Η Alpine παρουσίασε τη νέα A110 R. Το R είναι από τη λέξη Radical, κάτι που σημαίνει πως οι Γάλλοι θέλουν να την αλλάξουν ριζικά. Το νέο μοντέλο ζυγίζει 1.082 κιλά, κάτι που την κάνει 34 κιλά πιο ελαφριά από την A110 S. Τα στοιχεία που την κάνουν πιο ελαφριά είναι τα bucket καθίσματα της Sabelt, η αφαίρεση των μονωτικών υλικών στον κινητήρα, η κατάργηση του γυάλινου πίσω πλαισίου αντικαθιστώντας το με ένα στοιχείο αλουμινίου και η χρήση ανθρακονημάτων στο καπό. Παράλληλα οι ζάντες αλουμινίου είναι πιο ελαφριές κατά 12,5 κιλά.

Η νέα A110 R έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με το τμήμα της Formula 1 της Alpine, ενώ ο χρωματισμός έχει το μπλε του μονοθεσίου που υπάρχει φέτος στην Formula 1. Οι αλλαγές εστιάζονται στις ανασχεδιασμένες πλαϊνές ποδιές, στη νέα αεροτομή και στο νέο διαχύτη, προσφέροντας 29 κιλά κάθετης δύναμης στην τελική ταχύτητα.

Τα υδραυλικά ρυθμιζόμενα αμορτισέρ της Sachs έχουν χαμηλώσει το αμάξωμα κατά 10 χιλιοστά, ενώ στα ελατήρια αυξήθηκε η ακαμψία κατά 10%, όπως και της εμπρός αντιστρεπτικής δοκού, ενώ στην πίσω ράβδο κατά 25%. Οι νέες ζάντες αλουμινίου μεγέθους 18”, συνδυάζονται με τα ελαστικά Michelin PS Cup 2, με διαστάσεις 215/40 μπροστά και 245/40 πίσω.

Μηχανικά δεν άλλαξαν πολλά πράγματα. Κάτω από το καπό παραμένει ο 4κύλιδνρος Turbo κινητήρας χωρητικότητας 1,8 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 300 ίππους. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε μόλις 3,9”, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 285 χλμ/ώρα. Ο κινητήρας συνδυάζεται με το 7τάχυτο αυτόματο κιβώτιο υγρού συμπλέκτη χωρίς να έχει αλλαγές σε σχέση με την Α110.

Για να σταματήσει το αυτοκίνητο οι Γάλλοι έχουν επιλέξει τα φρένα τις Brembo με τους δίσκους των 320 χιλιοστών, τα οποία ψύχονται από τους αεραγωγούς που είναι τοποθετημένοι μπροστά. Εκτός όμως την A110 R, θα υπάρξει μια έκδοση προς τιμήν του Fernando Alonso. Αυτή θα κυκλοφορήσει σε μόλις 32 κομμάτια και θα διαθέτει την ειδική ρύθμιση για οδήγηση στην πίστα. Όπως ήταν αναμενόμενο στη δημιουργία της συνέβαλε και ο Fernando Alonso με την τεχνογνωσία του από την F1.

Η συγκεκριμένη έκδοση θα είναι βαμμένη στο Racing Matte Blue χρώμα, ενώ θα διαθέτει ανθρακονήματα μερικώς βαμμένα, με το Racing Matte Blue και το Deep Black χρώμα. Παράλληλα θα υπάρχει η μαύρη αεροτομή, καθώς και οι πορτοκαλί δαγκάνες των φρένων. Τέλος, θα υπάρχει και μια μπλε-πορτοκαλοκίτρινη σημαία, ενώ το αυτοκίνητο θα αναγνωρίζεται άμεσα από την ειδική προστασία και την υπογραφή του Fernando Alonso.

Φυσικά, η νέα A110 R φαίνεται πως είναι η τελευταία A110 με αυτή τη μορφή. Εξάλλου οι Γάλλοι έχουν αναφέρει πως το 2026 θα έρθει το νέο μοντέλο που θα τα αλλάξει όλα. Εμείς θα θέλαμε να έχει και θερμικό κινητήρα, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα η ηλεκτροκίνηση κερδίζει τα πάντα με τον καιρό.