Η Fabia είναι το μικρότερο μοντέλο της Skoda, το οποίο όμως έχει αποδείξει πως μπορεί να κινηθεί πάρα πολύ ικανοποιητικά στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι Τσέχοι αποκάλυψαν το νέο μοντέλο, το οποίο το χαρακτηρίζουν μεγαλύτερο, πιο σπορ και πιο ασφαλές. Η τέταρτη γενιά του μικρού μοντέλου βασίζεται στην πλατφόρμα MQB-A0 και έχει μήκος 4,10 μέτρα, πλάτος 1,78 μέτρα, ύψος 1,46 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο φτάνει τα 2,56 μέτρα. Ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 9 χρώματα εκ των οποίων τα Phoenix Orange και Graphite Grey είναι καινούργια.

22 χρόνια μετά την πρώτη γενιά η Skoda καυχιέται για τον εντυπωσιακό σχεδιασμό, το μεγαλύτερο εσωτερικό, την αυξημένη άνεση, αλλά και τα προηγμένα συστήματα ασφάλειας που σε κάθε περίπτωση είναι τα περισσότερα από ποτέ. Στο μπροστινό μέρος ξεχωρίζει η μάσκα με τις κάθετες γρίλιες και τα νέα LED φωτιστικά σώματα, μαζί με τα LED φώτα ημέρας και τους προβολείς ομίχλης. Στο πίσω μέρος και εδώ ξεχωρίζουν τα LED φωτιστικά σώματα και η αεροτομή στο τελείωμα της οροφής. Η εξωτερική εμφάνιση ολοκληρώνεται με τις ατσάλινες ζάντες 14” και 15” και μπορούν να φτάσουν έως τις αλουμινίου μεγέθους 18”.

Στο εσωτερικό δεσπόζει το συμμετρικό ταμπλό με τον ψηφιακό πίνακα οργάνων με την οθόνη μεγέθους 10,2” και την ελεύθερη κεντρική οθόνη αφής μεγέθους 9,2”, με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Επιπλέον, για πρώτη φορά στη Fabia θα υπάρχει και το Virtual Cockpit. Τα καθίσματα με το υψηλής ποιότητας ύφασμα, το δερμάτινο τιμόνι με τις δύο ακτίνες και τα χειριστήρια και ο δερμάτινος επιλογέας ταχυτήτων ανεβάζουν τον πήχη της πολυτέλειας. Ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 380 λίτρα, ενώ με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων ανεβαίνει στα 1.190 λίτρα.

Μηχανικά η νέα Fabia θα προσφέρει κινητήρες για όλα τα γούστα. Συγκεκριμένα θα υπάρχουν δύο 3κύλινδροι και ένας 4κύλιδρος κινητήρας βενζίνης, με συνολικά 5 εκδόσεις. Η βασική έκδοση θα είναι με τον MPI ατμοσφαιρικό κινητήρα χωρητικότητας 1 λίτρου, με τη μέγιστη ισχύ να προσφέρεται με 65 και 80 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 9,6 κιλά. Η επόμενη επιλογή που θα είναι και η πιο εμπορική είναι με τον TSI κινητήρα χωρητικότητας 1 λίτρου, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 95 και τους 110 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 17,8 και 20,3 κιλά αντίστοιχα.

Αυτό όμως που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στη Fabia θα είναι ο 4κύλιδρος TSI κινητήρας χωρητικότητας 1,5 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 150 ίππους και τη μέγιστη ροπή να είναι 25,4 κιλά, ενώ θα συνδυάζεται αποκλειστικά με το DSG κιβώτιο των 7 σχέσεων. Όσον αφορά στους ατμοσφαιρικούς κινητήρες και τον TSI με τους 95 ίππους θα συνδυάζονται με το 5τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, ενώ στον TSI του 1 λίτρου, με τους 110 ίππους θα διατίθενται το 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ή το αυτόματο DSG των 7 σχέσεων. Με βάση τον κατασκευαστή η μέση κατανάλωση θα είναι περίπου 5 λίτρα/100χλμ και έτσι με το ρεζερβουάρ των 50 λίτρων η αυτονομία μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 950 χιλιόμετρα.

Η νέα Skoda Fabia έχει καλύτερη αεροδυναμική, αφού ο συντελεστής έχει μειωθεί από 0,32 σε 0,28. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκαν οι προσομοιώσεις CFD, ενώ υπάρχουν και οι πολυάριθμες καινοτόμες λεπτομέρειες, οι οποίες περιλαμβάνουν ενεργά ρυθμιζόμενα ρολά ψύξης στη χαμηλότερη εισαγωγή αέρα του εμπρόσθιου προφυλακτήρα. Από πλευράς εξοπλισμού θα υπάρχουν τα γνωστά επίπεδα Active, Ambition και Style. Από πλευράς ασφάλειας η Skoda έχει δημιουργήσει ένα πολύ ασφαλές μοντέλο, αφού όχι μόνο περιλαμβάνει 9 αερόσακους, αλλά διαθέτει και όλα τα νέα συστήματα ασφαλείας που κάνουν το νέο μοντέλο ασφαλέστερο.

Το Travel Assist και το Park Assist, είναι δύο από τα νέα συστήματα που διαθέτει η νέα Fabia, ενώ για πρώτη φορά θα προσφέρει επιπλέον άγκιστρα ISOFIX για το κάθισμα του συνοδηγού. Για τα πίσω καθίσματα θα είναι διαθέσιμα στο βασικό εξοπλισμό. Εκτός όμως από αυτό θα υπάρχουν τα συστήματα Adaptive Cruise Control, Lane Assist, Lane Assist Emergency Assist, Side Assist, Park Assist, Manoeuvre Assist και Traffic Sign Recognition.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν τη νέα Skoda Fabia. Αν μπει με μια καλή τιμολογιακή πολιτική στην αγορά είναι σίγουρο πως η νέα Fabia μπορεί να φέρει πολύ καλά αποτελέσματα στις πωλήσεις της Skoda στη χώρα μας. Το πρόβλημα είναι πως όσο περνάει ο καιρός όλα ακριβαίνουν και αυτό είναι αισθητό παντού πλέον, ακόμα και στα αυτοκίνητα. Εν αναμονή της κυκλοφορίας της λοιπόν.