Η Stellantis προχωρά με την ηλεκτροκίνηση στη Βόρεια Αμερική

H πρόσφατη ανακοίνωση των Stellantis N.V. και LG Energy Solution (LGES) για τη δημιουργία της πρώτης μεγάλης κλίμακας μονάδα παραγωγής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα στον Καναδά έρχεται να υποστηρίξει τους στόχους του Ομίλου Stellantis σχετικά με την ηλεκτροκίνηση, όπως αυτοί τέθηκαν και κατά την παρουσίαση του στρατηγικού πλάνου Dare Forward 2030 στις αρχές Μαρτίου.

Μεταξύ άλλων το πλάνο προβλέπει ετήσιες πωλήσεις πέντε εκατομμυρίων εξηλεκτρισμένων οχημάτων έως το 2030, με ποσοστό 100% ηλεκτρικά επιβατικά οχήματα στην Ευρώπη και 50% επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά ηλεκτρικά οχήματα στη Βόρεια Αμερική. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Stellantis θα αυξήσει το παραγωγικό δυναμικό μπαταριών από τα 140 GWh στα περίπου 400 GWh, αύξηση που θα στηριχθεί από πέντε μονάδες παραγωγής μπαταριών, αλλά και επιπλέον συμμετοχή από ανεξάρτητους προμηθευτές.

Η δημιουργία της νέας μονάδας στο Windsor του Οντάριο θα συνεισφέρει με 45 GWh και θα δημιουργήσει 2.500 νέες θέσεις εργασίας, με την έναρξη της λειτουργίας να προσδιορίζεται στο πρώτο τρίμηνο του 2024. “Η κοινοπραξία μας με την LG Energy Solution αποτελεί ακόμα ένα βήμα για να επιτύχουμε το επιθετικό μας πλάνο στον τομέα του εξηλεκτρισμού, με στόχο μέχρι το τέλος της δεκαετίας το 50% των πωλήσεων μας στις Η.Π.Α. και τον Καναδά να αφορά σε εξηλεκτρισμένα μοντέλα”, δήλωσε ο κ. Carlos Tavares, CEO της Stellantis. “Είμαστε ευγνώμονες προς το Δήμο, την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση για την υποστήριξη τους στο να συμβάλουν ώστε ο Καναδάς να είναι ο ηγέτης στη Βόρεια Αμερική στην παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα”.

Με την τελευταία ανακοίνωση η LG Energy Solution εξασφάλισε την ετήσια παραγωγή άνω των 200 GWh στη Β. Αμερική, αριθμός που αντιστοιχεί στην παραγωγή 2.500.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων υψηλής απόδοσης. Η νέα μονάδα θα συμβάλει σημαντικά στα πλάνα εξηλεκτρισμού της Stellantis στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Ήδη η Jeep έχει ξεκινήσει μια δυναμική πορεία στη νέα εποχή της αυτοκίνησης χάρη στο καινοτόμο Plug-in Hybrid σύστημα 4xe, το οποίο συνδυάζει τις παραδοσιακά κορυφαίες 4×4 δυνατότητες που προσφέρουν τα μοντέλα της μάρκας σε συνδυασμό με την καλύτερη από ποτέ αποδοτικότητα και φιλικότητα προς το περιβάλλον.

Στην αγορά της Βόρειας Αμερικής διαθέσιμα είναι τα Jeep Wrangler 4xe και Grand Cherokee 4xe, ενώ στην Ευρώπη παράλληλα με τα δύο προηγούμενα, διαθέσιμα είναι και τα Renegade 4xe και Compass 4xe. Στην πρόσφατη παρουσίαση του στρατηγικού πλάνου Dare Forward 2030 της Stellantis, αποκαλύφθηκε και το Ram 1500 BEV Pick-up Truck, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της μάρκας που αναμένεται να μπει στην παραγωγή το 2024. Η Αμερικανική μάρκα που αποτελεί σημείο αναφοράς στην κατηγορία των επαγγελματικών οχημάτων, αναμένεται μέχρι το 2025 να έχει παρουσία με εξηλεκτρισμένα μοντέλα στις περισσότερες κατηγορίες. Αντίστοιχα το αργότερο μέχρι το 2030 η μάρκα θα έχει παρουσία με εξηλεκτρισμένα μοντέλα σε όλες τις κατηγορίες στις οποίες δραστηριοποιείται.