έως και 17% περισσότερη ιπποδύναμη, όμως η κατανάλωση μειώνεται περίπου κατά 22%. Φυσικά υπάρχει και ο τρίλιτρος V6 Turbo TFSI κινητήρας που θα φορεθεί στο S5, ο οποίος αποδίδει 354 ίππους, 21 περισσότερους από το προηγούμενο S5, ενώ τo 0 – 100 θα επιτυγχάνεται μόλις σε 4,7”.

audi s5 2Το μηχανικό κιβώτιο των 6 σχέσεων και το S Tronic των 7, θα χρησιμοποιούνται σε όλους τους 4κύλιδρους κινητήρες, καθώς στη δυνατή έκδοση του πετρελαιοκινητήρα χωρητικότητας 3 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ των 218 ίππων. Το Tiptronic των 8 σχέσεων προορίζεται για τον πολύ δυνατό diesel με τους 286, καθώς και για το S5. Οι δύο τελευταίοι κινητήρες συνδυάζονται με το σύστημα τετρακίνησης της γερμανικής φίρμας Quattro All – Wheel – Drive.

Το νέο υδραυλικό τιμόνι με την ηλεκτρομηχανική ρύθμιση προσαρμόζεται ανάλογα την ταχύτητα του οχήματος, δίνοντας στον οδηγό την εξαιρετικά ακριβή οδική συμπεριφορά. Στα προαιρετικά διατίθεται και το σύστημα διεύθυνσης, το οποίο ποικίλει ανάλογα με τη γωνία της ταχύτητας και της διεύθυνσης. Στα συστήματα ασφαλείας διατίθενται ο βοηθός απόδοσης εξοικονόμησης καυσίμων, η διατήρηση του αυτοκινήτου στη σωστή λωρίδα, το σύστημα Stop & Go, το Adaptive Cruise Control, το σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης και το σύστημα αποφυγής σύγκρουσης.

audi s5 1Το γερμανικό μοντέλο πλέον προσφέρει τα περισσότερα χαρακτηριστικά από ποτέ. Όμως η αύξηση της ιπποδύναμης είναι αυτή που κάνει τα Audi A5 και S5 ακόμα πιο ελκυστικά. Όποιος βρεθεί πίσω από το τριάκτινο τιμόνι του είναι σίγουρο ότι θα απολαύσει τόσο την οδική του συμπεριφορά, όσο και την ευελιξία και άνεσή του. Οι πωλήσεις του, όπως αναφέραμε, θα ξεκινήσουν από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία στις αρχές του χειμώνα και μέχρι το τέλος του χρόνου θα επεκταθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όσο για την τιμή; Αυτή αναμένεται να είναι λίγο τσιμπημένη.