Το Opel Mokka όταν ξεκίνησε τη διαδρομή του στην αυτοκίνηση το 2013 ήθελε να στρέψει το αγοραστικό κοινό στην αγορά των SUV. Από τότε η συγκεκριμένη κατηγορία έχει αποκτήσει πάρα πολύ μεγάλο ανταγωνισμό και η Opel δεν μπορούσε να μείνει πίσω σε αυτό. Η γερμανική εταιρεία δημιούργησε το νέο Mokka, το οποίο πλέον δεν έχει καμία σχέση με το πώς ήταν, ενώ θα είναι και ηλεκτρικό βάζοντας την Opel για τα καλά και σε αυτό το παιχνίδι, ακολουθώντας τα χνάρια του Corsa-e.

Όπως αποκάλυψαν οι Γερμανοί το “X” πλέον δεν υπάρχει στην ονομασία, ενώ όπως όλα δείχνουν ο όμιλος PSA βάζει και αυτός για τα καλά το χέρι του στις αλλαγές. Άλλωστε όπως έχουν ανακοινώσει οι Γάλλοι που είναι υπεύθυνοι για τους κινητήρες, τα ηλεκτρικά μοτέρ έχουν προτεραιότητα για το μέλλον. Το Mokka στήθηκε στην ίδια φιλοσοφία με το νέο Corsa δίνοντας όμως περισσότερα νέα στοιχεία. Μπορεί το μήκος του να είναι 12,5 εκατοστά λιγότερο από το απερχόμενο μοντέλο (συνολικά 4,15 μέτρα), όμως οι χώροι του είναι παραπάνω από ικανοποιητικοί.

Το νέο Mokka διαθέτει τη νέα μάσκα Vizor, η οποία μαζί με τα νέα LED φωτιστικά σώματα και τα νέα φώτα ημέρας δίνουν μια άλλη όψη. Οι νευρώσεις στο καπό θέλουν να του δώσουν μια πιο άγρια μορφή, ενώ ο προφυλακτήρας έχει περισσότερα ανοίγματα για την καλύτερη ροή του αέρα και ψύξη του κινητήρα. Στο πίσω μέρος δεσπόζει η αεροτομή στο τελείωμα της οροφής και τα νέα LED φωτιστικά σώματα, τα οποία έχουν κάτι από το Grandland X, αλλά με τελείως διαφορετικό σχέδιο.

Μπαίνοντας στο εσωτερικό παρατηρούμε το νέο ψηφιακό πίνακα οργάνων, ο οποίος ενώνεται με την οθόνη αφής και το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, με αποτέλεσμα μια ενιαία οθόνη να συμπληρώνει όλα αυτά που χρειάζεται ο οδηγός να γνωρίζει. Φυσικά, η ένωση των smartphone με το αυτοκίνητο θα είναι παιχνίδι, ενώ θα υπάρχουν και νέα συστήματα, τα οποία η Opel θα φέρει για πρώτη φορά. Ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 350 λίτρα, ενώ με την αναδίπλωση των καθισμάτων ανεβαίνει σημαντικά.

Αυτό όμως που έρχεται να ταράξει τα νερά είναι ότι το νέο Mokka εκτός τους κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου που θα διαθέτει, θα έχει και ένα αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα. Αυτό θα αποτελείται από έναν ηλεκτροκινητήρα, του οποίου η μέγιστη ισχύς θα φτάνει τους 136 ίππους και η μέγιστη ροπή θα είναι 26,5 κιλά. Η μέγιστη αυτονομία θα φτάνει τα 322 χιλιόμετρα, ενώ η φόρτιση θα γίνεται μέσω μιας απλής οικιακής πρίζας ή ενός wallbox ή ακόμα και με έναν ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος έως και 100 kW. Από εκεί και πέρα το νέο Mokka θα διαθέτει τον κινητήρα βενζίνης χωρητικότητας 1,2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να είναι 100, 130 και 150 ίππους, καθώς και τον κινητήρα πετρελαίου χωρητικότητας 1,5 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 102 ίππους.

Το νέο Opel Mokka αναμένεται να μπει στην παραγωγή άμεσα, με τις παραγγελίες να ανοίγουν στο τέλος του καλοκαιριού και τις πρώτες παραδόσεις να έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του νέου έτους. Όσο για τις τιμές; Ακόμα είναι άγνωστες, αλλά αναμένεται να είναι ακριβότερο από το Crossland X και πιο φθηνό από το Grandland X.